Grace Jones se u novoj knjizi odlučila oštro obračunati s pop zvijezdama koje je bezobrazno kopiraju

Pjevačica tvrdi da je većina današnjih zvijezda samo dio prolaznog trenda

NEW YORK, NY - OCTOBER 27: Grace Jones performs on stage as part of her "Hurricane" tour at Roseland Ballroom on October 27, 2012 in New York City.   Neilson Barnard/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Grace Jones je dosta oštro napala moderne pop zvijezde podložne trendova koje kradu njezinu estetiku. “Ja nikad neću biti poput njih. One su te koje pokušavaju biti poput mene”, napisala je Jones u svojoj nadolazećoj autobiografiji “I’ll Never Write My Memoirs”. U toj knjizi ova pjevačica i ikona stila govori o tome kako je kopiraju današnje zvijezde poput Nicki Minaj, Miley Cyrus i Rihanne i kako one nemaju nikakvu dugoročnu viziju svog identiteta.

“Uvijek će postojati neka nova zamjena, glasnija i luđa. No ako nemaš dugoročni plan za svoju karijeru, onda si samo dio prolazne faze, trenda. Brzo ćeš postati jučerašnja vijest”, piše Jones koja se posebno okomila na Rihannu zbog body paintinga kojeg pjevačica s Barbadosa često koristi, a kojeg je razvila upravo ova diva zajedno s Keithom Haringom. “Ne znam da li je ona svjesna da time pokrada moj stil, ali sam sigurna da njeni stilisti to znaju”.

Redovito odbijala ponude za suradnje

U knjizi se prisjeća i kako su joj menadžeri svojedobno savjetovali da bi bilo dobro da napravi suradnju s nekom aktualnom zvijezdom, koje ona opisuje kao “djevojčice koje se oblače u kostime”. Iako su joj svi govorili da bi takav potez bio pametan jer bi se otkrila posve novoj publici, a samim tim i potencijalno velikoj zaradi, Jones je takve savjete redovito odbijala. Smatrala je da iz takvih suradnja profitirati mogu jedino novopečene pop zvijezde kojima bi to pomoglo u izgradnji njihova branda, dok bi ona sama dobila samo mrvicu kratkrotrajne pažnje.

No Grace Jones nije protiv bilo kakve veze s novim generacijama glazbenika. Sebe doživljava kao dobrog učitelja koja bi im mogla pokazati neke stvari koje bi proširile njihove horizonte. Postoji veliki broj glazbenika za koje se smatra svojevrsnim učenicima ove pjevačice, a neki od najpoznatijih su Madonna, Annie Lennox, Katy Perry, Rihanna, Miley Cyrus, Kanye West, FKA twigs i Lady Gaga. Za potonju u svojoj knjizi piše da je 2010. bila jako zainteresirana za suradnju, no Jones u tome nije vidjela nikakav smisao.