Kineska vlada sad je počela tjerati ljude da gledaju komunističke propagandne poruke tako što ih puštaju u kinu prije filma

Kineske zvijezde poput Jackiea Chana sudjeluju u filmićima

FOTO: s

Od ovog mjeseca posjetitelji kineskih kina moraju gledati komunističke propagandne filmiće prije svake projekcije. Kineska “Državna administracija tiska, publikacija, radija, filma i televizije” (SAPPRFT) postavila je odredbu svim kinima da moraju prikazati barem jedan od postojećih četiri propagandna filma.

Cilj trominutnih filmova je prenijeti gledateljima osnovne ideje komunističke partije, ideale socijalizma te viziju “kineskog sna” predsjednika Xija Jinpinga.

Propagandne filmove prezentira i Jackie Chan

Kako bi gledatelji lakše prihvatili nametnute poruke, vlasti su uložile mnogo novca u visoku produkciju koja uključuje orkestralnu glazbenu podlogu i brojne kineske filmske zvijezde koje prenose poruku.

Tako primjerice Donnie Yen, poznati akcijski majstor a trenutno najpoznatiji kao Chirrut iz Star Wars: Rogue One, recitira citate Mao Ze-tunga. U ostalim filmićima pridružile su mu se i ostale kineske zvijezde među kojima je nama najpoznatiji Jackie Chan.

Kina nije prva, Indija je već provela sličnu ideju

Ovo nije prvi primjer pokušaja indoktrinacije kino publike od strane vlasti. Naime, Indija je prošle godine uvela odredbu da se prije projekcije pušta himna za vrijeme koje svi moraju stajati. Oni koji su, iz nezadovoljstva, ostali sjediti bili su uhapšeni.

U Kini su posjetitelji također nezadovoljni. Vlasnici kina kažu da je publika počela masovno kasniti na projekcije kako bi izbjegla propagandne filmiće, a neki ulažu i žalbe vlasnicima, kako prenosi Hollywood Reporter. Iako vjerojatno ništa nećete razumijeti, pogledajte kako izgledaju ti filmići.