J.J. Abrams se vraća u Star Wars franšizu: preuzima scenarij i režiju za Episode IX

Colin Trevorrow je smijenjen, promjene su odgodile i premijeru filma

FOTO: Lucas i Abrams/Wikipedia

Colin Trevorrow, redatelj Jurskog svijeta, odavno je najavljen kao redatelj devetog nastavka Star Wars sage, no nedavno se ipak razišao s Lucasfilmom. U službenom priopćenju stoji: “Lucasfilm i Colin Trevorrow došli su do zajedničke odluke da prekinu suradnju na Episode IX. Colinov doprinos kroz cijeli razvoj projekta je bio vrhunski, no zajedno smo došli do zaključka da nam se vizije projekta razlikuju”.

Njegovo mjesto redatelja epizode IX popunio je J.J. Abrams koji već ima značajnog iskustva sa Star Wars franšizom, dapače, njegov Force Awakens je bio dugo očekivani reboot serijala sa zaradom od preko dvije milijarde dolara dosad. “S Force Awakens J.J. je pridonio i više nego što smo se mogli nadati, i vrlo sam uzbuđeni što se vraća kako bi završio ovu trilogiju”, izjavila je Kathleen Kennedy, predsjednica Lucasfilma.

Zbog promjena odgođena premijera

Osim što je režirao, J.J. Abrams je napisao i scenarij za Force Awakens, a u istoj ulozi će se naći i za Episode IX za koji će napisati scenarij zajedno s Chrisom Terriom, scenaristom Arga i Batman v Superman. To je još jedna bitna promjena nedugo nakon što je scenarij preuzeo Derek Connolly, vjerojatno s ciljem da drastično izmijeni scenarij nakon smrti Carrie Fisher.

Episode IX bi trebao biti posljednji film u središnjoj priči Star Wars sage, no već je jasno da će fanovi dobiti još brojne spin-offove. Prvi među njima, prošlogodišnji Rogue One je dosta hvaljen, u iščekivanju smo Han Solo filma, a već je najavljen film i o Obi-Wan Kenobiju. Epizoda IX bila je najavljena za svibanj 2019., no zbog promjene redatelja i scenarista, premijera je odgođena za 20. prosinca 2019.