Jesse je trebao biti ubijen u prvoj sezoni 'Breaking Bada' (i još 9 stvari koje niste znali o legendarnoj seriji)

Tvorci ove serije i dalje otkrivaju detalje o kojima nismo imali pojma

Iako su prošle već gotovo 2 godine od završetka posljednje sezone “Breaking Bada”, uspomene na ovu seriju su još svježe i svi mi fanatici smo nekako još uvijek pod dojmom svega što se dogodilo.

Ova serija je jedno od najboljih ostvarenja u povijesti televizijske produkcije, i o njoj će se na ovaj ili onaj način pričati još godinama. Jedna od najneiscrpnijih tema su svakako raznorazne trivijane sitnice koje nisu toliko poznate širem gledateljstvu. Neke od njih su nepoznanica čak i za zagrižene fanove ove serije.

Primjerice, vjerojatno niste znali kakve filmove je Vince Gilligan režirao u ranijoj fazi svoje karijere, ili od čega se zapravo radio metamfetamin Blue Sky. Malo je poznato i da su tvorci serije imali velikih problema s TV kućama prilikom pokušaja plasiranja svoj proizvoda na tržište.

Sve to i još neke zanimljivosti donosimo u popisu stvari koje niste znali o “Breaking Badu”.

1. Jesse je trebao biti ubijen u prvoj sezoni

Tvorac serije Vince Gilligan planirao je ubiti lik kojeg je tumačio Aaron Paul već na kraju prve sezone. Jessea je zapravo neplanirano spasila pauza u produkciji, uzrokovana štrajkom holivudskih scenarista 2007. U tom periodu Gilligan je shvatio da bi bila šteta riješiti ga se tako rano, a godinama kasnije izjavio je kako je to bila jedna od najpametnijih odluka koje je donio u životu.

2. Walter White je trebao ubiti Jane

jane

Scenaristi “Breaking Bada” su dosta dugo raspravljali kako bi Walter White trebao postupiti u posljednjoj epizodi druge sezone. Gilligan je smatrao da bi on trebao ubiti Jane na način da joj ubrizga smrtonosnu količinu droge ili da je vlastoručno udavi, no taj prijedlog nije prošao jer su scenaristi smatrali da bi se zbog toga publika previše distancirala od glavnog lika. Na kraju je odlučeno da je pametnije da White ne sudjeluje aktivno u njenoj smrti, iako ni način na koji je postupio nije bio pretjerano plemenit.

3. Vince Gilligan počeo je pišući scenarije za romantične komedije

Vjerojatno znate da je tvorac “Breaking Bada” bio jedan od najbitnijih scenarista serije “X-Files”. No malo ljudi zna da je Gilligan karijeru u Hollywoodu započeo kao scenarist nekoliko romantičnih komedija. Njegov prvi film bio je “Wilder Napalm”, pomalo bizarna komedija u stilu braće Coen s Dennisom Quaidom u glavnoj ulozi.

Gilligan je napisao i scenarij za komediju “Home Fries” u kojoj su glumili Drew Barrymore i Luke Wilson, a bio je i jedan od glavnih scenarista filma “Hancock”, koji je u prvoj verziji bio puno mračnija priča.

4. Blue Sky metamfetamin je zapravo bio slatkiš

Blue-Sky-Rock-Candy

Ako vam je metamfetamin kojeg su Jesse i Walt kuhali u svojim laboratorijima djelovao kao nešto što bi htjeli probati, to ste zapravo i mogli bez posljedica. Naime, za snimanje tih scena koristio se kristalizirani šećer i plava boja za hranu.

5. Zapravo nije moguće da metamfetamin bude plave boje

Profesorica kemije dr. Donna Nelson bila je znanstveni konzultant za vrijeme snimanje serije. Ona je potvrdila kako nije moguće da metamfetamin bude plave boje, jer kad se kristalizira bilo što bezbojno, konačni proizvod može biti samo žutog tona zbog nečistoća u materiji. Plava boja je dodana samo zato da bi metamfetamin u seriji izgledao zanimljivije.

6. Svi su vjerovali da je Wendy zaista prostitutka

Wendy-Breaking-Bad-Wikia

Julia Minesci je u drugoj i trećoj sezoni glumila Wendy, prostitutku i ovisnicu o metamfetaminima. U jednom intervjuu je otkrila kako joj je na setu nekom prilikom prišao tip i pitao je koliko traži za svoje usluge. Iako je u prvom trenutku mislila da se šali, kad je shvatila da on nije dio ekipe snimatelja glatko ga je odbila.

7. Jonathan Banks je nekoć lovio dilere

Samo na TV-u, doduše. Prije nego što je postao svima omiljeni Mike u “Breaking Badu”, Jonathan Banks glumio je razne likove. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je u seriji “Wiseguy”, gdje je glumio policajca. Banksa se možda sjećate i po njegovoj ulozi u filmu “Policajac s Beverly Hillsa”.

8. Više TV mreža je odbilo prikazivanje ove serije

bb

Iako nam to danas djeluje nezamislivo, u vrijeme kad su tvorci serije nudili TV kućama svoj proizvod, nitko nije imao hrabrosti preuzeti ga. “Breaking Bad” su redom odbili HBO, TNT, Showtime i FX. Ponukani uspjehom serije “Mad Men”, predstavnici mreže AMC su odlučili riskirati što se pokazalo kao pametna odluka.

9. Tio Salamanca je trebao biti glavni negativac

tio salamanca

Prvotni plan je bio da Hector Tio Salamanca igra bitniju ulogu u seriji. Gilligan je jednom prilikom otkrio kako je htio da Tio bude glavni negativac od 3. sezone. Taj plan je promijenjen kad je Gilligan vidio koliko dobro funkcionira lik Ginacarla Esposita (Gus) s Walterom. Zbog toga je Tio ostavljen u sporednoj ulozi, a Gus je postao glavni hladnokrvni zločinac.

10. Ista osoba inspirirala je likove Saula Goodmana i Arija Golda

ari emanuel

Bob Odenkirk, koji tumači ljigavog odvjetnika Saula Goodmana (i koji je dobio svoju spin-off seriju) priznao je kako je njegov lik dijelom inspiriran stvarnim holivudskim agentom Arijem Emaunelom. Taj tip je poslužio i kao inspiracija za lik Arija Golda u seriji “Entourage”.