Izgleda da kvalitetu mladih hrvatskih kazalištaraca prepoznaju i u regiji

Predstava (Pret)posljednja panda ili statika osvojila je sarajevsku publiku

FOTO: Velija_Hasanbegovic

Predstava (Pret)posljednja panda ili statika Dine Pešuta, u režiji Saše Božića, izvedena je u nedjelju 4. listopada u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu na 55. međunarodnom kazališnom festivalu MESS. Predstava je iznimno uspješno primljena od publike, a da su reakcije vrlo pozitivne dokaz je da je ansambl više puta izlazio na poklon i bio nagrađen dugim pljeskom.

„Osobito sam zadovoljna gostovanjem na ovogodišnjem jubilarnom MESS-u, tako uglednom festivalu, činjenicom da smo ušli u konkurenciju s velikim i poznatim europskim teatrima što samo pokazuju da je ZKM ima veliki festivalski potencijal i da je itekako prepoznat u regiji. Tema koju obrađuje tekst Dine Pešuta iako smještena u Sisku – priča je o svim mladim naraštajima i u Bosni i Hercegovini – s toga je za predstavu zaista vladalo veliko zanimanje“, prokomentirala je sarajevsko gostovanje Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZKM-a dodajući kako je MESS odlična platforma za uspostavljanje novih kulturnih odnosa i dogovaranje gostovanja.

„Reakcije su bile vrlo pozitivne, prepoznat je univerzalni jezik predstave, problem mladih rođenih u industrijskim gradovima u BiH kao što su Tuzla ili Zenica, izgubljenih generacija bez iluzija i budućnosti. Interes je izazvala i sama dramaturška obrada teksta – polifoničnost i paralelizmi.“, kazao je zadovoljni redatelj predstave Saša Božić.

U predstavi glume: Doris Šarić Kukuljica, Rakan Rushaidat, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović – Darvaš, Frano Mašković, Adrian Pezdirc, Milica Manojlović i Slaven Španović.