Iza nas je filmska godina u kojoj su se obarali rekordi, a ovo je deset najuspješnijih filmova u 2015.

U top 10 se nisu našli veliki hitovi poput Mad Maxa i 50 Shades of Grey

Za 2015. se bez puno dvojbe može reći da je bila godina blockbustera. U kinima se tijekom godine pojavio čitav niz vrlo uspješnih ostvarenja, a posljednji 12 mjeseci je bilo posebno uspješno za filmski studio Universal.

Ovo je bila prva godina u povijesti u kojoj je jedan studio producirao tri filma koja su uspjela premašiti milijardu dolara u zaradi i koji su jednak uspjeh ostvarili i izvan Sjeverne Amerike. Marvel Cinematic Universe je također imao vrlo uspješnu godinu zahvaljujući “Avengersima” i “Ant-Manu”, a još je nekoliko filmova uspjelo oboriti razne rekorde.

Business Insider je napravio detaljnu analizu uspješnosti svih filmova koji su izašli protekle godine, a rangirali su ih tako da su u umjer stavili produkcijski budžet i ukupnu zaradu na kino blagajnama diljem svijeta. Na taj način su došli do profita koji je ostao nakon što se podvukla crta, a uz zaradu su u obzir uzeli i ocjene kritičara i publike. Koliko je ovo bila isplativa godina govori podatak da se u top 10 nisu našli naslovi poput “Mad Maxa” i “Fifty Shades of Grey”.

10. Pepeljuga

Zarada na kino blagajnama: 542.7 milijuna dolara
Produkcijski budžet: 95 milijuna dolara
Profit: 447.7 milijuna dolara
Ocjena kritike: 67
Ocjena gledatelja: 7.1

Najnovija adaptacija ove popularne bajke pokazala se i kao jedna od najisplativijih. Publika je pohrlila u kina, a i kritičari su dosta dobro prihvatili ovaj film.

9. Ratovi zvijezda: Sila se budi

Zarada na kino blagajnama: 529 milijuna dolara
Produkcijski budžet: 200 milijuna dolara
Profit: 329 milijuna dolara
Ocjena kritike: 81
Ocjena gledatelja: 8.8

Sedmi nastavak sage o “Ratovima zvijezda” postao je instantni blockbuster, oborivši rekord zarade u SAD-u i ostatku svijeta po zaradi u prvom vikendu prikazivanja. Treba imati na umu da se film prikazuje tek nekoliko dana, i konačne brojke bi mogle biti rekordne po svim kriterijima.

8. Spectre

Zarada na kino blagajnama: 836.1 milijuna dolara
Produkcijski budžet: 245 milijuna dolara
Profit: 591.1 milijuna dolara
Ocjena kritike: 60
Ocjena gledatelja: 7.1

Iako po financijskom pitanju nije uspio nadmašiti “Casino Royale”, “Spectre” je čvrsto zauzeo drugo mjesto na listi najuspješnijih nastavaka iz serijala o Jamesu Bondu. S obzirom da su svi filmovi s Danielom Craigom bili dosta uspješni, bit će zanimljivo vidjeti kako će proći idući nastavak ako Craig zaista odluči zauvijek napustiti ovu franšizu.

7. Nemoguća misija: Odmetnuti

Zarada na kino blagajnama: 682.3 milijuna dolara
Produkcijski budžet: 150 milijuna dolara
Profit: 532.3 milijuna dolara
Ocjena kritike: 75
Ocjena gledatelja: 7.5

“Odmetnuti” su po pitanju kritike najuspješniji film iz serijala “Nemoguća misija”, no po zaradi su ipak ostali na drugom mjestu. Već se radi na šestom dijelu ove franšize koji bi se trebao pojaviti u kinima za dvije do tri godine.

6. Marsovac

Zarada na kino blagajnama: 593.8 milijuna dolara
Produkcijski budžet: 108 milijuna dolara
Profit: 485.8 milijuna dolara
Ocjena kritike: 80
Ocjena gledatelja: 8.2

Marsovac je jedan od najuspješnijih filmova godine po zaradi, ali i po kritikama. Već je prikupio nekoliko nominacija za Zlatni globus, a u holivudskim kuloarima se priča kako će vjerojatno biti nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma i najbolje muške uloge.

5. Malci

Zarada na kino blagajnama: 1.16 milijardi dolara
Produkcijski budžet: 74 milijuna dolara
Profit: 1.08 milijardi dolara
Ocjena kritike: 56
Ocjena gledatelja: 6.5

Spin-off filma “Despicable Me” fokusirao se na šašava žuta bića kojima je životna svrha služiti svjetskim zlikovcima. Film se pokazao kao ogroman hit među najmlađima, ali je od kritičara prikupio dosta podijeljene reakcije.

4. Izvrnuto obrnuto

Zarada na kino blagajnama: 851.6 milijuna dolara
Produkcijski budžet: 175 milijuna dolara
Profit: 676.6 milijuna dolara
Ocjena kritike: 94
Ocjena gledatelja: 8.4

Pixarov zadnji blockbuster nije ostvario financijski uspjeh poput “Malaca”, ali je zato bio puno bolje prihvaćen kod gledatelja i kritičara koji su ga proglasili jednim od najboljih animiranih filmova u posljednjih 10 godina.

3. Osvetnici 2: Vladavina Ultrona

Zarada na kino blagajnama: 1.41 milijardi dolara
Produkcijski budžet: 250 milijuna dolara
Profit: 1.16 milijardi dolara
Ocjena kritike: 66
Ocjena gledatelja: 7.6

Nastavak hvaljenog mega-hita iz 2012., koji je zaradio 1.5 milijardi dolara, pokazao se nešto manje uspješnim, ali ga je dosta kritičara svejedno proglasilo vrhunskim filmskim ostvarenjem.

2. Jurski svijet

Zarada na kino blagajnama: 1.67 milijardi dolara
Produkcijski budžet: 150 milijuna dolara
Profit: 1.52 milijarde dolara
Ocjena kritike: 59
Ocjena gledatelja: 7.1

Najuspješniji film godine oživio je klasik Stevena Spielberga 22 godine nakon što je original osvojio cijeli svijet. Sve do izlaska “Ratova zvijezda” ovog vikenda, “Jurski svijet” je držao rekord po zaradi u prvom vikendu prikazivanja, no bez obzira na to ovaj film ostaje na vrhu ljestvice po ukupnoj zaradi u 2015. Idući nastavak izlazi za dvije godine.

1. Brzi i žestoki 7

Zarada na kino blagajnama: 1.52 milijarde dolara
Produkcijski budžet: 190 milijuna dolara
Profit: 1.33 milijarde dolara
Ocjena kritike: 67
Ocjena gledatelja: 7.3

“Brzi i žestoki 7” našli su se na samom vrhu liste najuspješnijih filmova u protekloj godini. Dobrim dijelom je to zbog tragične smrti Paula Walkera koji je poginuo u prometnoj nesreći 2013., i taj događaj je ovaj film pretvorio u internacionalni fenomen koji je premašio sva očekivana po pitanju zarade. Do milijarde dolara je došao u samo 17 dana, što je apsolutni rekord. Odavanje počasti Walkeru i snažna kampanja koju je cijela glumačka ekipa provodila na društvenim mrežama su također utjecali na uspjeh, no i kritičari i publika su dobrim ocjenama pokazali da su zadovoljni i s radnjom filma.