Nekad je nužno odabrati stranu

Franjo Pommer bio je prvi stalni zagrebački fotograf; donosimo neke od portreta uglednika koje je snimao

U pripremi je izložba fotografija gospodina Pommera iz 19. stoljeća

FOTO: Mirko Bogović/Framko Pommer

Franjo Pommer bio je prvi zagrebački rezidentni fotografski majstor, a ove godine konačno dobiva opsežnu izložbu svojih radova, zahvaljujući suradnji Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba pod nazivom Pommer 1856. / Fotografične slike naših narodnih spisateljah planirana je za prosinac, trenutno je u pripremi, a organizatori trebaju pomoć građana kako bi kolekcija radova bila što bogatija.

Naime, Pommer je bio gradski fotograf koji je veliku većinu svojih radova izradio u atelijeru, stoga organizatori izložbe pozivaju sve Zagrepčane koji posjeduju Pommerove fotografije da ih doniraju za izložbu. Franjo Pommer, inače rodom Danac, došao je u Zagreb sredinom 19. stoljeća, i prvotno je radio kao dekorater u kazalištu, a oko 1855. otvara prvi zagrebački fotografski studio u gornjogradskoj Vijećničkoj (danas Kuševićevoj) ulici.

Snimio prvu hrvatsku reportažnu fotografiju

Iako je većinu radova stvorio u zatvorenom prostoru, postoji i nekoliko fotografija s terena, od kojih je najvažnija Otkriće spomenika Jelačića bana u Zagrebu 16. prosinca 1886., koja se čuva u Muzeju grada Zagreba, a za koju se smatra da je prva hrvatska reportažna fotografija. Nova izložba podijeljena je u dva dijela; prvi će predstaviti Pommerovu kolekciju portreta hrvatskih spisatelja njegova doba, među kojima su Ivan Kukuljević Sakcinski, Bogoslav Šulek, Ljudevit Gaj, te Antun i Ivan Mažuranić.

Drugi dio izložbe, koji vodi fotograf Robert Gojević, predstavit će metodu koju je Pommer koristio za izradu fotografija. Gojević je po uzoru na Pommera snimio 15 portreta suvremenih hrvatskih pisaca. Fotografije je izradio mokrim kolodijskim postupkom te ih umnožio kao otiske na slanom papiru, isto kao i Pommer u ranoj fazi svojeg rada. Također, izložba će predstaviti i repliku Pommerovoh atelijera, u kojem će Gojević izrađivati fotografije Pommerovom tehnikom. U nastavku donosimo neke od fotografija gospodina Pommera.

Portret Ivana Kukuljevića Sakcinskog; 1856.

Ivan Kukuljević Sakcinski Franjo Pommer/MUO

Portret Petra Preradovića; 1857.

Petar Preradović Franjo Pommer/MUO

Studijski portret Pavla Hatza mlađeg; cca. 1870

Pavao Hatz Franjo Pommer/MGZ

Portret djece obitelji Jelačić; 1865.

Djece obitelji Jelačić Franjo Pommer/MGZ

Dirigent Johann Reischil; 1856.

Dirigent Johann Reischil, 1856. Franjo Pommer/MUO

Portret Josepha Peczeka, 1856.

Portret Josepha Peczeka, 1856. Franjo Pommer/MGZ

Gabrijela Šohaj, rođ. pl. Belošević i Miilan Šohaj, 1861.

Gabrijela Šohaj Franjo Pommer/MGZ

Portret svećenika, cca. 1875.

Neimenovani svećenik, cca. 1875. Franjo Pommer/HR-HDA

Portret Mirka Bogovića; 1856.

Mirko Bogović Franjo Pommer