Jay Z i Beyonce reagirali su moćnim porukama na nova ubojstva mladih crnaca koje su ubili policajci i pozvali na zaustavljanje nasilja

Jay Z je objavio pjesmu, a Beyonce je napisala otvoreno pismo

LAS VEGAS, NV - NOVEMBER 21: Beyonce Knowles and Jay-Z look on before Miguel Cotto takes on Canelo Alvarez in their middleweight fight at the Mandalay Bay Events Center on November 21, 2015 in Las Vegas, Nevada.   Al Bello/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Poznati američki raper Jay Z objavio je upravo svoj prvi single u posljednjih nekoliko godina, piše Business Insider. Na taj je način odgovorio na posljednju veliku aferu koja potresa SAD, ubojstvo Altona Sterlinga i Philanda Castilea, dvojice crnaca koje su upucali policajci.

Njegova nova pjesma zove se spiritual, a osvanula je jučer na Jay Z-jevom streaming servisu Tidal. Kroz pjesmu progovara o policijskoj brutalnosti prema crncima, temi koja se u posljednjih nekoliko mjeseci prometnula u jedan od najvećih problema u Americi.

Pjesma je nastala mnogo ranije

Objavu pjesme popratio je izjavom kako je na tom materijalu radio nekoliko godina. “Pjesmu sam napravio još davno, ali je nikad nisam uspio dovršiti. Punch mi je rekao da sam je trebao objaviti kad je ubijen Mike Brown na što sam mu sa žaljenjem odgovorio da će taj problem biti uvijek relevantan.”

https://www.youtube.com/watch?v=uZZEVoNWZE8

Jay Z u nastavku piše kako je povrijeđen što Brownova smrt nije bila zadnja te kako je razočaran s Amerikom u kojoj živi. “Vjerujem u Boga i znam da se sve događa zbog većeg dobra, ali ovo je težak trenutak”, napisao je poznati raper.

Beyonce se javnosti obratila otvorenim pismom

A javnosti se obratila i njegova supruga Beyonce koja je na svojoj web stranici objavila otvoreno pismo. “Dosta nam je ubojstava mladih muškaraca i žena”, napisala je te potom citirala dio svoje pjesme Formation. “Na nama je da se suprotstavimo i zatražimo da nas prestanu ubijati. Ne treba nam vaše žaljenje. Ono što trebamo je da poštujete naše živote.”

Svoje je pismo završila apelom ljudima u Louisiani i Minnesoti, saveznih država iz kojih potječu ubijeni mladići, kao i ljudima iz ostatka zemlje da se obrate svojim lokalnim vladama i od njih zatraže da stanu na kraj nasilju usmjerenom protiv crnaca.

Nekoliko sati nakon što je objavila svoje pismo održala je koncert u Glasgowu. Prvo je otpjevala pjesmu Freedom u a cappella izvedbi, a potom su njezine plesačice koncert prekinule trenutkom šutnje. Za to vrijeme su se na velikom video zidu iza nje pojavila imena nebrojenih ljudi koji su stradali radi prekomjerene uporabe sile.