Lily Gladstone ispisala povijest: Prva je glumica indijanskog porijekla koja je osvojila prestižni Zlatni globus

Gladstone je osvojila Zlatni globus za svoju interpretaciju stvarne osobe Mollie Kyle, domorotkinje i supruge veterana Prvog svjetskog rata Ernesta Burkharta kojeg igra Di Caprio

FOTO: AFP

Lily Gladstone, protagonistkinja filma “Ubojice cvjetnog mjeseca” osvojila je prestižni Zlatni globus za najbolju dramsku glumicu, ispisavši tako povijest kao prva glumica indijanskog porijekla koja je osvojila ovu nagradu.

Gladstone je svoj govor na dodjeli započela na blackfoot jeziku – indijanskom jeziku algonkijske porodice kojim govori oko 4.600 Indijanaca u Kanadi i Montani u rezervatu Blackfoot, da bi se potom zahvalila svojoj majci “koja je, iako nije Blackfoot, radila neumorno kako bi naš jezik dovela u učionice, tako da sam imala učiteljicu blackfoot jezika dok sam odrastala”.

“Zahvalna sam što na ovom mjestu mogu govoriti čak i malo svog jezika kojim nisam u potpunosti ovladala. U našem poslu, domorodački su glumci nekoć govorili svoje replike na engleskom, a ton majstor bi ih puštao unatrag kako bi ispred kamera postigao dojam domorodačkog jezika,” naglasila je Gladstone, opisavši pritom svoju nagradu kao povijesnu jer, kako je rekla, ona ne pripada samo njoj.

Zahvale Scorseseu i DiCapriju

“Nagradu držim ovaj čas u rukama, ali je držim i s mojim prekrasnim sestrama iz filma za stolom ovdje, i mojom majkom, držim je stajući na ramenima svih vas“.

Nakon što se zahvalila redatelju Martinu Scorseseu i svom filmskom partneru Leonardu DiCapriju, Gladstone je zaključila govor posvetivši nagradu svakom djetetu iz rezervata, svakom urbanom djetetu, “svakom malom domorodcu koji ima san”.

Gladstone je osvojila Zlatni globus za svoju interpretaciju stvarne osobe Mollie Kyle, domorotkinje i supruge veterana Prvog svjetskog rata Ernesta Burkharta kojeg igra Di Caprio.

Velika prilika u 37. godini

Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Davida Granna koji donosi priču o masovnim ubojstvima počinjenim nad američkim domorodačkim stanovništvom iz plemena Osage.

Naime, tijekom 1920-ih, prava na zemlju na kojoj su pronađene rezerve nafte pleme Osage učinili su najbogatijom populacijom po glavi na svijetu, ali su ubijeni od kriminalnog lanca koji se zaželio njihove nafte i tako nisu mogli uživati u bogatstvu.

Gladstone je za Variety ranije izjavila kako joj nagrade znače samo to da su ljudi vidjeli film za koji se nadala da ga snima te da su se povezali s njim. “I to zato što je vaš lik kanal kroz koji publika može biti dio priče i to je najbolji dio svega”.

Glumicu je ova velika glumačka prilika stigla u dobi od 37 godina, unatoč tome što je već ostvarila sjajne uloge poput one u filmu “Neke žene” Kelly Reichardt te u televizijskog seriji “Psi iz rezervata”.

156 milijuna dolara

O ovome smo filmu pisali i mi, a u kinima je zaradio nešto više od 156 milijuna dolara te se očekuje da će izuzetno dobro proći i na ostalim, nadolazećim filmskim nagradama.

 

Distribuciju u kinima preuzeo je Paramount, ali je film primarno nastao kao produkcija studija AppleTV+, pa ne čudi kako će ovaj povijesni spektakl od 12. siječnja biti dostupan na istoimenoj streaming platformi koja, nažalost, još uvijek nije dostupna u Hrvatskoj, iako je gledaju u gotovo svim državama Europe.