HBO-ov problem s hakerima neće tako brzo nestati, sad je objavljen scenarij za petu epizodu Igre prijestolja i neki mailovi

Hakeri su poslali video izvršnom direktoru HBO-a u kojem traže otkupninu

FOTO: screenshot

Hakeri koji su upali u HBO-ove servere i ukrali više od 1,5 terabajta podataka, sada su preko javno dostupnog linka objavili veliki broj internih dokumenata, uključujući i scenarij za sljedeću, petu epizodu Igre prijestolja. Između ostalog, objavili su i mail prepiske u zadnjih mjesec dana jednog od HBO-ovih izvršnih menadžera, prenosi The Hollywood Reporter.

Drugog kolovoza, dan nakon što je hakerski napad potvrđen, izvršni direktor HBO-a Richard Plepler izjavio je “Ne vjerujemo da je provaljeno u naš e-mail sustav, no forenzička istraga je u tijeku”. Ipak, hakeri su jučer poslali mail Hollywood Reporteru koji potvrđuje da su se dočepali mailova HBO-ovih zaposlenika. Osim toga, poruka je sadržavala i nekoliko HBO fajlova označenih s “Confidential” (povjerljivo) i “Script GOT7” (scenarij sedme sezone Igre prijestolja).

Trebalo im je 6 mjeseci da upadnu u sustav, traže otkupninu

Hakeri su također Richardu Plepleru poslali video koji kaže “Uspješno smo prodrli u vašu ogromnu mrežu… HBO nam je bio jedna od težih meta, ali uspjeli smo (trebalo nam je 6 mjeseci)”. Iako Hollywood Reporter nije htio otkriti sadržaj videa i ukradenih mailova u potpunosti, zna se da su hakeri objavili i marketinške planove za medijsku kampanju za ostatak Igre prijestolja.

Video također otkriva i krajnji cilj hakera; očekivano, zahtijevaju da im HBO isplati otkupninu za povrat ukradenih materijala. Hakeri su istaknuli da im je HBO sedamnaesta žrtva, a dosad im samo tri firme nisu platile. HBO-ov glasnogovornik dao je kratku izjavu u kojoj kaže: “Iako su objavljeni neki mailovi, ne vjerujemo da je kompromitiran kompletan e-mail sustav. Nastavljamo surađivati s tvrtkama za online zaštitu i organima reda”.