Direktor u Pixaru i Disneyju odstupa s dužnosti zbog optužbi za neprimjereno ponašanje. Doduše, na 6 mjeseci

John Lasseter kaže da je zapravo samo kriv za nekoliko zagrljaja

FOTO: Wikimedia

John Lasseter, jedan od najvećih kreativaca u svijetu animacije i trenutni izvršni producent svih Pixarovih i Walt Disney Animation Studio projekata, također se našao pod optužbama za neprimjereno seksualno ponašanje te se sada, na iznenađenje mnogih, ispričao za svoje ponašanje te je odlučio napustiti svoje dužnosti u Pixaru i Disneyu. Doduše, samo na šest mjeseci.

Svojem osoblju je poslao memorandum u kojem se ispričava za sve situacije u kojima se bilo tko iz njegovog tima osjetio nelagodno ili nepoštivano.

Kaže da je samo podijelio nekoliko zagrljaja

“To mi nikad nije bila namjera. Svi zajedno mi značite enormno puno, i iskreno se ispričavam ako sam bilo koga iznevjerio. Posebno bih se ispričao svakome tko je od mene doživio neželjeni zagrljaj ili sličan iskaz bliskosti za koju su smatrali da na bilo koji način prelazi određene granice”, napisao je u dopisu svom osoblju Lasseter.

Optužbe za seksualno napastovanje i neprimjereno ponašanje počele su s holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom, što je pokrenulo lavinu optužbi brojnih poznatih i dosad cijenjenih muškaraca u filmskoj i zabavnoj industriji. Žene i muškarci počeli su sve otvorenije svjedočiti o neprimjerenom ponašanju i seksualnom napastovanju poznatih osoba, poput Kevina Spaceya, Dustina Hoffmana, poznatog komičara Louisa C.K-ja i mnogih drugih.

Lassetera su optužile bivše zaposlenice Pixara, koje su za Variety izjavile da je atmosfera u Pixaru bila toksična i seksistička prema ženama.

John Lasseter je jedna od najutjecanijih osoba u svijetu animacije. Započeo je karijeru kao animator u The Walt Disney Company, gdje nisu imali sluha za njegove ideje o korištenju kompjuterske grafike u animaciji, nakon čega je otišao u Pixar. Kompaniju je svojom kreativnom vizijom uzdigao do statusa trenutno najjače animacijske kompanije.

U Pixaru je uglavnom radio kao izvršni producent, no iza sebe ima nekoliko vrlo uspješnih filmova koje je režirao. Njegov Toy Story je označio prekretnicu u animiranim filmovima, za koju je osvojio Oscara za posebne zasluge za razvoj novih tehnologija koje su omogućile prvi cjelovečernji animirani film snimljen kompjuterskom animacijom. Nastavio je redateljsku karijeru s Toy Story 2, Bugs Life i prva dva nastavka Cars.