Green Day i Ringo Starr preko vikenda ušli u Kuću slavnih Rock 'n' Rolla

Ringo Starr je zadnji član Beatlesa koji nije bio primljen u kultnu instituciju

CLEVELAND, OH – APRIL 18: Sir Paul McCartney (L) and inductee Ringo Starr perform onstage during the 30th Annual Rock And Roll Hall Of Fame Induction Ceremony at Public Hall on April 18, 2015 in Cleveland, Ohio. Mike Coppola/Getty Images/AFP
FOTO: AFP/Getty Images/AFP

Kuća slavnih Rock ‘n’ Rolla ovog vikenda je u Clevelandu održala jubilarnu 30. ceremoniju učlanjenja novih glazbenih legendi u ovaj muzej. Osnovni kriterij izbora za upis su izvođači koji su znatno utjecali na razvoj i oblikovanje rock ‘n’ rolla, a od objave njihovog prvog albuma prošlo je više od 25 godina.

Ringo Starr je posljednji član Beatlesa koji je doživio dvostruko učlanjenje u ovaj muzej; kao član benda i kao solo izvođač. Uz njega, u Kuću slavnih ovog vikenda upisani su Green Day, Lou Reed, Joan Jett & The Blackhearts, Bill Withers, Stevie Ray Vaughan & Double Trouble, The Paul Butterfield Blues Band i The “5” Royales.

Iznimno vitalnog 74-godišnjeg Ringa Starra u Kuću slavnih je kratkim govorom uveo Paul McCartney, koji je rekao kako je ovaj bubnjar uvijek bio najpouzdaniji član tog benda. Njih dvojica su potom zajedno izvela pjesmu “A Little Help From My Friends”. U publici je bila prisutna i Lennonva udovica Yoko Ono.

Green Day postali jedni od najmlađih članova Kuće slavnih

Green Day
Green Day AFP/Getty Images/AFP

U prvoj godini u kojoj su po pravilima mogli biti nominirani, Green Day su odmah upali u Kuću slavnih. Ovaj punk bend iz Kalifornije, koji se okupio još polovicom osamdesetih, pomogli su u komercijalizaciji punk rock zvuka. Green Day vuku snažan utjecaj od bendova poput The Stooges i Sex Pistols, a svojim lakopamtljivim refrenima redefinirali su ovaj žanr. Na ovoj dodjeli su odradili kratki i iznimno energični nastup, što je bilo i za očekivati.

Patti Smith je dobila čast da svojim govorom uvede Lou Reeda u Kuću slavnih. Pokojnog glazbenika opisala je kao “smjelog i provokativnog tekstopisca koji je pomicao granice svojim baladama o tabu temama poput droge, prostitucije i suicida”. Reedove pjesme poput “Walk On The Wild Side”, “Vicious” i “Heroin” jednako su aktualne i voljene danas kao i u vrijeme kad su izašle. Iako je umro prije 2 godine, njegov buntovnički stav ne prestaje utjecati na nove generacije mladih glazbenika.

Konačno ukazana čast Billu Withersu

Stevie Wonder i Bill Withers
Stevie Wonder i Bill Withers AFP/Getty Images/AFP

Na ovogodišnjoj dodjeli ispravljena je još jedna nepravda, kojima su u Kući slavnih skloni – u članstvo je konačno uveden i Bill Withers, legendarni soul pjevač koji je u glazbenu mirovinu otišao još za vrijeme osamdesetih. Čast da njega uvede pripala je Stevieu Wonderu, koji je u svom govoru rekao kako je često bio ljubomoran na Withersa jer je htio da je on sam napisao neke od njegovih pjesama. Iako je od umirovljenja jako rijetko nastupao uživo, Bill Withers se ovom prilikom pridružio Wonderu u izvedbi njegovih klasika poput “Ain’t No Sunshine” i “Lean On Me”, a na potonjoj im se na pozornici pridružio i John Legend.

Joan Jett i Dave Grohl
Joan Jett i Dave Grohl AFP/Getty Images/AFP

Joan Jett je u Kuću slavnih uvela pop senzacija Miley Cyrus, koja se prisjetila kad je zajedno s ovom rokericom pušila travu u hotelskoj sobi te kako je bila toliko očarana njenom mudrošću i snagom da se zbog toga odmah htjela poševiti s njom. Standardna šok terapija dežurne provokatorice Miley, no i njene izjave su brzo pale u drugi plan kad su stage preuzeli Joan Jett i Dave Grohl iz Foo Fightersa koji su izveli sjajan presjek njenih najvećih hitova poput “Bad Reputation”, “The Runaways”, “Cherry Bomb” i “Crimson and Clover”.