Kako nastaju predstave? Dramski prvak HNK-a Zagreb Livio Badurina otkriva proces videoizložbom

Izložba se otvara ususret Svjetskom danu kazališta 25. ožujka i ostaje otvorena do 3. travnja

Uoči Svjetskog dana kazališta koji se tradicionalno održava 27. ožujka, prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Livio Badurina predstavit će se publici videoizložbom “Dnevnik jednog glumca – Prostor nastajanja i nestajanja”, koja se 25. ožujka otvara u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Izložba je nastala kao rezultat eksperimentiranja Badurine s dinamikom i statikom u kreativnom procesu koji za tog umjetnika traje već gotovo dva desetljeća, te uključuje niz multimedijalnih radova u kojima se isprepliću fotografija i video snimljeni fotoaparatom i mobitelom tijekom nastajanja pojedinih predstava.

Tako će, na izložbi, biti prikazani videozapisi nastajanja predstava kao što su “Medeja” Tomaža Pandura, “Edip” Eduarda Milera, “I konje ubijaju, zar ne?” Ivice Boban, “Kraljevo” Ozrena Prohića i “Mi smo kraljevi, a ne ljudi” Matije Ferlina.

Vrtložeći slojevi pamćenja

Ovo nije prva samostalna izložba Livija Badurine – izlagao je i 2009. i 2022. u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara te u zagrebačkom HNK-u.

Povjesničarka, teoretičarka umjetnosti i kustosica Leonida Kovač u najavi izložbe ističe kako je videoinstalacija, premda joj je svojevrsna teatričnost inherentna, nešto suštinski različito od žive scenske izložbe.

“U ovoj koju Livio Badurina postavlja u zamračeni foaje zagrebačkog HNK-a, vrtložeći slojevi osjetilnog pamćenja izglobljuju značenje riječi glumac”, govori Kovač.

Poezija se izlaže

Kustosica pažnju usmjerava na slavnog filozofa Petera Sloterdijka, autora knjige “Mislilac na pozornici” koji jedno svoje predavanje započinje citirajući Cioranovu rečenicu: “Poezija se ne nameće, ona se izlaže”, te nastavlja tvrdnjom da je ta rečenica točna prije svega stoga jer jezik poezije vezuje uz gestu koja se usuđuje istupiti naprijed.

“U ‘Dnevniku glumca’ Livija Badurine prepoznajem upravo takvu gestu – poeziju”, zaključuje Kovač.

Izložba će se moći pogledati od ponedjeljka 25. ožujka do 3. travnja od 17 sati do 22 sata u foajeu zagrebačkoga HNK-a. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje.