Je li odzvonilo 'bingeanju' serija? Streaming servisi u ozbiljnom problemu zbog štrajka u Hollywoodu

Streaming divovi oslanjaju se na stalan dotok novih sadržaja kako bi privukli pretplatnike, no sada su u problemu

JAMIE CAMPBELL BOWER and MILLIE BOBBY BROWN in STRANGER THINGS, 2016, directed by MATT DUFFER and ROSS DUFFER. Copyright 21 LAPS ENT/MONKEY MASSACRE.,Image: 777204696, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only. No merchandising or book covers. This is a publicly distributed handout. Access rights only, no license of copyright provided., Model Release: no
FOTO: Profimedia

Opći štrajk u Hollywoodu koji je započeo sredinom srpnja mogao bi značiti kraj bingeanja (ili maratonskog gledanja serija) na popularnim streaming servisima.

Promatrači industrije predviđaju da će kompanije kao što su Netflix i Disney + serije početi izdavati po tjednom rasporedu, kako to, primjerice, radi njihov tradicionalni rival HBO. To bi im omogućilo da serije koje imaju na lageru rastežu sve do isteka njihovih zaliha, piše The Times.

Podsjetimo, nakon scenarista, u štrajk je stupio i najveći američki sindikat filmskih i televizijskih glumaca te ostalih medijskih ličnosti, SAG-AFTRA. Radi se o najvećem štrajku koji je Hollywood vidio u proteklih 40 godina. Sindikat od platformi za streaming traži pravedniju podjelu dobiti i bolje uvjete rada.

Kada ćemo ugledati nastavak Stranger Thingsa

Među štrajkašima su tako i autori hit serija poput Stranger Things, The Handmaid’s Tale i The Last of Us.

Kantar, vodeći istraživač tržišta, kaže da bi prosvjed mogao biti štetan za streaming divove, koji se oslanjaju na stalan dotok novih sadržaja kako bi privukli pretplatnike. Više od 40 posto gledatelja kao glavni razlog odabira određene usluge navodi najnovije serije i filmove u ponudi.

Pojedini streaming servisi već su se počeli približavati objavljivanju na tjednoj bazi. Tako su već ranije sezone popularnih serija pustili u blokovima, kako bi osigurali da pretplatnici plaćaju svoje mjesečne naknade dok čekaju nove epizode.

Streaming divovi mogli bi se okrenuti svojim arhivama

Dominic Sunnebo, globalni direktor za uvid u potrošačke navike u Kantaru, kao primjer navodi Netflix i španjolsku seriju Kuća karata. Amazon Prime Video i Disney+ usvojili su istu taktiku sa serijom The Rings of Power, prednastavkom Gospodara prstenova, i Lokijem.

Sunnebo očekuje da će ta promjena biti usmjerena na najpopularnije programe. “Tamo imaju više utjecaja jer je potražnja za tim emisijama ogromna u usporedbi s manjim naslovima. To im može pomoći da prebrode ovo teško razdoblje”, smatra.

Također, predviđa da bi se korisnici mogli seliti s platforme na platformu, kao i da bi se streaming divovi mogli početi fokusirati na svoju arhivu. Tu se očekuje promocija svima poznatih Prijatelja ili Igre prijestolja.