Izdvojili smo nekoliko najboljih filmova po kojima ćemo pamtiti Sama Sheparda

U pet desetljeća karijere Shepard je glumio u preko 50 filmova

FOTO: Magnolia Pictures promo

Sam Shepard preminuo je prošli četvrtak u svojem domu u Kentuckyju u 74. godini života. Karijeru je započeo kao dramatičar, a uskoro je postao jedan je od najcjenjenijih dramskih pisaca svoje generacije. Među njegovih 44 djela ističe se drama Buried Child za koju je osvojio Pulitzerovu nagradu.

Iako je njegov dramaturški rad izuzetno cijenjen u kazališnim krugovima, šira javnost će ga najviše pamtiti kroz njegove holivudske uloge. Poznat je kao odličan karakterni glumac, iako se gledatelji neće uvijek sjetiti u kojem su ga točno filmu gledali. Stoga smo njemu u čast odlučili napraviti kratak podsjetnik na najpoznatije uloge Sama Sheparda.

The Right Stuff

Istoimena adaptacija bestselera The Right Stuff Toma Wolfea istinita je priča o američkim vojnim pilotima koji su postali prvi astronauti u počecima američkog svemirskog programa. Sam Shepard utjelovio je živuću legendu, zračnog asa iz 2. svjetskog rata i prvog čovjeka koji je letio brže od zvuka, Chucka Yeagera, a za tu ulogu nominiran je za Oscara.

Pad crnog jastreba

Pad crnog jastreba Ridleya Scotta također je istinita priča o sukobu u somalijskom glavnom gradu Mogadišuu između američkih specijalnih postrojbi i lokalne paravojske. Sam Shepard glumio je generala Williama Garrisona, zapovjednika cijele operacije. Ljudi koji su poznavali stvarnog Garrisona opisali su ga kao najboljeg nadređenog s kojim su služili, zapovjednika koji je potpuno razumio situaciju u kojoj se njegovi vojnici nalaze te činio sve kako bi ih od tamo izvukao, a njegov karakter je uvjerljivo prenio Shepard na filmsko platno.

Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda

Samu Shepardu očito nisu bile strane uloge u filmovima nastalim prema stvarnim događajima pa se tako našao i u vestern drami redatelja Andrewa Dominicka. Ubojstvo Jesseja Jamesa je svojim tonom netipičnim za vestern i sa skoro tri sata trajanja u početku bio odbojan publici, no oni koji su mu dali šansu reći će da je zapravo odličan uvid u odnos Jesseja Jamesa i Roberta Forda, te da fino razrađuje događaje koji su doveli do ubojstva iz naslova. Tada 64-godišnji Shepard glumio je Franka Jamesa, starijeg brata Jesseja Jamesa, iako je bio 25 godina prestar za tu ulogu (Franku je bilo 38 godina kada je Jesse ubijen).

Čelične magnolije

Čelične magnolije redatelja Herberta Rossa nastao je prema istoimenom kazališnom komadu Roberta Harlinga, a radi se o grupici žena u malog južnjačkom gradiću koje zbližava smrt zajedničke prijateljice. Priča je zasnova na Harlingovim stvarnim iskustvima i zapažanjima nakon što mu je umrla sestra od posljedica dijabetesa, a svojom humornom dramom htio je pokazati da žene u teškim trenucima mogu biti nježne poput magnolija, ali i čvrste poput čelika, na što sam naslov aludira.

Hamlet

Hamlet redatelja Michaela Almereyde neobična je moderna prerada djela Williama Shakespearea. Almeyerda je zadržao originalne Shakespearove dijaloge, no radnju je prebacio u New York današnjice, a modernu tehnologiju je pokušao koristiti kao sccenske rekvizite. Tako se Hamletu duh njegovog ubijenog oca (kojeg glumi Sam Shepard) pojavljuje preko monitora nadzorne kamere.

Zakon braće

Ovdje se ne radi o poznatoj seriji koja prva padne na pamet, nego o moćnoj triler drami inspiriranoj Homerovom Odisejom. Zakon braće priča je o Samu Cahillu, marincu i odgovornom obiteljskom čovjeku, i njegovom problematičnom bratu Tommyju. Sam odlazi u Afganistan odakle stiže vijest da je poginuo u padu helikoptera pa Tommy preuzima brigu o Samovoj obitelji. No problemi počinju kad se Sam vrati kući živ i zdrav. Situaciju dodatno komplicira njihov otac koji krivi Tommyja za Samovu navodnu smrt, a glumi ga Sam Shepard.

Blackthorn

Što se desilo s Butchem Cassidyjem i Sundance Kidom na kraju klasika Roya Hilla nakon što istrče pred cijevi bolivijske policije? Upravo sudbinom vođe odmetnika bavi se redatelj Mateo Gil u Blackthornu. Sam Shepard briljira u ulozi Jamesa Blackthorna, mirnog uzgajivača konja u šezdesetima kojeg dostigne prošlost kad Pinkertonov agent sazna da je Blackthorn zapravo Butch Cassidy. Kritičari Shepardovu izvedbu u Blackthornu nazivaju njegovom najboljom ulogom u karijeri.