Počeo je Motovun Film Festival, naš kritičar je proučio program i misli da će biti jedan od uzbudljivijih

Jučer je počeo dvadeseti po redu, jubilarni festival u Motovunu

FOTO: Motovun Film Festival/Facebook

Čini mi se kako 20. jubilarni Motovun film festival ove godine nudi uzbudljiv program. Selektorica Milena Zajović učinila je vrlo dobar posao i na najpoznatije istarsko brdo s najpozitivnijom energijom dovela pregršt naslova koji istinski filmofili nikako ne bi smjeli propustiti. U glavnom programu za nagradu Propeler konkurira 11 filmova, prve projekcije počele su jučer, 25. srpnja, već u jutarnjim satima u kinu Bauer, s filmom etablirane francuske redateljice Claire Denis Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima, u kojemu razvedena slikarica kroz veze s raznim muškarcima (jedan od njih je i oronuli Depardieu) traži ljubav, a igra je diva europskog filma Juliette Binoche.

Nema nijednog relevantnog festivala koji u glavnom programu nema barem jedan rumunjski film, kinematografije koja prljavom estetikom, životnim, sočnim pričama i jakim glumačkim ostvarenjima još uvijek drži primat među istočnoeuropskim kinematografijama. Redateljica Iulia Rugina dolazi s filmom Udarne vijesti, o profesionalnim i privatnim dilemama televizijskog reportera. Nakon što je prikazan u Izvjesnom pogledu Cannesa, njemačka drama Western Valeske Grisebach o skupini njemačkih građevinaca angažiranih u jednom bugarskom selu, stiže u Motovun. Prvu večer festivala bit će na prikazan argentinski naslov Počasni građanin, autorskog dvojca Gastón Duprat i Mariano Cohn, o povratku dobitnika Nobelove nagrade za književnost u rodni grad, koji će ispasti sve samo ne idiličan.

Vrhunski cast u filmu Martina Koolhovena

Nikako se ne bi smio propustiti Brimstone/Pakao na zemlji Nizozemca Martina Koolhovena, svojevrsni filmski pandan kultnoj seriji Sluškinjina priča, epski triler na Divljem zapadu, s vrhunskim castom: Dakota Fanning, Guy Pearce, Kit Harington i Carice van Houten. Irska romantična komedija Pravi momak za Mary Darena Thorntona bit će pravi odmor poslije niza ranije viđenih teških drama, a izraelski naslov Sveti zrak Shady Sroura, multitalentiranog autora koji tumači i naslovnu ulogu o tipu kojem treba novac te dolazi na ingenioznu ideju: prodavat će turistima boce sa svetim zrakom, u Motovun stiže poslije Tribece i Sydneya. Srpska mlada autorica Tea Lukač dolazi s dugometražnim dokumentarcem Beliberi u kojem na zanimljiv način analizira fenomen pop stara Justina Biebera na Balkanu.

Danska gay priča Heartstone redatelja Quo mundura Arnara Guomundssona na zadnjoj Veneciji osvojilo je nagradu Queer lav, govori o iskušenjima ljubavi dvojice tinejdžera tijekom ljeta u jednom islandskom selu. Kći Agnieszke Holland Kasia Adamik krenula je majčinim stopama i to vrlo uspješno (već je nagrađivana u Berlinu i imala je nominaciju za Oscara), pa sada glumi u poljsko-njemačkoj drami Rastroj o romanopiscu koji postaje osumnjičenikom za okrutno ubojstvo. Kasijina mama Agnieszka Holland, jedna od najvećih svjetskih redateljica, dobitnica je nagrade Maverick i stiže osobno u istarski filmski gradić, a njoj u čast prikazat će se njezin posljednji film Tragovi, poljska krimi drama o istrazi jezivih ubojstava lovca, nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu.

Premijera dokumentarca Miroslava Sikavice

Svjetsku premijeru na motovunskom trgu imat će domaći dokumentarac nagrađivanog autora Miroslava Sikavice (Zvijer) Glasnije od oružja, u produkciji Factuma, koji je u produkciji nekoliko godina, a u kojemu se na intrigantan način bavi fenomenom pjesama nastalih u Domovinskom ratu. Boje Španjolske u glavnom programu brane Gnjev mirna čovjeka, žestoka priča o osveti, scenariste i redatelja Raula Arevala te crnohumorni triler Bar, kultnog otkačenog redatelja Alexa de la Iglesie, prikazan s uspjehom na Berlinaleu. Gruzijska redateljica Mariam Khatchvani ispričala je ljubavnu priču svoje bake, u filmu naslovljenu Dede.

No, zasigurno će najviše pozornosti festivalskih gostiju izazvati hrvatska premijera satire Trg (The Square) Rubena Ostlunda, pobjednika Cannesa koji je oduševio kritiku, sa sjajnim glumačkim trolistom: Claesom Bangom, Elizabeth Olsen (koju već s pravom nazivaju novom Meryl Streep, zvijezdom Momaka s Madisona i Sluškinjine priče) i Dominicom Westom, sjajnom zvijezdom Preljuba. Oni koji vole još zahtjevnije sadržaje, ne smiju zaspati prije projekcije Mizandristica, ekstravagantne provokacije queer ikone Bruce La Brucea, snimljene u Njemačkoj, već viđene na Berlinaleu. Jedan od intrigantnijih ruskih filmaša Boris Hlebnikov snimio je Aritmiju, dramu koja se bavi dilemom bolničara u Hitnoj službi: spašavati sebe ili spašavati druge?

