Koji crtići će ove godine osvojiti Oscara? Napravili smo listu najizglednijih

Ove godine prijavljeno je 26 animiranih filmova, izdvojili smo one za koje se priča da bi mogli pobijediti

FOTO: Screenshot

Jubilarna devedeseta godišnja dodjela Oscara održat će se u holivudskom Dolby Theatreu za manje od tri mjeseca; 4. ožujka. Pa, naravno, svi već neko vrijeme nagađaju tko će osvojiti nagrade, kao i mi nedavno, kad smo pisali o konkurentima za najbolje specijalne efekte.

No, jedna od najzanimljivijih, i definitivno najzabavnijih, kategorija je ona za najbolji animirani film. Ove godine prijavljeno je njih 26 u konkurenciji za najbolji animirani film, a mi smo napravili kratki pregled onih koji su najizgledniji za osvajanje Oscara u kategoriji najboljeg.

1. Coco

Autor animiranog filma Coco, Lee Unkrich, dugi je niz godina fasciniran meksičkom kulturom, posebice s njihovim festivalom Día de Muertos tj. Danom mrtvih. Radi se o nacionalnim prazniku u kojem se Meksikanci prisjećaju svojih umrlih te se kroz molitve i proslave nadaju da će svojim precima olakšati putovanje na drugu stranu. Priču iz koje je nastao film Coco smislio je još 2011., no prvo se htio bolje upoznati s meksičkom kulturom kako bi svoju ideju “prikazao na iskren i autentičan način”. S tim ciljem je otputovao u Meksiko gdje je upoznao mnoge obitelji, dokumentirajući njihove običaje kroz tisuće fotografija.

Film je producirao Pixar Animation Studios, a režirao ga je sam Unkrich. Coco prati dvanaestogodišnjeg dječaka Miguela Riveru koji se igrom slučaja nađe u zemlji mrtvih gdje traži svog pradjeda za kojeg vjeruje da mu može pomoći da se vrati svojoj obitelji u svijetu živih.

2. Lego Batman Movie

Kao fan Batmana od kad je bio klinac, redatelj Chris McKay jedva je dočekao priliku da snimi svoju interpretaciju Brucea Waynea i njegovog mračnog alter-ega. Film je svojevrsni nastavak vrlo hvaljenog LEGO Movieja što se tiče stila animacije i prepoznatljivog humora. McKay je izjavio da je svojim LEGO Batmanom želio ostati vjeran Batmanu kakvog je upoznao kroz stripove i filmove, ali da je istovremeno htio postaviti kontrast između šarolike šašavosti LEGO-a i mračne karizme Batmana.

U tome mu je pomogla odlična glumačka postava; Will Arnett dao je glas Batmanu, dok se u ulozi njegovog najvećeg protivnika Jokera našao Zach Galifianakis. U sporednim ulogama su poznata imena poput Ralpha Fiennesa koji daje glas Alfredu, Michael Cera kao Batmanov sidekick Robin, Rosario Dawson kao Batgirl, te poznati komičar i voditelj Conan O’Brien kao Riddler.

3. Captain Underpants: The First Epic Movie

Redatelj David Soren prvi je puta naletio na serijal dječjih knjiga Captain Underpants američkog pisca i ilustratora Dava Pilkeyja u maloj knjižari prije dvadeset godina. Od tada mu se u glavi vrtila ideja da snimi film po Pilkeyovim djelima, što mu se ostvarilo ove godine kad se produkcije prihvatio DreamWorks Animation. U posljednja dva desetljeća, mnogi su filmaši pristupili Pilkeyju s idejama za adaptaciju, no samo je Soren zadobio autorovo povjerenje i dopuštenje da snimi film. Soren je vjerno prenio Pilkeyjev ilustratorski stil na filmsko platno.

Radnja filma prati dvojicu osnovnoškolskih zafrkanata koji uspiju hipnotizirati zloćudnog ravnatelja Mr. Kruppa i natjerati ga da misli kako je upravo on glavni junak iz stripa koji su sami osmislili. Mr. Krupp tako u svojoj glavi postaje Captain Underpants, superheroj koji se protiv kriminala bori odjeven samo u plašt i gaće.

4. Despicable Me 3

Kyle Balda ima već impresivno holivudsko iskustvo, koje je započeo kao animator kompjuterskih specijalnih efekata u Masci, Jumanjiju i Mars Attacks. Nakon toga se okušao u režiji s animiranim filmom Lorax, nastalom prema djelu Dr. Seussa. No dosad najveći uspjeh je ostvario u suradnji s Coffinom na Minionsima i Despicable Me 3. U trećem dijelu Despicable Me, zli genij mekog srca Gru se udružuje sa svojim davno izgubljenim i zaboravljenim blizancem Druom kako bi se suprotstavili Balthazaru Brattu, nekadašnjoj dječjoj zvijezdi iz osamdesetih koji je u međuvremenu postao zlikovac.

