Izgleda da u onoj knjižnici iz koje su ukrali Rembrandta nitko godinama nije vodio računa gdje su im vrijedne slike

Uprava knjižnice je godinama pogađala što imaju u kolekciji

Voters line up to cast their vote at the Boston Public Library  November 6, 2012 in Boston, Massachusetts.  The final national polls showed an effective tie, with either US President Barack Obama or Republican challenger Mitt Romney favored by a single point in most surveys. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
FOTO: AFP/AFP

Prije dva dana, Knjižnica grada Bostona je javno objavila da im nedostaju dva vrlo vrijedna umjetnička djela vrijedna više od 600.000 dolara. Riječ je o Dürerovoj grafici iz 1504. procijenjenoj na 600 tisuća dolara i jednoj Rembrandtovoj grafici iz 1634. godine koja se procjenjuje na 20 do 30 tisuća dolara.

Još je početkom travnja otkriveno da su sporne grafike nestale, sve je tek sada prijavljeno policiji Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, uprava knjižnice je još prošle godine znala za nestanak vrijednih grafika, ali se nadala da su grafike samo zagubljene u procesu arhiviranja.

Nakon što je ovaj skandal izbio u javnost, krenuli su hitni sastanci kako bi se saznalo što se zapravo dogodilo. Upravni odbor je najavio da će se sastati kako bi otkrili što se dogodilo s vrijednim slikama, a istovremeno je i gradonačelnik Bostona Marty Walsh stigao u knjižnicu na sastanak s ravnateljicom Amy Ryan.

Nevjerojatni sigurnosni propusti

Upravo u trenutku kada je gradonačelnik stigao u knjižnicu objavljena je revizija sigurnosti u knjižnici koja je šokirala gradonačelnika i većinu stanovnika Bostona, piše Boston Globe. Ta analiza, koja je naručena kada su prvi put primijetili da nedostaju vrijedne slike, potpuno je razotkrila sve propuste koje je knjižnica napravila u čuvanju vrijednih slika.

Izvještaj navodi kako popis svih djela iz svoje kolekcije jednostavno ne postoji i da su zaposlenici godinama pogađali što zapravo imaju u inventaru. Osim toga, dijelovi knjižnica u kojima se čuvaju vrijedna umjetnička djela i stare knjige uopće nema sigurnosne sustave. Kamere ne postoje, a vrata se zaključvaju najobičnijim ključem. Također, ne postoje ni posebne sigurnosne procedure kada netko želi pristupiti ovim posebnim kolekcijama.

Kako nitko ne vodi evidenciju o radovima koje čuvaju, još uvijek nije poznato jesu li ove vrijedne slike ukradene ili su samo zametnute negdje u nepreglednoj knjižnici. Policija, kojoj pomaže FBI, stvar shvaća vrlo ozbiljno pa ne sumnjaju da su slike nestale i istražuju je li umjetnine otuđio netko od zaposlenika ili netko van knjižnice.

Nestala Rembrandtova grafika : Self-portrait with plumed cap and lowered sabre (1634.)
Nestala Rembrandtova grafika : Self-portrait with plumed cap and lowered sabre (1634.)
Grafika Albrechta Dürera: Adam and Eve (1504.)
Grafika Albrechta Dürera: Adam and Eve (1504.)