Gospodin Attenborough već dugo snima genijalne dokumentarce o životinjama za BBC. Izvukli smo neke

Blue Planet 2 Davida Attenborougha upravo se emitira, evo još nekih

FOTO: BBC YouTube

BBC je 29. listopada krenuo emitirati svoju novu hit dokumentarnu seriju Blue Planet 2. Epizode izlaze svaku nedjelju sa posljednjom najavljenom za 10. prosinca, a već prve dvije epizode su prikupile iznimno pozitivne reakcije. Trenutno na IMDB-u imaju gotovo savršenih 9.8, a glavne zasluge tog uspjeha pripadaju siru Davidu Attenboroughu, legendarnom prirodoslovcu i filmašu s nebrojeno dokumentaraca iza sebe, koji stoji i iza ovog projekta.

Sir David Attenborough ovog je svibnja navršio 91 godinu, i još uvijek kroz svoje dokumentarce pokušava ljudima približi fascinantan svijet životinja i divljine, o čemu govori i njegov najnoviji serijal Blue Planet 2. Serijal se nastavlja punih 16 godina nakon prvog Blue Planeta te prikazuje fenomenalne snimke podvodnog svijeta uz glazbenu pratnju Hansa Zimmera i Radioheada.

BBC je u suradnji s Attenboroughom proveo četiri godine snimajući novu sezonu Blue Planeta, a u tom periodu su posjetili sve kontinente i oceane te stvorili još jedno dokumentarističko remek-djelo. Karijera neumornog Davida Attenborougha, koja je počela na BBC-ju davne 1952., zaista je impresivna. Njegov najnoviji dokumentarac potaknuo nas je da se prisjetimo njegovih najuspješnijih serijala.

Planet Earth (2006)

Ovaj revolucionarni dokumentarac snimao se tri godine, a u vrijeme kad je nastao bio je najskuplji dokumentarni program koji je BBC ikad producirao. Sve se na kraju isplatilo obzirom da je dokumentarac donio spektakularne snimke života na Zemlji snimljene u HD rezoluciji, kakve dotad još nisu viđene ni na filmu ni na televiziji.

Serija prikazuje nevjerojatan spektar pejsaža koji se protežu od etiopskih vulkana, preko najveće azijske pustinje Gobi, do prašuma Nove Gvineje i najdublje pećine na svijetu, Voronje u Gruziji. Serija je u Americi bila toliko popularna da su napravili čak dvije verzije; u prvoj je naratorica Sigourney Weaver dok je drugu verziju namijenjenu za TV distributere prepričavala Oprah Winfrey.

Africa (2013)

Attenborough nas je u ovom svojem dokumentarcu odveo na impresivno putovanje diljem najstarijeg kontinenta koji karakteriziraju najveće raznolikosti u staništima koje svijet poznaje. Prikazao nam je cijeli dijapazon afričkog krajolika – od životom prepunih džungli, preko savana kojima gospodare lavovi, do pustinja u kojima je život gotovo nemoguć.

Afrika je Attenboroughov najkontroverzniji serijal, obzirom da su ga gledatelji obasuli osudama zbog epizode u kojoj je snimio mladunče slona koje umire od dehidracije. “Najgore što sam ikad doživio je beba slona koja umire od žeđi”, rekao je tada potreseni Attenborough.

No, rekao je i da je njihova uloga dokumentirati prirodu i sve događaje u njoj ma koliko brutalni bili, jer upravo takav pristup bez uplitanja omogućuje stvarni uvid u svijet divljine.

The Blue Planet (2001)

Svijet životinja nikad nije izgledao toliko čudno kao u Blue Planetu. David Attenborough je sa svojom ekipom uz pomoć moderne tehnike zaronio do nevjerojatnih dubina oceana kako bi nam prikazao čudesna i bizarna bića koja tamo obitavaju.

Serija koja je snimana punih pet godina pokrila je sve slojeve svjetskih oceana – od same površine na kojoj su glavni kraljevski pingvini i druge ptice do sve većih dubina u kojima nam otkriva ribe koje hodaju te čudesan zavodnički ples australskih lignji, u kojem mijenjaju boje.

Frozen Planet (2011)

Deset godina nakon Blue Planeta, Attenborough je snimio Frozen Planet. koji je sniman na Arktiku i Antarktici. Serija je jedinstveni prikaz života u najhladnijim područjima Zemlje, a i ona je prouzročila određene kontroverze.

