Izašla je lista od 20 filmova koji konkuriraju za Oscara za najbolje specijalne efekte

Izvukli smo trailere, u slučaju da ste propustili neke od ovih filmova

FOTO: screenshot / DC / Disney

Kategorija najboljih specijalnih efekata jedna je od najcjenjenijih na godišnjoj dodijeli Oscara, odmah iza nagrade za najbolju režiju i najbolje glumce. Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je listu od 20 filmova koji su u konkurenciji za Oscara u toj kategoriji. Do same dodjele nagrada, koja će se održati 4. svibnja 2018., od tih 20 filmova izdvojit će se pet najboljih koji će se boriti za Oscara.

Vizualni efekti iz godine u godinu pomiču granice kinematografije. Cijela priča s efektima započela je 1857. s redateljem Oscarom Rejlanderom koji je spojio 30 negativa u jedinstvenu sliku. No pravim ocem specijalnih efekata na filmu smatra se Alfred Clark koji je u svom filmu iz 1895. Mary, Queen of Scots snimio scenu pogubljenja škotske kraljice u kojoj je zaustavio snimanje kako bi stvarnu glumicu zamijenio lutkom. To je napravio toliko vješto da i danas ta scena izgleda zastrašujuće uvjerljivo.

Kompjuterska grafika napravila je veliku revoluciju u filmskom svijetu

Velika revolucija dogodila se devedesetih kad je dotad ručno rađene specijalne efekte zamijenila kompjuterska grafika, u svijetu filma poznata kao CGI. Umjesto maketa i trikova kamere, u prvi plan su došli efetki stvoreni kompjuterski ispred zelenog platna, što je kreativnim filmašima otvorilo potpuno novi svijet. Bez te tehnologije ne bi bilo Jurassic Parka Stevena Spielberga koji je pokrenuo tu revoluciju, ali ni većine današnjih hitova koji se uvelike oslanjaju na kompjutersku tehnologiju.

Stoga ne čudi da je Oscar za specijalne efekte jedna od najcjenjenijih nagrada u svijetu filma, pa smo mislili da će vas zanimati trailer i kratki opis filmova koji su na ovogodišnjoj široj listi.

Alien: Covenant

Redatelj Ridley Scott jedan je od najcjenjenijih holivudskih redatelja, što potvrđuju i četiri nominacije za Oscara. U svojoj karijeri donio nam je mnoštvo kvalitetnih filmova od kojih su neki postali klasici žanra, poput Gladijatora ili Black Hawk Down. No najveći doprinos filmu dao je svojom vizijom kako bi trebao izgledati znanstveno-fantastični žanr počevši s Alienom 1979. kad je spojio SF s hororom. Svoju viziju nastavio je u Blade Runneru 1982. koji je vjerojatno prvi cyberpunk film.

Gledajući njegove filmove, lako je zaključiti da je vizualni doživljaj izuzetno bitan Ridleyu Scottu. Stoga je za prvog Aliena angažirao Gigera koji je svojim vizualnim pristupom obilježio ostatak franšiže. Na sličan način je Scott nastavio u ostalim filmovima, a njegov posljednji Alien: Covenant, iako nije pobrao impresivne kritike, jednako je vizualno upečatljiv.

Beauty and the Beast

Disney se u zadnje vrijeme bacio na izradu igranih filmova temeljenih na njihovim crtićima, a koliko su uspješni u tome najbolje pokazuje Beauty and the Beast. Filmska prerada klasične priče o čudovištu koje je zapravo začarani kraljević zaradila je većinom pozitivne kritike. Redatelj Bill Condon odradio je odličan posao u kojem su mu uvelike pomogli Emma Watson, Dan Stevens i Luke Evans u glavnim ulogama, no za impresivan izgled filma može najviše zahvaliti svojoj ekipi za specijalne efekte. Realno gledajući, cijeli film je zapravo jedan veliki specijalni efekt.

