Jedan britanski povjesničar upravo je otkrio nevjerojatne stvari o ruskoj carskoj dinastiji Romanov

Poznati povjesničar raspričao se o seksualnim navikama careva (i carica)

Photo shows members of the Romanovs, the last royal family of Russia including: seated (left to right) Marie, Queen Alexandra, Czar Nicholas II, Anastasia, Alexei (front), and standing (left to right), Olga and Tatiana. (Source: Flickr Commons project, 2010)
FOTO: Romanov court photographer

Poznati pritanski povjesničar i autor djela o popularnoj povijesti Simon Sebag Montefiore održao je neki dan na jednom od najvažnijih intelektualnih festivala na svijetu, festivalu Hay, zanimljivo predavanje o ruskoj carskoj dinastiji Romanov.

Govorio je, između ostaloga, o tome kako će Rusi koristiti DNK britanskog princa Philipa, rođaka Romanovih, kako bi odredili pripadaju li sva nedavno ekshumirana tijela djece Mariji i Alekseju Romanov koje su 1918. godine, uz ostatak carske obitelji, pogubili boljševici.

Putin vjeruje da je potomak Romanovih

“Mislim da cijela ova priča ima veze s time kako Vladimir Putin doživljava povijest”, rekao je Sebag Montefiore. “Mislim da će to iskoristiti u 100. obljetnici 1917. kako bi svijetu podastrao svoje viđenje ruske povijesti.”

Engagement_official_picture_of_Alexandra_and_Nicholas
car Nikola II. i carica Aleksandra Fjodorovna

Putin, naime, vjeruje da je on nekako krvno povezan s Romanovima te da je samim time i dio njihove svete obitelji. “Postoji vid ruskog ekscepcionalizama koji zastupa tezu da je ruska civilizacija jedinstvena civilizacija koju je osnovao Ivan Grozni“, tvrdi britanski povjesničar. “Putin tu tezu sad želi ponovno progurati. On Staljina i sebe smatra velikim carevima, a na upit koje smatra najgorima odgovara Nikola II. i Gorbačov.”

ruski car Nikola II. i njegov bratić engleski kralj George V.
ruski car Nikola II. i njegov bratić engleski kralj George V. Getty Images

Ubojstvo carske obitelji bilo je, inače, dosta gadno izvedeno. Ubojstvo svakog od Romanovih trajalo je dulje od 20 minuta jer je svako od djece u svojoj odjeći nosilo ušiveno drago kamenje koje je metke odbijalo poput neprobojnog prsluka. Sebag Montefiore istaknuo je da je čin ubijanja djece vladajuće dinastije bio krajnje gnjusan čin od kojeg se zaziralo čak i u francuskoj revoluciji.

Car Aleksandar II. bio je pravi nimfoman

No, cijenjeni povjesničar nije na Hayu pričao samo o smrti, kako piše Guradian. Govorio je dosta i o seksu. Okupljenoj publici otkrio je tako da je najveći ovisnik o seksu u obitelji Romanovih bio danas zaboravljeni Aleksandar II., suvremenik britanske kraljice Viktorije.

Ako je za vjerovati Sebagu Montefioreu, onda su svi muški pripadnici dinastije Romanov bili naočiti, plavooki, plavokosi ženskaroši jakog seksualnog nagona, ali Aleksandar II. bio je čak i za njihove pojmove jako neinhibiran.

car Aleksandar II.
car Aleksandar II. wikipedia

Britanski povjesničar zaključio je to nakon što je pročitao više od 3.000 pisama koje je ruski car razmijenio s ljubavi svog života, princezom Katarinom Dolgorki koja je bila 20 godina mlađa od njega.

Aleksandar je u krevetu radio neizrecive stvari

“Ta pisma su primjer seksualno najeksplicitnije korespondencije nekog političara ili državnika u cijeloj povijesti, čak i u vremenu sextinga”, istaknuo je Sebag. “U tim pismima su opisani seksualni činovi za koje nisam ni znao da su izmišljeni, a ne znam vas dovoljno dobro da bih ušao u detalje”, našalio se poznati povijesničar.

No, ono što jest otkrio je da je broj seksualnih snošaja koje je Aleksandar II. prakticirao na dnevnoj bazi. On se, naime, sekasao barem pet put dnevno sve do 60-e kad mu je liječnik savjetovao da bi za njegovo zdravlje bilo bolje da se ipak nešto rijeđe seksa.

car Petar Veliki
car Petar Veliki wikipedia

Aleksandar II. možda jest bio jedan od seksom opsjednutijih ruskih careva, ali je bio genijalan i drag, za razliku od Petra Velikog. “Petar Veliki je organizirao orgije koje su bile kombinacija Staljinovih noćnih maratonskih pijanki i Led Zeppelinove turneje iz 70-ih”, tvrdi Sebag Montefiore.

Ana Ivanovna bila je najgora od svih

A Sebag Montefiore je okupljenima otkrio i tko je bio najgori od svih Romanovih. Ana Ivanovna bila je jadna duša sve dok se nije dočepala vlasti. Ona je bila zaista odurna žena.”

Ana Ivanovna
carica Ana Ivanovna wikipedia

Ana je, naime, oko sebe voljela okupljati svitu osakaćenih ljudi. “Nekog bi zvala bezruki, drugog beznogi, trećeg jednooki i tako dalje. Neizmjerno je uživala u tome, možda se zbog toga sama osjećala ljepše”, ispričao je povjesničar.

Osim toga, ona je sve svoje neprijatelje dala pogubiti na strašno bolne načine. “Bila je odvratna osoba i loša carica”, zaključuje Sebag Montefiore.

Katarina Velika voljela se seksati s državnim službenicima

No, ima Sebag Montefiore i favoritkinju među ruskim caricama – Katarinu Veliku. Ona je, naime, vodila jako zanimljiv život, ali je bila daleko od nimfomanke kakvom ju se prikazuje.

carica Katarina Velika
carica Katarina Velika wikipedia

“Ona je uvijek morala biti zaljubljena pa je zapravo bila serijski monogamist, ali je u tome bila krajnje nesputana.” Jednom je, primjerice, svoju spavaću sobu nazvala vježbaonom za državne službenike.