Izašao je trailer za novi film Michaela Moorea koji pokušava ukazati na neke od najvećih slabosti američkog društva

Film je proglašen neprikladnim za maloljetnike što se nije svidjelo Mooreu

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 07: Filmmaker Michael Moore attends the Centerpiece Gala Premiere of Dog Eat Dog Films' "Where to Invade Next" during AFI FEST 2015 presented by Audi at the Egyptian Theatre on November 7, 2015 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images For FYI/AFP
FOTO: AFP

Michael Moore je na specijalnoj misiji i u svom novom dokumentarcu. Ovaj redatelj se u svojim filmovima dosad bavio pravima na korištenje oružja u SAD-u, zdravstvenom skrbi, terorističkim napadima i Georgeom W. Bushom. U novom dokumentarcu “Where To Invade Next”, Moore se bavi širokim spektrom tema; od obrazovanja, zatvora i prava djece i radnika pa do usporedbe načina na koje se različite zemlje odnose prema vojskama.

Moore ovog puta putuje svijetom fokusirajući se pritom na različite zakonske i kulturne prakse koje funkcioniraju odlično, ali su zamjetno drukčije od onih u Americi. Zbog toga na krajnje sarkastični način odlučuje sam sebe proglasiti jedinom osobom koja može spasiti SAD. Oni koji su pogledali film kažu da je riječ o jednom od najboljih dokumentaraca godine, ponajviše zato što se na dobar način bavi nekim od najvećih problema Amerike i nudi efektivne načine za njihovo rješavanje.

Nelogična cenzura

Michael Moore je bio poprilično nezadovoljan kad je saznao da je film dobio oznaku R, odnosno da ga osobe mlađe od 17 godina mogu pogledati samo u pratnji ili uz odobrenje roditelja. Kao razlog za to navodi se neprimjereni jezik koji se koristi u filmu, kadrovi s nasiljem te upotrebom droge.

Iako je postojala mogućnost da se ta oznaka makne ako se uklone sporni dijelovi, Moore nikako ne želi pristati na cenzuru. “Po ovom pitanju kompromisi ne dolaze u obzir”, rekao je redatelj za Variety. “Moj savjet američkim tinejdžerima je da svakako pogledaju ovaj film, a oni već jako dobro znaju kako da uđu u kino bez pomoći roditelja”, dodao je Moore.