Blade Runner 2049

Novi Blade Runner, remake filma Ridleya Scotta iz 1982. ove je godine bio jedan od najiščekivanijih filmova. Fanovi su jedva dočekali da se Harrison Ford vrati svojoj ulozi Deckarda, a redatelj Denis Villeneuve se prihvatio hrabrog zadatka da napravi nastavak jednog od najkultnijih SF filmova dosad. Ono u čemu je svakako uspio, uz pomoć svoje ekipe za specijalne efekte, je ponovno dočarati jedinstvenu atmosferu originalnog Blade Runnera.

Dunkirk

Dosad je redatelj Christopher Nolan nizao same hitove, među kojima se ističu Inception i Batman trilogija. Dunkirk mu je prvi film koji je snimio prema stvarnim događajima, u kojem mu je cilj bio staviti gledatelja usred radnje i strahota rata. U filmu nema previše dijaloga ni dubinskih karakterizacija likova, nego Nolan računa na to da će se gledatelji poistovjetiti s radnjom i događajima na temelju prije svega vizualnog iskustva. I u tome uspjeva, ne samo sa scenama bombardiranja savezničkih vojnika, nego ponajviše s likom Toma Hardyja, pilota Spitfirea uhvaćenog u zračnoj borbi nad Dunkirkom. Te scene zračnih borbi su jedne od najuvjerljivijih i najrealističnijih dosad snimljenih, a za potrebe snimanja su umjesto pravih aviona vrlo vješto iskoristili makete na daljinsko upravljanje.

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell je apsolutni klasik i remek-djelo animea, animirani film koji je inspirirao mnoge druge filmove, uključujući i Matrix. Filmsku verziju su fanovi očekivali s jednakom dozom uzbuđenja koliko i strepnje. S pravim razlogom jer je original bilo jako teško dosljedno popratiti. Film je imao veliki adut u rukavu – Scarlett Johansson u glavnoj ulozi – no to mu nije bilo dovoljno da ponovi uspjeh animiranog izvornika. Unatoč tome, majstori za specijalne efekte su napravili odličan posao, film izgleda stvarno impresivno, pa se našao u konkurenciji za Oscara.

Guardians of the Galaxy Vol. 2

Prvi dio Guardians of the Galaxy bio je iznenađujuće zabavan, ponajviše zahvaljujući odličnoj glumačkoj izvedbi Chrisa Pratta i sentimentalnom soundtracku s pjesmama iz osamdesetih. Nastavak se pokazao jednako zabavnim s također jednako dobrim ocjenama kritičara, a među glavnim zvijezdama filma su animirani rakun Rocket (glas mu daje Bradley Cooper) te Groot, antropomorfno drvo koje ne govori puno, ali kad govori glas mu daje Vin Diesel.

Jumanji: Welcome to the Jungle

Originalni film iz 1995. u režiji Joea Johnstona je bio stvarno spektakularan. Film je postao kultni dječji klasik, a jedan od ključnih razloga tome, osim specijalnih efekata koji su za to vrijeme bili zaista impresivni, je glumačka izvedba Robina Williamsa. U novom filmu su producenti izabrali dvojac za koji su mislili da svojom pojavom i humorom mogu zamijeniti Robina Williamsa, pa u nastavku imamo priliku gledati Dwaynea “The Rock” Johnsona i Jacka Blacka. Iako su oni glavni likovi u filmu, zapravo cijelu priču nose specijalni efekti koji su okosnica filma.

Justice League

Justice League se nastavlja na prethodne DC filmove o Supermanu, Batmanu i Wonder Woman, stoga ne čudi da je bio jedan od najiščekivanijih filmova ove godine. Po prvi puta smo na filmu vidjeli ujedinjene Batmana, Supermana, Wonder Woman, Aquamana, Flasha i Cyborga. Obzirom da se radi o superjunacima, za očekivati je bilo da ćemo vidjeti spektakularne scene potpomognute kompjuterskom grafikom, a među impresivnijima su one podvodne snimke Aquamana.