Naime, na Netflixu je trenutno dostupno samo šest epizoda bez zaključne sedme. Razlog tome je što su posljednju sedmu epizodu naziva On Thin Ice, koja zorno prikazuje utjecaj klimatskih promjena, TV studiji proglasili previše kontroverznom. Naime, posljednja sedma epizoda se fokusira na klimatske promjene, a upravo ta tema je bila povod raznim polemikama u ponajviše američkim političkim krugovima u to vrijeme.

U intervjuu za Radio Times Attenborough je objasnio: “Podaci koje smo prikupili preko satelitskih snimaka u posljednjih 40 godina prikazuju pad od 30 posto leda uz rubove Arktičkog mora krajem svakog ljeta”. Tadašnji britanski političar Lord Lawson odbacio je Attenboroughove tvrdnje proglasivši ih alarmističkima, a u Americi je čak 10 TV postaja odustalo od emitiranja posljednje epizode u strahu da će prikaz klimatskih promjena u seriji utjecati na predsjedničke izbore 2012.

Life (2009)

Deset epizoda serije Life snimljeno je u potpunosti u HD-u i vjerojatno je Attenboroughov najambiciozniji projekt. Serijal pokriva kompletan život na Zemlji, a sve je uhvaćeno high-speed kamerama koje snimaju 8000 sličica u sekundi, što gledateljima prezentira svaki trenutak životinjskog svijeta na način koji dotad nije zabilježila ni jedna kamera.

Life serijal prikazao je neke od najpamtljivijih scena iz prirodoslovnih dokumentaraca uopće. Među njima se ističe usporeni kadara baziliska koji trči preko vode, kojeg nazivaju i gušter Isus, upravo zbog te gotovo nadnaravne sposobnosti, te vrlo rijetko viđeni ljubavni ples dugorepog kolibrića.

The Life of Mammals (2002)

Iako je Attenborough već 1979. u dokumentarnoj seriji Life on Earth posvetio čak pet epizoda sisavcima, ostalo je još dovoljno materijala da 23 godine kasnije snimi desetodijelnu seriju posvećenu isključivo sisavcima.

Attenborough je u ovom serijalu snimio nevjerojatno osobne scene u kojima se čini kao da mu životinje poziraju. U sceni kad se nađe oči u oči s orangutanom usred džungle Bornea, dobivamo vrlo intiman uvid u odnos čovjeka i jednog od trenutno najugroženijih primata.

The Life of Birds (1998)

Ovaj dokumentarac poseban je po tome što se ne fokusira toliko na vizuale, koliko na zvukove. To je zapravo prvi dokumentarac u kojem zvukovi nisu naknadno nasnimavani, svaki zvuk ptica koji se čuje je originalan i snimljen upravo u tom trenutku koji scena prikazuje.

Jedna od poznatijih scena je ona u kojoj je Attenborough uspio snimiti čudesnu sposobnost australske ptice lyrebird da imitira zvukove, od glasanja drugih ptica, ali čak do imitiranja zvuka fotoaparata ili motorne pile.

The Private Life of Plants (1995)

Attenborough nam je kroz šest desetljeća prikazao koliko su životinje uzbudljive i spektakularne, no u ovom je dokumentarcu to isto uspio napraviti i sa biljkama.

Life of Plants je i nakon 22 godine jedno od Attenboroughovih najboljih djela. Koristeći tada revolucionarnu tehniku time-lapsea, prikazao je biljke kako rastu i razvijaju se, što je gledateljima po prvi puta prikazalo da su biljke puno življe i aktivnije nego što se na prvu čini.

David Attenborough: The Early Years (2013)

U ovoj polusatnoj retrospektivi, sir David se prisjeća svojih početaka kao novog voditelja na BBC-ju. Kratki dokumentarac prikazuje neke od zaboravljenih detalja iz Attenboroughove karijere poput onog kad izvještava o tradicionalnoj glazbi u Sierra Leoneu. No pravi highlight su njegovi prvi susreti sa životinjama. Attenborough je prvi kamerom snimio skrovitog i tajnovitog indri lemura, ali najupečatljiviji je bio njegov dirljivi susret s ostarjelom lavicom Elsom.

Lavica Elsa je u to vrijeme bila popularna jednako kao donedavno Cecil, lav oko kojeg se podiglo puno prašine kad ga je 2015. ubio doktor Walter Palmer, američki zubar koji je platio 50.000 dolara kako bi ulovio lava u afričkoj divljini. Elsa je pak podlegla drukčijoj vrsti napasnika; običan krpelj ju je zarazio babesiozom, infekcijom koja napada crvene krvne stanice što se za staru lavicu pokazalo kobno.