Kritika je oduševljena novim filmom Woodyja Allena, a on najavljuje kratku pauzu da se posveti jazzu

Razvalio je u Cannesu, a sada ide na turneju sa svojim jazz bendom

Legendary US movie star and director Woody Allen playing the clarinet during Woddy Allen and his New Orleans Jazz Band`s New Year concert at Lutfi Kirdar Congress and Exhibition Palace Anatolian Hall in Istanbul, 29 December 2005.  AFP PHOTO/MUSTAFA OZER
FOTO: AFP

Woody Allen je prošli tjedan na festivalu u Cannesu prikazao svoj novi film ‘Irrational Man’. Neki kritičari kažu da je to nešto najbolje što su vidjeli na cijelom festivalu, što potvrđuju i nekontrolirane ovacije publike. Film kreće u internacionalnu distribuciju, a režiser je najavio da uzima malu pauzu.

Bez brige. Allen je jedan od najproduktivnijih redatelja u Americi (snimio je 47 filmova od 1966. do sada) i sigurno mu ne pada na pamet odustati od filma. Želi se, kaže, posvetiti malo jazzu. Uskoro stiže u Los Angeles, gdje će postaviti jednu Puccinijevu operu, ali sa sobom vuče i cijeli bend. Nakon toga, kaže, idu na turneju Amerikom.

Da je Woody zagriženi fan jazza, mogli ste primijetiti već i po njegovoj glazbi za film. Klarinet svira od svojih ranih adolescentskih dana, a javno nastupa od kraja šezdesetih godina.

Prvi put ga je šira javnost mogla upoznati kad je s Preservation Hall Jazz Bandom surađivao na soundtracku za film “Sleeper”, a njegov najraniji televizijski nastup kamera je zabilježila 1971. godine kad je nastupao u showu koji se zvao “The Dick Cavett Show”.

Woody Allen već dugi niz godina svira s New Orleans Jazz Bandom, a njihove svirke ponedjeljkom u kafiću njujorškog hotela Carlyle postale su legendarne. Taj bend se specijalizirao u klasičnom New Orleans jazz izričaju koji je žario i palio u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Dosad su izdali dva albuma (“The Bunk Project i “Wild Man Blues”), a snimljen je i dokumentarac o njihovoj europskoj turneji iz 1996. godine.