Kong: Skull Island

King Kong iz 1933. oduševio je publiku specijalnim efektima. Scena u kojoj se King Kong na vrhu Empire State Buildinga bori protiv aviona koji ga napadaju postala je jedna od ikona filmske industrije. King Kong je od tada bio inspiracija mnogim filmašima, jedna od poznatiji obrada je ona Petera Jacksona iz 2005. tj. njegov prvi film nakon legendarne trilogije Gospodar prstenova. Najnovija verzija Kong: Skull Island redatelja Jordana Vogt-Robertsa nije se nimalo proslavila ni među kritičarima ni među gledateljima, no ono što se mora priznati je da je vizualno impresivna, zbog čega se i našla među kandidatima za Oscara.

Life

Znanstveno-fantastični film Daniela Espinose s Jakeom Gyllenhaalom i Ryanom Reynoldsom u glavnim ulogama radi se o timu znanstvenika na međunarodnoj svemirskoj stanici. Stvari se zakompliciraju kada pronađu živi organizam koji se razvija izuzetno brzo, za koji naknadno saznaju da je prouzročio uništenje života na Marsu, a sada ista sudbina prijeti životu na Zemlji.

Logan

Logan je najnoviji film u X-Men franšizi koji se u potpunosti razlikuje od svega što smo dosad vidjeli. Dosadašnji X-Men junaci su bili klasični superheroji bez puno mana, no u Loganu upoznajemo Wolverinea (Hugh Jackman) i Professora X (Patrick Stewart) kao umorne i izmučene starce kojima je dosta da dobivaju batine.

Okja

Okja je prekrasan, fascinantan i istovremeno uznemirujuć film. Prati djevojčicu Miju (Seo-Hyun Ahn) koja se svim silama trudi spasiti svog ljubimca Okju da ne padne u ruke moćnoj multinacionalnoj kompaniji. Problem je u tome što je Okja čudesno i nepoznato biće, a kompanija koja ih proganja ga želi podvrgnuti testovima i istraživanjima.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

Producent Jerry Bruckheimer može se pohvaliti da je s Piratima s Kariba revitalizirao žanr piratskih filmova. Franšiza je krenula 2003. s The Curse of the Black Pearl, a nakon toga su do danas izdali još četiri filma koji su označili karijeru Johnnya Deppa koji će još dugo biti zapamćen kao kapetan Jack Sparrow. Svaki novi film sve je vizualno impresivniji, a za to je uvelike zaslužna ekipa iz Moving Picture Company koja je već dosad osvojila dva Oscara, onaj za Life of Pie iz 2012. te onaj za The Jungle Book prošle godine.

The Shape of Water

Novi film Guillerma del Tora izuzetno je vizualno atraktivan. Meksički redatelj svojim je filmovima poput Hellboya i Panovog labirinta jasno pokazao da ima specifičnu viziju toga kako želi da njegovi filmovi izgledaju, a The Shape of Water nije iznimka.

Film je zapravo osebujna bajka smještena u Ameriku za vrijeme Hladnog rata. U vrlo dobro osiguranom vladinom postrojenju Elisa (Sally Hawkins) živi praktički u izolaciji. No dotad miran život joj se u potpunosti promijeni kad zajedno sa suradnicom Zeldom (Octavia Spencer) otkrije tajni vladin eksperiment.

Spider-Man: Homecoming

Tom Holland se odmah na prvu svidio publici i kritičarima kad se prvi puta pojavio kao Spider-Man u Captain America: Civil War. Mnogi su ga odmah proglasili najboljim Spider-Manom dosad, pa su fanovi s nestrpljenjem čekali njegov prvi samostalni film.