Steve Carell ponovno posuđuje glas Gruu, ali i njegovom blizancu Druu. Svoje uloge repriziraju i Julie Andrews kao Gruova mama, Miranda Cosgrove kao Margo, Kristen Wiig kao Lucy Wilde, te Dana Gaier kao Edith. Glavnom negativcu Balthazaru Brattu glas daje Trey Parker, jedan od tvoraca South Parka. Glasove minionima posuđuje sam redatelj Pierre Coffin.

5. The Boss Baby

Film redatelja Toma McGratha, koji se istaknuo svojom animiranom Madagascar trilogijom, je slično kao i spomenuti Captain Underpants zapravo vrlo inteligentno osmišljen film nastao prema knjizi za djecu, točnije prema slikovnici Marle Frazee. U The Boss Baby Alec Baldwin posuđuje glas bebi koja zapravo živi u dva svijeta; u jednom je obična bebu, a u drugom rukovoditelj u korporaciji Baby Corp.

Film nastao u produkciji DreamWorks Animationa zapravo na indirektan i duhoviti način prikazuje kakve sve promjene u obitelji donosi dolazak nove bebe. Osim Baldwina, u glavnim ulogama je još hrpa poznatih imena među kojima se ističu Steve Buscemi, Jimmy Kimmel, Lisa Kudrow i Tobey Maguire. Već je najavljen i nastavak koji bi u kina trebao stići 26. ožujka 2021.

6. Ferdinand

Ferdinand je animirani film nastao prema dječjoj knjizi iz 1936. The Story of Ferdinand američkog autora Munroa Leafa koju je ilustrirao Robert Lawson. Priča prati ogromnog i izgledom zastrašujućeg bika Ferdinanda, koji je unatoč svojem izgledu miroljubiv i dobrohotan te radije svoje dane provodi mirišući cvijeće nego boreći se u koridi. Leafova priča ima puno potencijala za Oscara, dapače, upravo je kratki Disneyjev crtić Ferdinand the Bull iz 1938., nastao po istoj priči, osvojio Oscara za najbolji kratkometražni animirani film.

Za šarm glavnog lika u novom Ferdinandu zaslužan je prije svega redatelj Carlos Saldanha. Kroz svoje dosadašnje filmove, poput Ice Age i Rio, pokazao se kao specijalist za kreiranje životinjskih likova s kojima gledatelji lako suosjećaju. Saldanha se odlučio za pomalo neobičan izbor glavnog glumca. Naime, Ferdinandu glas posuđuje John Cena, jedan od trenutno najpoznatijih hrvača u američkoj WWE federaciji, gdje se još uvijek aktivno bori.

7. The Breadwinner

The Breadwinner je bestseler Deborah Ellis koji je redateljica Nora Twomey adaptirala u vrlo dojmljivi animirani film za zreliju publiku. Priča prati Parvanu, djevojčicu u Afganistanu, koja se preruši u dječaka kako bi se zaposlila i prehranila svoju obitelj nakon što lokalne vlasti uhite njezina oca. The Breadwinner je zapravo priča o ženskoj snazi u situaciji krajnjeg očaja, ali i o snazi mašte jedne djevojčice.

Kako bi pobjegla od strahota stvarnosti, Parvana živi u svojem svijetu mašte koji je spretno prikazan stop-motion animacijom uz upotrebu kolaža, u kontrastu ostatka filma snimljenog u klasičnom ručno crtanom 2D stilu. Nora Twomey je već sa suredateljem Tommom Mooreom zaradila nominaciju za Oscara za njihov zajednički film The Secret of the Kells. The Breadwinner je njezin prvi samostalni film, a producirala ga je Angelina Jolie.

8. Loving Vincent

Loving Vincent je vjerojatno najneočekivaniji naslov na popisu kandidata za Oscara za animirani film. Istovremeno je i jedan od najposebnijih. Naime, radi se o prvom u potpunosti naslikanom animiranom filmu u povijesti. Film prati Vincenta Van Gogha u njegovim posljednjim danima života iz perspektive ljudi koji su ga najbolje poznavali. Posebnost filma leži u tome što je u potpunosti napravljen od slika naslikanih uljem na platnu u stilu koji vjerno imitira Van Goghova djela.

Za potrebe izrade ovog animiranog filma angažirano je više od 100 umjetnika koji su replicirali Van Goghove najpoznatije slike, koje su zatim uklopljene u samu priču. Film je režirala Dorota Kobiela, i sama akademska slikarica, koja je tijekom karijere otkrila ljubav prema animiranom filmu te spojila svoj slikarski talent s novom ambicijom prema animiranim filmovima. S njom je film režirao i Hugh Welchman koji je već osvojio Oscara za svoj kratki animirani film Peter & the Wolf.