Jedan glazbenik želi pretvoriti zvukove podzemne željeznice u New Yorku u glazbenu pozadinu za sve putnike

James Murphy intenzivno radi na ovom projektu već nekoliko godina

Commuters wait for their trains in a Subway station in New York on March 10, 2015. AFP PHOT/JEWEL SAMAD
FOTO: AFP

Stanovnici New Yorka ne vole podzemnu željeznicu u svom gradu. U najgorim slučajevima opisuju je kao ogromni tunel za štakore, a u najboljim situacijama to je samo najbrže sredstvo s kojim mogu doći do posla. Tu je uskočio frontman grupe LCD Soundsystem, James Murphy. On želi promijeniti način na koji Njujorčani doživljavaju svoj metro, i to želi postići uz pomoć glazbe.

Murphy je pokrenuo projekt Subway Symphony. Prva i osnovna stvar koju želi s ovim projektom promijeniti je zvuk koji proizvodi rotirajuća prepreka na ulazu u svaku stanicu podzemne željeznice. Umjesto postojećeg jednoličnog tona, Murphy želi instalirati više melodija koje će pozitivno utjecati na svakog putnika u prolazu. “Na ovu ideju nisam došao jer mrzim metro. Dapače, dosta ga volim. Svidjelo mi se kako su vlasti u New Yorku očistile sve vlakove i stanice, ali metro je imao svoj šarm i dok je bio prljav i kompletno išaran grafitima”, izjavio je Murphy.

Zvukovi željeznice loše utječu na ljude

Frontmana LCD Soundsystema su inspirirala mjesta na koja je nailazio diljem svijeta i na kojima su takvi detalji riješeni na vrlo kreativan način. Primjerice, na aerodromu u Barceloni kao najava zvučnih obavijesti svaki put se emitira kratka instrumentalna sekvenca. “Taj uvod je bio iz neke pjesme koju sam volio kao klinac i zbog toga sam osjetio veliku nostalgiju. Jednom prilikom sam posjetio i metro u Tokiju, koji je pun nekih divnih zvukova. Tad sam pomislio kako bi bilo sjajno to primjeniti u New Yorku. Želim da svaka stanica u gradu ima drukčije zvukove, i da ih po tome svaki pojedinac koji ih koristi prilikom putovanja može prepoznati”, rekao je Murphy.

https://youtu.be/BONL43eKi50

Podzemna željeznica u New Yorku trenutno zvuči brutalno. Vlakovi su preglasni, zvuk kočenja svaki put izaziva nelagodu kod putnika prisutnih na stanici. Stručnjaci već neko vrijeme istražuju utjecaje tih zvukova na ljude, i utvrdili su da vlakovi koji prolaze pored škola utječu na koncentraciju djece koja se u tom trenutku nalaze unutra. Zato je Murphy koncipirao Subway Symphony kao sklop algoritama koji generiraju različite zvukove, ovisno o vremenu i frekventnosti putnika.

Na ovom projektu radi se već nekoliko godina, i kao financijska podrška se u priču uključila i jedna poznata svjetska pivovara. Murphy misli kako će Subway Symphony uskoro biti spreman za predstavljanje MTA-u, kompaniji koja upravlja željeznicom u New Yorku. “Ne želim doći pred njih prije nego što sam siguran da smo potpuno spremni. Angažirali smo inženjere koji pokušavaju pronaći najjeftiniju varijantu koja bi pretvorila našu ideju u stvarnost. Samo želimo dobiti jednu stanicu u gradu koja je frekventna i koja nam može poslužiti za testnu varijantu. To nam je potrebno radi povratnih reakcija od ljudi kako bi mogli projekt usavršiti do kraja”, dodao je Murphy.