Intrigantna storija o bendu Pussy Riot

Jedini hrvatski igrani film u glavnom programu jest Kratki izlet Igora Bezinovića, koji je pobrao odlične kritike u Puli, ali i Rotterdamu, navodno zanimljiva alegorija inspirirana Šoljanovom prozom, intrigantan i stoga što je kao nezavisan projekt snimljen baš u Motovunu i okolici, dok u glumačkoj podjeli nema ni jednog profesionalnog glumca. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Island i u sekciji Istrand (zgodna složenica) bit će prikazana retrospektiva najzanimljivijih devet islandskih naslova, i to vrsnih autora poput Runara Runarssona, snimljenih od osamdesetih do danas.

U sekciji Izopačena umjetnost 2.0 među desetak naslova izdvajaju se slovenski dokumentarac Varje Močnik o kultnoj grupi Buldožer – Pljuni istini u oči, Pogled umjetnika na prošlost Dine Mustafića, u kojemu redatelj razgovara s velikim YU zvijezdama poput Mire Furlan, Zorana Predina, Mete Jovanovskog, ili Branka Cvejića. Britanski producent Mike Lerner snimio je intrigantnu storiju o ruskoj kontroverznoj feminističkoj skupini Pussy Riot, a podjednako uzbudljiv mogao bi biti i Skandal, autorice Elton Baxhaku, koji raskrinkava LGBT zajednicu u Albaniji. Osnivač Motovuna, danas umjetnički direktor u časnoj mirovini i filmski veteran Rajko Grlić prikazat će svoj posljednji dokumentarac Svaka dobra priča je ljubavna priča, nastao u suradnji s Matjažom Ivanišinom.

Dva dokumentarca legendarnog Bogdana Žižića

Film se bavi odnosom najvećih slovenskih glumačkih zvijezda: Milene Zupančič, Borisa Cavazze i Radka Poliča, s velikim redateljem Dušanom Jovanovićem, tijekom rada na zajedničkoj predstavi, a u kojoj se finim nitima isprepliće privatno i javno. Selektor Andrej Korovljev odabrao je čak 22 kratka igrana filma, među kojima je i premijera hrvatskog filma Gdje se vrabac skriva kad je hladno Denisa Lepura i Marka Stanića s Nikolom Baćeom i Juditom Franković. Odabrani su i osrednji filmovi Dijane Mlađenović Grimizno i Kristine Kumrić Po čovika, nagrađeni slovenski Nisi zaboravio Simona Intihara s Marijanom Brecelj, dok u hrvatskoj selekciji skrećem pozornost na dva naslova: After party, gay storiju Viktora Zahtile i Fabijan Lovre Mrđena.

Tijekom festivalskih dana održat će se i Campus Motovun, ljetna radionica namijenjena podjednako filmskim profesionalcima i studentima. U počast Bogdanu Žižiću, 83-godišnjem laureatu nagrade 50 godina za životni filmski opus, umjesto njegovih najboljih igranih filmova; Kuća iz 1975. s Jagodom Kaloper i Fabijanom Šovagovićem, Ne naginji se van iz 1977. kojim je u svijet filma glavnom ulogom zakoračio Ivo Gregurević, a Mira Banjac za epizodu prostitutke u Frankfurtu osvojila Zlatnu arenu, te Rani snijeg u Münchenu iz 1984. s briljantnim Pavlom Vujisićem i Ivom Marjanović , bit će prikazana dva novija dokumentarca: Udar na sjećanje, o uništavanju hrvatskih spomenika tijekom devedesetih, te Jasenovački memento, koji nas podsjeća na taj logor.

Nastupi Leta 3, DJ Felvera i Laibacha

Jurica Pavičić, jedan od selektora glavnog programa, predstavit će vlastitu knjigu Klasici hrvatskoga filma jugoslavenskoga razdoblja, dok će o najboljim autorima odlučivati zanimljivo sklopljen žiri: ruska umjetnica Maša Aljohina, makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, islandska producentica Anna Maria Karlsdottir, te kontroverzni redatelji Hrvoje Hribar i Oliver Frljić. Zgodno je što su se festivalski organizatori, na čelu s direktorom Igorom Mirkovićem, pobrinuli da svojim gostima omoguće i autobusni prijevoz sa zagrebačkog Autobusnog kolodvora za sto kuna.

Naravno, Motovun ne bi bio to što jest i dosljedan tradiciji, da se u njemu opet neće, uz potoke piva i alkohola, do jutarnjih sati tulumariti uz Let 3, DJ Felvera i Laibach, koji će nastupiti posljednje jubilarne festivalske noći, u subotu 29. srpnja. Definitivno da, itekako ima smisla popeti se ovih dana na motovunsko brdo.