Nekad je nužno odabrati stranu

Internet Archive upravo je u svoju digitalnu audio kolekciju dodao 50 tisuća ploča, i sve su besplatne

Great 78 je projekt koji se bavi očuvanjem audio snimki sa starih ploča

FOTO: Hoffnungsschimmer/Flickr

Internet Archive, ogromna baza podataka koja se bavi digitalizacijom i arhiviranjem svih oblika informacija i znanja, ušla je u zajednički projekt s Arhivom moderne glazbe New Yorka (ARChive of Contemporary Music – ARC) kako bi digitalizirali kolekciju ploča te njujorške organizacije. Projekt se zove Great 78 i upravo su dodali 50 tisuća ploča u svoju online kolekciju, koja je posve besplatna.

Great 78 bavi se očuvanjem i transferom u digitalni oblik gramofonskih ploča na 78 okretaja u minuti. Riječ je većinom o starim pločama koje datiraju prije 1960. godine, a izrađene su od šelaka, za razliku od modernih vinilnih ploča, koje sadrže gumu. Takve stare ploče od šelaka veoma su krhke, i svako novo slušanje ujedno im može biti posljednje, stoga je njihova digitalizacija prilično osjetljiv posao.

Arhiv koji čuva stare, ali jako bitne audio snimke

S dodatkom Great 78 kolekcije, Internet Archive sada ima preko 250 tisuća gramofonskih ploča u digitalnom obliku u svojoj kolekciji. Riječ je velikom većinom o starim, uglavnom malo znanim snimkama koje imaju povijesnu važnost, poput jedne od prvih snimki sintesajzera Novachord iz 1941. godine. Cilj Internet Archivea jest prebaciti stare ploče u digitalni oblik prije nego fizičke kopije posve propadnu.

Novih 50 tisuća ploča donirala je trgovina George Blood L.P. i mnogi drugi dobrovoljci koji su ustupili svoje kolekcije. Ova opsežna kolekcija, koju možete poslušati na ovom linku, sadrži i cilindarske snimke te bitne, glazbenike prošlog stoljeća kao što su Ada Jones, Caruso, Eddie Cantor, Edison Concert Band, Harry MacDonough, Len Spencer i Paul Whiteman.