Nekad je nužno odabrati stranu

Neki umjetnici su odlučili promijeniti fasadu MSU-a, pa će sada stalno prikazivati animirane filmove

Ljudi će slobodno moći sjediti pred muzejem i gledati crtiće

Istraživačka, zaigrana i neograničena priroda animacijske umjetnosti odavno je animirani film izvela iz kino dvorana i raširila ga preostalim prostorima naše kulturne svakodnevice. Animafest Zagreb, svjetski festival animiranog filma, i u svom 24. izdanju podupire integraciju animacije u sve životne prakse prikladne za estetski užitak i misaonu avanturu. Najbolji je pokazatelj Animafestova interesa za animaciju izvan kina program ANIMATION GOES MSU! koji će biti postavljen na Medijskoj fasadi MSU-a od 23. svibnja do 8. lipnja. On prikazuje 16 animiranih radova iz svih krajeva svijeta (Japan, Australija, Kina, SAD, Hrvatska, Austrija, Kanada, Srbija i Novi Zeland).

Pobjednici su to velikog natječaja za site-specific animacije koje su u ime sada već tradicionalnih suradnika, Animafesta i MSU-a, odabrali Daniel Šuljić i Leila Topić. Vodeći se kriterijem autorskog pristupa i kreativnosti animacijskih tehnika, umjetnički ravnatelj Animafesta i kustosica zbirki filma, videa, fotografije i medijske umjetnosti MSU-a pregledali su 50 prijava te izdvojili djela koja se najbolje uklapaju u trodijelnu medijsku fasadu MSU. Među odabranima našao se i rad “Big Hands Oh Big Hands, Let It Be Bigger And Bigger” kineskog multimedijalnog umjetnika Leija Leija, autora ovogodišnje špice Animafesta, koji time ostvaruje dvostruko predstavljanje pred zagrebačkom publikom.

Ugledni majstori animacije

Istu priliku dijeli i Australac Dirk de Bruyn, majstor proširene i eksperimentalne animacije koji već 35 godina spaja sugestivne nijanse zvuka i raskošne boje svojih djela s intrigantnim performansima. I dok će promatrači Medijske fasade u šetnji Novim Zagrebom vidjeti de Bruynov rad “OptSnd#1”, autor će u Velikoj dvorani Školske knjige sudjelovati na znanstvenom simpoziju Animafest Scanner 2014. s izlaganjem o eksperimentalnom filmašu Neilu Tayloru.

Pozornost valja pokloniti i talentiranim hrvatskim autorima Tei Stražičić (“02V0IT0A0”), Maji Kalogeri (zastupljenoj s čak dva rada, “New City” i “Awakening of Particles”) i Juliani Kučan (“Prolaz”). Ivan Mršić (“I Can Hear You With My Eyes”) stvara, pak, za Novi Zeland, a Tom Mikulić (“U čast prve kompjuterski animirane špice Animafesta Z’84”) za Australiju. Mikulić je pionir kompjutorske animacije, sudionik Novih tendencija i dizajner animacija za Olimpijske igre i Eurosong koji se ovim radom osvrće na Animafestovo otvaranje suvremenoj tehnologiji prije trideset godina.

Japanski umjetnik s estonskom adresom Alimo predstavlja se radom “Open Play, Forgetting Eye”, Jonathan Hance iz SAD-a s “It Occurred To Me While Walking Down The Street”, a Filip Roca iz Srbije s “Kromosomom”.

Projekcije započinju 23. svibnja u 20 sati, što radove programa ANIMATION GOES MSU! čini prvim događajem Animafesta 2014.