Grupa Coldplay uskoro izdaje novi (i navodno posljednji) album, a ovo je 7 stvari koje trebate znati o njemu

Chris Martin tvrdi da s ovim albumom zaokružuju svoju priču

LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 10: (L-R) Musician Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin, and Guy Berryman of the band Coldplay perform onstage at the 2012 MusiCares Person of the Year Tribute to Paul McCartney held at the Los Angeles Convention Center on February 10, 2012 in Los Angeles, California.   Jason Merritt/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Prije nekoliko dana grupa Coldplay započela je promotivnu kampanju s kojom najavljuju izlazak svog sedmog studijskog albuma “A Head Full Of Dreams”. Objavili su ime, prvi singl, dizajn naslovnice i datum izlaska (4. prosinca), sve to na veliko oduševljenje svojih obožavatelja koji su željno isčekivali neke novosti.

Već se duže vrijeme zna da frontman Chris Martin i ostatak benda provode dosta vremena u studiju gdje su radili na novom materijalu, stoga ove informacije nisu potpuno iznenađenje. Ono što je malo neobično je činjenica da grupa poput Coldplaya, koja uživa planetarnu popularnost, objavi ove informacije samo nekoliko tjedana prije izlaska albuma. Statistički gledano Coldplay je s 18.2 milijuna prodanih albuma najuspješniji britanski rock bend ovog tisućljeća. No u posljednje dvije godine takva praksa nenadanih objava je postala sve češća u glazbenoj industriji, i za neke glazbenike se pokazala vrlo isplativom.

Kako god bilo, donosimo vam sedam stvari koje trebate znati o novom izdanju ovog benda.

1. Najavljuju ga kao njihov posljednji album

COLDPLAY
COLDPLAY AFP

Kad je Chris Martin krajem prošle godine gostovao na radijskoj postaji BBC Radio 1, u razgovoru sa Zaneom Loweom otkrio je neke neočekivane informacije o novom albumu. “To je naše sedmo izdanje, i ono je na neki način poput zadnje knjige o Harryju Potteru. Ne kažem da se nekad u budućnosti neće dogoditi situacija u kojoj ćemo htjeti snimiti nešto novo, ali s ovim albumom zaokružujemo i kompletiramo jedan period. To je naše veliko finale, i zato u njega ulažemo ogroman trud”, izjavio je Martin tom prilikom.

2. Nakon izlaska albuma kreću na svjetsku turneju

Članovi benda su za iduću godinu obećali veliku stadionsku turneju s kojom planiraju obići cijeli svijet. Interes publike je vrlo velik, posebno kad se uzme u obzir da Coldplay nije išao na turneju nakon izlaska njihova zadnjeg albuma “Ghost Stories” iz 2014. Njihova posljednja velika turneja, Mylo Xyloto Tour, odvijala se tijekom 2011. i 2012. kad su odradili čak 77 koncerata i pritom zaradili 187 milijuna dolara.

3. Objavili su prvi singl

“Adventure Of A Lifetime” obilježava neočekivano snažni utjecaj disca, no s obzirom da su Coldplayevi singlovi posljednjih godina bili poprilično komercijalni i orijentirani pop zvuku, odabir ove pjesme za najavni singl nije toliko iznenađenje. Članovi benda su otkrili kako je gitarski rif na “Adventure Of A Lifetime” inspiriran Guns N’ Rosesom i njihovim hitom “Sweet Child O’ Mine”.

4. Otkrili su kako izgleda naslovnica albuma

Krajem prošlog mjeseca na više stanica londonske podzemne željeznice osvanuli su plakati s geometrijskim uzorkom ispod kojeg je pisalo samo “4. prosinca”. Obožavatelji Coldplaya su primjetili da je Chris Martin na nedavnom koncertu nosio majicu s vrlo sličnim uzorkom, a nekoliko dana kasnije na službenom Twitter profilu benda objavljen je GIF s istim uzorkom.

5. Bit će puno vedriji od albuma ‘Ghost Stories’

Chris Martin je sam opisao “A Head Full Of Dreams” kao album koji zvuči “veliko, šaroliko i veselo”, što otprilike znači da bi većina pjesama mogla biti na tragu upravo objavljenog prvog singla.

6. Ugostili su dosta poznate glazbenike

Chris Martin i Noel Gallagher
Chris Martin i Noel Gallagher

Beyoncé, Tove Lo, Noel Gallagher i Merry Clayton će biti vokalni gosti na novom albumu, dok su članovi benda na produkcijskom planu surađivali s norveškim dvojcem Stargate i s Rikom Simpsonom, čovjekom koji je producirao sva njihova studijska izdanja od “Viva la Vida or Death and All His Friends” iz 2008.

7. Objavljen je i popis pjesama

1. A Head Full Of Dreams
2. Birds
3. Hymn For The Weekend
4. Everglow
5. Adventure Of A Lifetime
6. Fun
7. Kaleidoscope
8. Army Of One
9. Amazing Day
10. Colour Spectrum
11. Up&Up