Hoollywood pomalo odustaje od super nabildanih heroja u filmovima, izvukli smo neke recentne primjere

Superheroji više nisu nužno i ogromni likovi

FOTO: screenshot / Marvel promo / DC Entertainment promo

Nakon filma 300 Zacka Snydera, nekako smo navikli na nabildane akcijske junake, baš poput Gerarda Butlera i ekipe koji su se u četiri mjeseca istesali za uloge. Nakon 300 postalo je jasno da glumci teže dobivaju uloge, pogotovo akcijske, ako nemaju isklesane trbušne mišiće i ogromne bicepse. Do danas je taj trend dosegao razinu body-buildinga, za potvrdu je dovoljno usporediti slike nekad i sad Henryja Cavilla, Chrisa Hemswortha, Chrisa Evansa i Hugha Jackmana koji stvarno izgledaju kao superheroji.

Primjera je još mnogo, gotovo da nema glumca koji se nije doveo u formu dostojnu naslovnice Men’s Healtha. No čini se da je Hollywood lagano prezasićen ogromnim mišićima, a na internetu je sve više članaka koji primjećuju da su današnji glumci jednostavno prveliki. Odnedavno se Hollywood sve više okreće fizički manje impresivnim tipovima koji umjesto talenta za bildanje imaju više talenta za glumu i uvjerljivu karizmu na filmskom platnu. Evo nekolicine koji su nam pali na pamet.

Tom Holland

Tom Holland u Spider-Man: Homecoming screenshot

Mladi Britanac oduševio je publiku kad se prvi put pojavio kao Spider-Man u Captain America: Civil War, a Spider-Man: Homecoming koji upravo igra u našim kinima reda samo odlične kritike. Istina, istesao je trbušne mišiće, ali nije ni blizu nabildan kao većina ostalih glumaca u takvom tipu filmova. Najbolje se vidi koliko je zapravo mali i mršav kad obuče Spideyev kostim i stane pored ostatka Avengersa.

Dosad se pojavljivao u ulogama koje su tražile više glumačkog talenta nego fizičkog, među zapaženima su one u In The Heart Of The Sea Rona Howarda te u Lost City Of Z. Spider-Man mu je svakako najveća uloga dosad, kojom je ušao u društvo holivudske elite, a najviše ga hvale zbog pristupa liku i glumačke izvedbe. Izvrsno je utjelovio brbljavog srednjoškolca/superheroja poznatog po dobacivanju doskočica usred borbe s protivnicima, pa su ga razni mediji proglasili najboljim Spideyem dosad.

Dane DeHaan

Dane DeHaan i Cara Delevingne u Valerianu Screenshot YouTube

Mnogi će upitati “tko je taj?”, a odgovor je jednostavan; Dane DeHaan je mlada zvijezda u usponu. Pažnju javnosti privukao je ulogom Luciena Carra, važnog književnika Beat generacije u Kill Your Darlings te nedavno u Cure for Wellness Gorea Verbinskog, a upravo ga možemo gledati u našim kinima u njegovoj najvećoj ulozi dosad. Luc Besson mu je dao glavnu ulogu u Valerianu, čime je dosta riskirao.

Naime, Valerian je u stripu macho tip oštrih crta lica koji je neodoljiv ženama, dakle sve što DeHaan nije. Besson je na izbor imao hrpu nabildanih glumaca stvorenih za ulogu stereotipnog akcijskog junaka, no odlučio je riskirati s relativno nepoznatim mladićem iz dva glavna razloga. Želio je novo lice u glavnoj ulozi, a DeHaan mu se svidio kao mladi karakterni glumac ponešto mračne karizme koja ga je podsjetila na mladog Leonarda DiCapria.

Andrew Garfield

Andrew Garfield kao Peter Parker screenshot YouTube

Andrew Garfield uvijek je bio mršavi tip, što ga nije spriječilo da odradi nekoliko akcijskih uloga. Njegova dva Amazing Spider-Mana pobrala su većinom dobre kritike, no najviše se istaknuo ulogom vojnika u 2. svjetskom ratu koji odbija pucati na neprijatelje u Grebenu spašenih Mela Gibsona. Bio je idealan izbor za ulogu Desmonda Dossa prema čijoj priči je film nastao, obzirom da je Doss bio sitan čovjek ogromne volje, a Garfieldu je ta uloga priskrbila prvu nominaciju za Oscara.

Ansel Elgort

Ansel Elgort kao Baby Driver Screenshot YouTube

Za nešto manje od mjesec dana u naša kina dolazi već vrlo hvaljeni Baby Driver u kojem ćemo gledati još jednog mladog glumca u usponu. Ansela Elgorta već smo gledali u akcijskoj ulozi u SF-u Insurgent, ali više pažnje privukao je u drami Krive su zvijezde. Sad će se njegov dječački izgled dobro uklopiti u premisu Baby Drivera o klincu koji postaje vozač za mafijaškog bossa, a njegova sitna građa doći će do izražaja kad stane uz bok Jamieu Foxxu, Jonu Bernthalu i Jonu Hammu.

Jared Leto

Jared Leto kao Rayon u Dallas Buyers Club Jared Leto Facebook

Otkad smo ga prvi put primijetili u seriji I to mi je neki život pa do danas, čini se da se Jared Leto nije uopće promijenio. Nikad se nije priklonio holivudskom trendu nabacivanja mišića, a nije mu to ni trebalo obzirom da se tokom godina razvio u jednog od boljih glumaca Hollywooda.

Karijera mu je puna raznovrsnih uloga, čini se da je glumio sve, od Aleksandrovog generala do transvestita oboljelog od HIV-a u Dallas Buyers Club. Njegov Joker bio je najbolji element lošeg Suicide Squada, a kvalitetnih uloga mu očito ne nedostaje pa ćemo ga uskoro gledati u novom Blade Runneru.

James McAvoy

James McAvoy u Wanted Screenshot YouTube

Mnogi danas poznati glumci započeli su svoju karijeru u Združenoj braći. Osim Damiena Lewisa, Toma Hardyja, Michaela Fassbender i Colina Hanksa, tu je i James McAvoy. Iako malen stasom, pokazao se sposobnim u akcijskim ulogama (Wanted, Filth), ali i u ozbiljnim dramskim ulogama gdje je pokazao svoj puni glumački potencijal (Last King of Scotland, Atonement).

Oba svoja talenta vješto je spojio u svojoj najpoznatijoj ulozi u X-Menima; kao mladi Charles Xavier prilično je ratoboran i kratkog fitilja, no kad postane oduzet, uvjerljivo prolazi transformaciju u mirnog i mudrog Profesora X s kakvim nas je upoznao Patrick Stewart u prvom X-Men serijalu. Sljedeće godine ćemo ga ponovno gledati kao Profesora X, a 2019. će reprizirati ulogu Kevina Wendell Crumba (i ostalih likova u njegovoj glavi) u Glassu kojim redatelj M. Night Shyamalan namjerava spojiti likove iz svojih filmova Split i Unbreakable.