Glumica Vanessa Redgrave stiže u Zagreb, bit će gošća Filozofskog teatra

Između ostalog, glumica će govoriti i o svom političkom aktivizmu

English actor Vanessa Redgrave poses for photographers on the red carpet as she arrives for the premier of "Foxcatcher" during the BFI London Film Festival in London on October 16, 2014. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP

Nakon prve vrlo uspješne sezone, Filozofski teatar otvara novu sezonu s gostovanjem glumice Vanesse Redgrave koje će se održati 18. listopada u zagrebačkom HNK-u. Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je najvećom živućom glumicom, a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britankom koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe. Časopis The Stage uvrstio ju je 2010. na deveto mjesto liste najvećih glumica svih vremena. Odigrala je više od trideset uloga na West Endu i Broadwayu, od kojih su najpoznatije one u predstavama “Godina magičnog razmišljanja”, “Dugo putovanje u noć” i “Vozeći gospođicu Daisy”.

Uz bogatu kazališnu karijeru, glumila je u više od 80 filmovima, šest puta je nominirana za Oscara, a tu nagradu je dobila za najbolju sporednu ulogu u filmu “Julia” iz 1977. Osim po glumi, Redgrave poznata je i po svome aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije. Bila je i ostala veliki kritičar rata protiv terora, te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i podržala tuzlanske radnike.

Filozofija i kazalište imaju neraskidivu vezu

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata, ali od aktivizma nikad nije odustala. To će biti i jedna od glavnih tema večernjega razgovora i druženja s Vanessom Redgrave na Filozofskom teatru.

Cilj ovog teatra je prije svega privući mlađu publiku, a ujedno i otvoriti Hrvatsko narodno kazalište javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. Objašnjavajući vezu između filozofije i kazališta, Srećko Horvat, urednik i voditelj Filozofskog teatra, kaže da je “veza između filozofije i kazališta uvijek bila jača od veze između filozofije i bilo kojeg drugog medija”.