Imam neopisivu potrebu posjetiti ovih 15 najljepših knjižnica na svijetu

Bilo da su u velebnim palačama ili napravljene od grančica, apsolutno su predivne

Knjižnica George Peabody. Baltimore, SAD
FOTO: Will Pryce

Ne znam ubrajate li se i vi u onu malu grupu još uvijek entuzijastičkih poklonika tiskane riječi, ali ja sam u svakom slučaju jedan od pripadnika tog sve manjeg kluba. Nerijetko se pronađem u situaciji da pustim suzu nad nekom od brojnih knjižnica koje posjećujem, a nalaze se u stanju progresivnog oronjavanja.

No, upravo zbog toga svaki se put razveselim ko beba zvečki pronađem li se u nekom genijalnom biblioteškom prostoru. Danas sam za vas pripremio pregled čak 15 takvih mjesta.

Svako je od njih osebujno i sebi svojstveno iz niza razloga, ali još uvijek dovoljno moćno, barem što se vizualnog identiteta tiče, da se pronađe na istom popisu.

1. Biblioteca Joanina. Coimbra, Portugal

Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugal
Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugal Will Pryce

Portugalski kralj João Veličanstveni nemalo je iznenadio rektora Sveučilišta u Coimbri otkrivši mu da je njegov zahtjev za pomoć sveučilišnim institucijama suviše skroman. Ovaj luksuzno opremljeni prostor posvećen isključivo čuvanju knjiga izgrađen je pomoću zlatnih rezervi čiji je dio nedavno pronađen u Brazilu.

2. Knjižnica Liyuan. Jiaojiehe, Kina

Knjižnica Liyuan. Jiaojiehe, Kina
Knjižnica Liyuan. Jiaojiehe, Kina Will Pryce

Knjižnica u Liyuanu udaljena je od Pekinga dva sata i divno je interpolirana u prostor. Fasada je načinjena od grana uglavljenih u kostur konstruiran od hrđavih čeličnih tračnica. Unutrašnjost knjižnice prilagođena je sadržaju do tolike mjere da police za knjige služe kao podne obloge, stepeništa, sjedala i stolovi.

3. Knjižnica The Glasgow School of Art. Škotska

The Glasgow School of Art Library. Scotland
The Glasgow School of Art Library. Scotland Will Pryce

Svaki element ove knjižnice dizajnirao je Charles Rennie Mackintosh. I sam je bio student arhitekture na tom fakultetu 1883. godine.

4. Knjižnica Mafra Palace. Portugal

Knjižnica Mafra Palace. Portugal
Knjižnica Mafra Palace. Portugal Will Pryce

Otkako je ova velebna knjižnica otvorena 1771. godine udomljava koloniju majušnih šišmiša. Zime provode dobro sklonjeni iza ploca s knjigama, dok ljeti žive u obližnjem vrtu. Razlog ove neobične simbioze nalazi se u tome što se oni hrane insektima koji bi uništili knjige da ih šišmiši ne eliminiraju.

5. Bibliothèque Sainte-Geneviève. Paris, Francuska

Bibliothèque Sainte-Geneviève. Paris, France
Bibliothèque Sainte-Geneviève. Paris, Francuska Will Pryce

Knjižnica Sainte-Geneviève produkt je devetnaestostoljetne industrijske arhitekture. Željezna konstrukcija koja nosi krov zapravo predstavlja odjek želježničke arhitekture onog vremena.

6. Tripitaka Koreana. Hram Haeinsa, Južna Koreja

Tripitaka Koreana. Hram Haeinsa, Južna Koreja
Tripitaka Koreana. Hram Haeinsa, Južna Koreja Will Pryce

Unutar izoliranog budističkog samostana Haeinsa nalazi se ova drevna južnokorejska knjižnica. Ta knjižnica baštini najcjelovitiji korpus budističkih tekstova na svijetu. Najstariji datiraju još iz 1251. godine.

7. Knjižnica Opatije Admont. Austrija

Knjižnica Admont. Austrija
Knjižnica Opatije Admont. Austrija Will Pryce

Originalne knjige iz ove opatijske zbirke naknadno su sve uvezene u bijelo samo kako bi se uklapale u ostatak dekorativne sheme. Trošak je bio nezamislivih razmjera.

8. Muzej Shiba Ryotaro. Osaka, Japan

Muzej Shiba Ryotaro. Osaka, Japan
Muzej Shiba Ryotaro. Osaka, Japan Will Pryce

Muzej je projektirao Tadao Ando, a služi kao dom za preko 20.000 knjiga koje je za svog života skupio japanski romanopisac Shiba Ryotaro.

9. Knjižnica Opatije Wiblingen. Njemačka

Knjižnica Opatije Wiblingen. Njemačka
Knjižnica Opatije Wiblingen. Njemačka Will Pryce

Statue koje vidite predstavljaju određene kreposti, odnosno discipline. One su baš poput stupova izrađene od drveta obrađenog tako da u što većoj mjeri nalikuje mramoru (primijenjena tehnika naziva se Scagliola).

10. Knjižnica Codrington. All Souls College, Oxford

Knjižnica Codrington. All Souls College, Oxford
Knjižnica Codrington. All Souls College, Oxford Will Pryce

Ovu je oksfordsku knjižnicu dizajnirai Hawksmoor, ali je umro prije no što je knjižnica završena.

11. Knjižnica George Peabody. Baltimore, SAD

Knjižnica George Peabody. Baltimore, SAD
Knjižnica George Peabody. Baltimore, SAD Will Pryce

George Peabody bio je osnivač zaklade koja još uvijek financira siromašne obitelji u Londonu. On je pokrenuo i Peabody Institute u Baltimoreru kojeg je ova knjižnica od 7 kata dio.

12. Teološka dvorana. Opatija Strahov, Prag, Češka

Teološka dvorana. Opatija Strahov, Prag, Češka
Teološka dvorana. Opatija Strahov, Prag, Češka Will Pryce

Strop u stilu rokokoa nanodan je knjižnici četrdesetak godina nakon što je završena. Zidani stropovi poput ovoga pridonosili su srednjovjekovnim knjižnicama da svoje funduse zaštite od vatre.

13. Knjižnica Escorial. San Lorenzo de El Escorial, Španjolska

Knjižnica Escorial. San Lorenzo de El Escorial, Španjolska
Knjižnica Escorial. San Lorenzo de El Escorial, Španjolska Will Pryce

Knjižnica Escorial bila je prva knjižnica na svijetu koja je svoje kolekcije smjestila u police poravnane sa zidovima umjesto u otoke koji plutaju prostorom uglavljeni pod pravim kutevima.

14. Knjižnica Opatije Altenburg. Austrija

Knjižnica Opatije Altenburg Abbey. Austrija
Knjižnica Opatije Altenburg. Austrija Will Pryce

Još jedan primjer rokoko knjižnice. Ovu je 1742. projektirao Josef Muggenast kako bi stvorio iluziju veličine. Ova knjižnica ima, naime, samo 9 blokova polica, niti police više.

15. Biblioteca Malatestiana. Cesena, Italija

Biblioteca Malatestiana. Cesena, Italija
Biblioteca Malatestiana. Cesena, Italija Will Pryce

Radi se o najstarijoj knjižnici u zapadnom svijetu koja je uspjela zadržati svoj ishodišni izgled, ali i kolekciju knjiga. Ime je dobila po lokalnom mučeniku Malatesti Novellu koji je financiorao i nadgledao izgradnju iste. Pozicija svake knjige u knjižnici je fiksirana – čitatelj u ovoj knjižnici mora sam doći do knjige jer ne postoji način da se ona približi njemu.