Cijeli svijet priča o arheolozima koji su naletjeli na ogromni, dosad nepoznati grad u Kambodži

Priča se da bi ovo otkriće moglo promijeniti povijesne udžbenike

FOTO: wikipedia

Arheolozi su, kako Berliner Zeitung piše, u okolici drevnog kambodžanskog kompleksa hramova Angkor Wat pronašli ostatke ogromnih srednjovjekovnih stambenih struktura. S obzirom na to da se prije mislilo da Angkor Wat nije bio rezidencijalno središte, čini se da će dobar dio kambodžanske povijesti trebati revidirati.

“Pod šumama smo pronašli cijele gradove o kojima dosad nitko ništa nije znao”, rekao je Damian Evans, autor članka o otkriću u Angor Watu objavljenom danas u uglednom listu Journal of Archaeological Science . Njegov tim došao je do ovog otkrića zahvaljujući laserskim skenovima terena iz zraka koji su razgolitili čak i strukture skrivene ispod guste vegetacije.

Revolucionarna otkrića koja će promijeniti povijest

Osim toga, naletjeli su i na razgranati kanalizacijski sustav, po kojem je kultura koja je izgradila Angkor Wat u svijetu inače i poznata. “Naišli smo na briljantno projektirani kanalizacijski sustav koji bi mogao biti nekoliko stoljeća stariji od trenutka u kojem smo mislili da je kanalizacija izmišljena”, napisao je Evans.

Dosad je svijet znao samo za manji dio naselja Mehendrapavrata koji se nalazi sjeveroistočno od Angkor Wata na planini Phnom Kulen. No, nova istraživanja ukazuju na to da je taj grad zapravo bio veći od današnjeg Phnom Penha, glavnog grada Kambodže.

Angkor Wat propao je zbog suše

Znanstvenici su, naime, do ovog trenutka vjerovali da je okolica poznatog kompleksa hramova bila jako rijetko naseljena. A, nakon ovog istraživanja, zaključili su i kako ne postoji nikakvo uporište koje bi išlo u korist dosadašnjim teorijama o propasti Angkor Wata.

One su, naime, zagovarale tezu da je civilizacija iz Angkor Wata propala zbog invazije s područja današnjeg Tajlanda uslijed koje su, navodno, stotine tisuća ljudi emigrirale na jug zemlje. Vjerojatnije je, kažu, da je ta civilizacija propala zbog suše ili kolapsa vodoopskrbnog sustava.