Grupa Mando Diao ponovno stiže u Hrvatsku, velikim koncertom otvorit će Špancirfest u Varaždinu

Uz njih će nastupiti i Parov Stelar Band, Edo Maajka, Dubioza kolektiv i drugi

30.06.2012. Zagreb, Hrvatska - InMusic festival na Jarunu, koncert grupe Mando Diao.
Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ovogodišnji Špancirfest počet će velikim koncertom grupe Mando Diao. Slavna švedska rock četvorka posljednji je potvrđeni headliner glavne pozornice Špancirfesta kod varaždinskog Staroga grada, na kojoj će nastupiti prve večeri festivala, 21. kolovoza.

Ova grupa je počela s radom još 1999. godine kad su Bjorn Dixgard i Daniel Haglund počeli stvari glazbu pod jakim utjecajem Beatlesa, Kinksa, Small Facesa i Kooksa što se čulo i na zapaženom nastupnom albumu “Bring ‘Em In” iz 2002. godine. Veliki globalni proboj doživjeli su sljedećim izdanjem, “Hurricane Bar” čiji ih je glavni singl “Down In The Past” prikovao na vrhove top-ljestvica.

Najbolji europski rock singlovi desetljeća

Jednako dobre recenzije dobili su i nasljednici “Ode To Ochrasy” I “Never Seen The Light Of Day”, ali sve je nadmašio briljantni “Give Me Fire!” iz 2009. s dva ponajbolja europska rock singla u posljednjem desetljeću – “Dance With Somebody” i “Gloria”. Izdanjem “Infruset” iz 2012. bend se nakratko više posvetio domaćem tržištu što je rezultiralo višestruko platinastom tiražom i brojem 1 švedske top-liste albuma. Tijekom 2014. bend je objavio svoj sedmi studijski album “Ælita”.

Dodavanjem grupe Mando Diao na line up zaokružen je popis izvođača glavne pozornice Špancirfesta. Dolazak su potvrdili Bajaga i Instruktori (subota, 22. kolovoza), Parov Stelar Band i Jonathan (nedjelja, 23. kolovoza), S.A.R.S. i Bad Copy (petak, 28. kolovoz), Edo Majka, Dječaci i High5 (subota, 29. kolovoza) te Dubioza kolektiv i Gogol Bordello (nedjelja, 30. kolovoza).