Lauba u rujnu priprema izložbu posvećenu superjunacima (na kojoj izlažu domaći i strani umjetnici)

Ova izložba otkriva estetiku i simbolizam pop kulture kroz motive superjunaka

Kuća umjetnosti Lauba za kraj rujna priprema jednu vrlo zanimljivu izložbu naziva Superjunaci 2.0. Riječ je o međunarodnoj suradnji Laube i švicarske institucije MAISON D’AILLEURS (Kuća drugih svjetova) iz Yverdon-les-Bainsa.

Na ovoj izložbi predstaviti će se radovi inspirirani superjunacima, likovima sa supermoćima izmišljenima u prvoj polovici 20. stoljeća. Oni su popartistička bajkovita izmišljotina s korijenima u tisućljetnim mitovima i neizbježno dolaze u yin-yang obliku jer svaki superjunak ima posebnu nadljudsku sposobnost, ali van svoga kostima on je naizgled običan čovjek sa svim manama i nedostacima.

Ono što posjeduje svaki od njih su supermoći pomoću kojih eliminiraju neprijatelje, održavaju red u svojoj zajednici i njeguju vrijednosti koje se cijene, poput pravednosti i poštenja. Danju se bore svakodnevnim životnim problemima, a noću se pretvaraju u heroje koji brane druge.

Suptilna estetika superjunaka

Na prvi pogled, svi okupljeni umjetnici očarani su superjunacima. No, tada uočite suptilnu estetiku tih junaka na 2 razine – povijesnoj i umjetničkoj. Odabrani umjetnici rade u 5 klasičnih medija (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, strip i instalacija) kroz koje se otkriva estetika i simbolizam pop kulture kroz motive različitih superjunaka. Odabrani radovi pozivaju promatrača da otkrije ljudsku crtu kod svakog od njih, ali i da prepoznaju superjunaka u samom sebi.

Alexandre Nicolas, francuski je umjetnik koji humorom, sarkazmom i kritičkim pristupom koristi simbole kako bi…

Gepostet von Lauba am Sonntag, 2. August 2015

Izložba naslovljena „Superman, Batman & Co…mics!“ prvi je put bila predstavljena u izložbenom prostoru MAISON D’AILLEURS prošle godine i publici je pokazala radove petero pažljivo odabranih umjetnika – Gillesa Barbiera (Francuska), Mathiasa Schmieda (Švicarska), Adriana Tranquillija (Italija), Audrey Piguet (Švicarska) i Alexandra Nicolasa (Francuska).

Izložba koja se otvara u Laubi 23. rujna ukazati će na te mitske čovjekolike likove dajućipogled iz perspektive suvremene vizualne umjetnosti.