Film je pobrao odlične kritike, na stranici Rotten Tomatoes ima 92 posto pozitivnih kritika, a dio šarma filma su specijalni efekti. Kao i u svim dosadašnjim Marvelovim filmovima, efekti su vrhunski, ali dozirani taman toliko da funkcioniraju kao dio priče, a još uvijek zadržavaju taj stripovski štih.

Star Wars: The Last Jedi

Star Wars: The Last Jedi stiže u naša kina 14. prosinca, no već se našao na listi od 20 filmova koji konkuriraju za Oscara u kategoriji najboljih specijalnih efekata. Što nije neočekivano obzirom da Star Wars franšiza od samih svojih početaka pomiče granice u domeni specijalnih efekata i kompjuterske grafike.

Sudeći prema traileru, sve su podigli na višu razinu; svjetlosni mačevi izgledaju uvjerljivije nego ikad, svemirske borbe su pune akcije i fantastično snimljene, a upoznat će nas i s novim bićima, Porgovima, koji već imaju svoju sljedbu fanova.

Thor: Ragnarok

Najnoviji Thor jedan je od najzabavnijih, a istovremeno i najuspješnijih Marvelovih filmova. Novozelandski redatelj Taika Waititi vrlo je spretno ubacio dozu svojeg tipičnog humora, s kojim nas je upoznao u njegovim What We Do in the Shadows i Hunt for the Wilderpeople.

Za razliku od prethodnih Thor filmova, Ragnarok je daleko šareniji i epskiji u prikazu različitih dimenzija kroz koje se glavni likovi sukobljavaju, čime je Waititi postavio novi standard toga kako bi filmovi o Thoru trebali izgledati.

Valerian and the City of a Thousand Planets

Novi znanstveno-fantastični projekt redatelja Luca Bessona (čiji je Peti element jedan od boljih i zabavnijih SF filmova u posljednjih 20 godina) nastao je prema francuskom stripu od kojeg je masu toga posudio George Lucas kad je stvarao Star Wars.

Film se pokazao kao veliki promašaj na kino blagajnama, no to ne umanjuje njegovu umjetničku vrijednost, pogotovo u kategoriji najboljih specijalnih efekata. Vizuali zadržavaju svojevrsnu stripovsku notu, ali istovremeno svijet Valeriana izgleda prilično uvjerljivo.

War for the Planet of the Apes

Posljednji film u serijalu o planetu majmuna istovremeno je i dosad najbolji. Ovoga puta radnja se produbila tako da je ovo najemotivniji dio serijala, a redatelj i scenarist Matt Reeves posvetio je dodatnu pažnju karakterizaciji likova. Odlične kritike zaradili su Andy Serkis za ulogu Caesara, vođu plemena majmuna, te Woody Harrelson za ulogu The Colonela.

Vizualno se War for the Planet of the Apes nastavlja na svoje prethodnike. Ne može se reći da su majmuni uvjerljivi poput stvarnih životinja iz džungle, no ipak se radi o antropomorfnom prikazu gdje je bilo važno naglasiti facijalne ekspresije koje podsjećaju na ljudske.

Wonder Woman

Redateljica Patty Jenkins napravila je odličan posao s Wonder Woman. Film je rasturio na kino blagajnama i postao najuspješniji film iz DC franšize u povijesti, nadmašivši Batmana i Supermana.

Kao što je bilo i za očekivati, već je najavljen nastavak, koji će ponovno režirati Patty Jenkins, koja se proslavila svojim redateljskim prvijencom Monster u kojem je Charlize Theron glumila zloglasnu serijsku ubojicu Aileen Wuornos.

DC filmovi nimalo ne zaostaju za Marvelovim što se tiče specijalnih efekata, a Wonder Woman je dobar dokaz tome. Uvodne scene borbe Amazonki koje podsjećaju na najbolje akcijske scene iz Game of Thrones jednako su uvjerljive kao i kasniji prikazi borbi u 1. svjetskom ratu. Ukratko, Patty Jenkins je s timom zaduženim za specijalne efekte napravila pravi vizualni spektakl.