Počinje još jedan Festival europske kratke priče i, sudeći po genijalnim gostima, čini se da će biti super

U Zagreb dolaze neki od najboljih pisaca na svijetu

Valeria Luiselli
FOTO: europeanshortstory.org

Festival europske kratke priče održava se u Zagrebu od 2002. godine i time je najstariji festival na kontinentu posvećen ponajprije kratkoj književnoj formi, a svakako je i međunarodno najpoznatiji domaći književni festival. Ovogodišnje izdanje festivala odvijat će se od 31. svibnja do 5. lipnja istodobno u Zagrebu i Rijeci, a njegova su središnja tema Amerike, podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima. Kakve su Amerike među sobom, ali i u odnosu na ostatak svijeta kojem pripadamo? Što su nama danas Amerike i postoji li Stari svijet bez Novoga? To su samo neka od pitanja koja će nas tijekom 14. FEKP-a voditi preko nacionalnih i jezičnih granica, kroz prošlost i sadašnjost Novog svijeta, kroz mitsko i povijesno, od književnosti do politike i natrag.

Postava pisaca na ovogodišnjem FEKP-u bit će uistinu jaka. Festival će 31. svibnja u 20 h na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti otvoriti posljednja dobitnica nagrade Orange Lionel Shriver, nova zvijezda meksičke književnosti Valeria Luiselli i nagrađivani hrvatsko-kanadski književnik Josip Novakovich. FEKP svojom koncepcijom ujedinjuje velika literarna imena međunarodne scene s ponajboljim hrvatskim i regionalnim piscima kratkih priča. Među njima će se naći i kultni srpsko-kanadski književnik David Albahari, u Zagrebu uvijek rado viđen gost, zatim Venko Andonovski, vrlo čitan i nagrađivan makedonski pisac, nova nada irske književne scene Sara Baume i Austrijanac Xaver Bayer, doktor filozofije i dobitnik više književnih stipendija i priznanja, uključujući nagradu Hermann-Lenz.

Vizual 14. FEKP-a
Vizual 14. FEKP-a Stanislav i Klasja Habjan/http://europeanshortstory.org/

Jaka postava latinoameričkih i španjolskih pisaca

Domaćoj publici prvi put će se predstaviti argentinski pisac Leopoldo Brizuela, poznat po izvrsnim romanima “Tejiendo agua” i “Inglaterra” te zbirkom poezije “Fado”, a pridružit će mu se i njegov zemljak s kanadskom adresom Alberto Manguel, pisac koji se proslavio knjigom o velikanu Jorgeu Luisu Borgesu (“With Borges” / “S Borgesom”, 2004.), jednom od najvećih književnika 20. stoljeća, koji je višestruko utjecao na hrvatske i jugoslavenske pisce. Za tu knjigu Manguel je primio francusku nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes. Međutim, tu nije kraj ugodnim iznenađenjima za ljubitelje hispanofone književnosti. U Zagreb stiže i španjolski pisac Harakaitzo Cano, čija su djela prevedena na devet jezika, a on je ujedno i performer koji književnost često kombinira s glazbom i drugim umjetnostima.

Posjetit će nas i dva peruanska književnika – Fernardo Iwasaki, pisac, esejist i povjesničar s bogatom bibliografijom od dvadesetak naslova, te Santiago Roncagliolo, koji se osim beletristikom bavi i pisanjem scenarija, prevođenjem i novinarstvom. Još dok je bio dijete, njegova je obitelj zbog političkih razloga bila prognana u Meksiko, a danas je dobitnik nekoliko književnih nagrada i objavljuje knjige za djecu, kratke priče, eseje, književne biografije i romane. Osim beletristike i esejistike piše i političke kolumne za nekoliko južnoameričkih dnevnih novina, kao i za španjolske El País.

Alberto Manguel
Alberto Manguel europeanshortstory.org

Latinoameričku književnu reprezentaciju upotpunit će Álvaro Enrigue, cijenjeni Meksikanac koji je proglašen jednim od najutjecajnijih suvremenih pisaca španjolskog jezika. Autor je četiri romana i dviju zbirki kratkih priča, a djela su mu prevedena na njemački, engleski, francuski i brojne druge jezike.

Fernando Iwasaki
Fernando Iwasaki © Daniel Mordzinski/europeanshortstory.org

Stižu neke od najpoznatijih svjetskih spisateljica

Spisateljice koje će svečano otvoriti festival – Luiselli i Shriver – također su i čitane i nagrađivane. “Faces in the Crowd”, roman Valerije Luiselli, ovjenčan je nagradom za najbolji prvijenac L.A. Timesa u 2015., a Lionel Shriver dosad je objavila čak dvanaest romana. Najpoznatija je po bestselerima “So Much for That” (finalist nagrade National Book Award 2010. i nagrade Wellcome Trust Book) i “The Post-Birthday World” (knjiga godine po izboru časopisa Entertainment Weekly i jedan od deset najboljih romana po izboru magazina Time 2007.), te po međunarodnoj uspješnici “We Need to Talk About Kevin”. Prema potonjem romanu snimljen je istoimeni nagrađivani film redateljice Lynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Posljenje u nizu priznanja za Lionel Shriver bila je BBC-jeva nagrada za najbolju britansku kratku priču 2014.

Lionel Shriver
Lionel Shriver Eamonn McCabe/europeanshortstory.org

Sudjeluju i vodeći hrvatski pisci kratkih priča

Međunarodnim imenima na 14. FEKP-u pridružit će se i čitav niz ponajboljih domaćih pripovjedača kratkih priča, već iskusnih književnika i nadolazećih mlađih snaga. Oni su (abecednim redom) Daša Drndić, Zoran Ferić, Marko Gregur, Senko Karuza, Maša Kolanović, Ksenija Kušec, Enver Krivac, Davor Mandić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec, Gordan Nuhanović, Zrinka Pavlić, Nikola Petković, Sven Popović, Ivana Rogar, Korana Serdarević, Andrija Škare, Tea Tulić i Jelena Zlatar. Središnji večernji programi Festivala odvijat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD svakim danom u 19 h osim završne večeri kada se FEKP od 18:30 h smješta u Vip Club.

Popratni programi održavat će se u Klubu Booksa, café baru U dvorištu, na Filozofskom fakultetu te u knjižnicama – Gradskoj knjižnici Samobor, Knjižnici Velika Gorica i u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Riječki program okupirat će Book Caffe Dnevni boravak, Ex libris i kultni omladinski klub Palach.

Josip Novakovich

Odličan odaziv na natječaj Festivala

U suradnji s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe), Festival europske kratke priče raspisao je natječaj na temu Amerike, na koji su pristigle čak 174 kratke priče. Žiri u sastavu Stjepan Balent (predsjednik), Vladimir Arsenić, Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić, pobjednike – autore i / ili autorice triju najboljih priča – proglasit će na večernjem čitanju u utorak, 2. lipnja, a čitanje pobjedničkih priča obilježit će završnu večer festivala 5. lipnja. Nagrade su primamljive, a uključuju dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija), dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs te pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a. Bila je to dobra prilika za afirmaciju svim piscima u nastajanju, a mi jedva čekamo čuti tko su pobjednici, kao i posjetiti festival, na kojem će se zaista naći neki od najpoznatijih svjetskih autora.