Legendarni čileanski arhitekt po prvi put se pojavljuje u Hrvatskoj

Prva zagrebačka izložba otvorena je intrigantnim predavanjem 27. ožujka

FOTO: Pinterest

Mathias Klotz je čileanski arhitekt slabije znan širokoj hrvatskoj publici, no u Europi je on jedan od najpoznatijih i najdojmljivijih predstavnika južnoameričke arhitekture. Njegovi su mnogobrojni projekti ukorijenjeni u geografskim posebnostima rodnog Čilea, svjesni njegovog kulturnog i arhitektonskog nasljeđa, no prvenstveno su nastali iz Klotzovog intenzivnog propitivanja potreba korisnika – stanovnika Čilea i drugih zemalja u kojima je gradio i projektirao. Arhitektonski projekti Mathiasa Klotza skladan su primjer komunikacije čovjeka, kulture i prirode.

Poetika kutija

Gradio je u Čileu, Argentini, Urugvaju, Španjolskoj i Libanonu, a za svoj rad primio je mnoge nagrade. Povodom svoje prve izložbe u Zagrebu, koja se u multifunkcionalnom prostoru Oris Kuće arhitekture (Kralja Držislava 3) otvara u petak, 27. ožujka u 20 h, veliki suvremeni modernist će ranije toga dana, u 17:30 h, na Arhitektonskom fakultetu (Kačićeva 26) održati predavanje otvoreno za javnost. “Poetika kutija”, zbunjujuće zvučan naslov Klotzove izložbe, posjetitelje upućuje na neka od temeljnih načela njegovog projektiranja, a to su geometrijska funkcionalnost gradnje i prilagodljivost građevina različitim prirodnim i klimatskim podnebljima diljem planeta.

Mathias Klotz: Kuća Techos, Nahuelhuapi, Argentina, 2008.

Biografija prožeta nagradama i priznanjima

Mathias Klotz rođen je 1965. u Čileu. Diplomirao je arhitekturu 1990. na Katoličkom sveučilištu u Čileu. Od 2001. do 2003. vodio je Visoku školu za Arhitekturu (la Escuela de Arquitectura) na Sveučilištu Diego Portales u Čileu, a od 2003. na istom je sveučilištu dekan na Fakultetu za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Održao je brojna predavanja.

U njegove se nagrade i priznanja ubraja finale prestižne arhitektonske nagrade Mies van der Rohe 1998., zatim Nagrada Borromini za najboljeg arhitekta mlađeg od 40 godina (Rim, 2001.); treće mjesto na Bijenalu u Miamiju za projekt kuće Reutter (2002.); drugo mjesto na Bijenalu u Miamiju za projekt škole Altamira (2002.); nagrada Green Good Design za kuću Stijena (2010.), i mnoge druge. Pored kuće Reutter i škole Altamira, najpoznatiji su mu projekti vinarija Las Niñas, Pabellón Suboficiales Solteros (Dočasnički paviljon), kuća Ponce i infrastrukturni plan Sveučilišta Diego Portales.

Mathias Klotz: Skica za kuća La Roca, Jose Ignacio, Urugvaj 2008.

Izložba i predavanje jedinstvena su prilika za druženje s jednim od najeminentnijih arhitekata našeg vremena, a ulaz i na jedno i na drugo je besplatan. Pridružite nam se u razgledavanju!

Mathias Klotz