Na hrvatskoj obali počinju neka od zabavnijih događanja godine, evo malog vodiča kroz najvažnije

Počeli su glazbeni, kazališni i filmski festivali

11.07.2016., Dubrovnik - Ispred Crkve svetog Vlaha odrzan je gala koncert uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem Mladena Tarbuka a kao najsjajniji dio veceri zasjali su tenor Jose Cura, te sopranistica Linda Ballova. Cura je redoviti gost najuglednijih svjetskih glazbenih dvorana, poznat po svojim snaznim i originalnim interpretacijama opernih uloga, ali i po nekonvencionalnim i inovativnim koncertnim izvedbama.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ljeto je odavno stiglo, a polako su počeli i godišnji odmori što se, između ostaloga, vidi i po praznim zagrebačkim ulicama, ali i sve bržem odumiranju društvenog života u našoj metropoli. Zbog toga smo odlučili provjeriti kamo se sva zabava iz Zagreba preselila na nekoliko mjeseci.

U nastavku vam donosimo listu najvažnijih događaja diljem Hrvatske do kraja kolovoza. Tu se neke nezaobilazne kulturne manifestacije poput Dubrovačkih ljetnih igara ili Splitskog ljeta, a nismo zaboravili niti na brdo filmskih festivala dok smo iz zaista bogate ponude glazbenih festivala pokušali odabrati one koji su se ljudima pokazali najdražima. Iako je većina događanja na obali, ipak su se našle i neke iznimke.

1. Dubrovačke ljetne igre (10.7. – 25.8.)

Ljeto u Dubrovniku počelo je još pred koji dan, no ono najbolje tek nas čeka. Jedan od naših uglednijih ljetnih festivala ponudit će tako u ostatku srpnja i većem dijelu kolovoza svojim gostima niz različitih atraktivnih događaja, a svi počinju u isto vrijeme, u 21:30.

Izdvojit ćemo neke, poput koncerta Matije Dedića koji će 26. srpnja u atriju Kneževog dvora izvoditi šansone svog pokojnog oca Arsena. U kolovozu će u tom istom atriju nastupiti naši trenutačno najslavniji pijanisti, Ivo Pogorelić i Aljoša Jurinić. Pogorelić će s Haydnom, Beeethovenom, Debussyjem i Rahmanjinovim nastupiti 9. kolovoza dok će Jurinić izvoditi Debussyja, Schumanna i Chopina točno tjedan dana nakon svog starijeg kolege.

unnamed-2-656x365
aljoša jurinić

Dubrovačke ljetne igre oduvijek su, dakako, najpoznatije po svom kazališnom programu, a Mani Gotovac, intendantova pomoćnica zadužena za teatar, pripremila je ove godine dvije prilično zanimljive predstave. Prva je Kafetarija u režiji Vinka Brešana. Nova je to verzija predstave koju su Dubrovčani 80-ih gledali i voljeli više od 10 ljeta zaredom. Goldonijeva Kafetarija igrat će ispred Sponze od 31. srpnja do 4. kolovoza.

Drugi premijerni naslov koji ćemo ovog ljeta gledati u Dubrovniku bit će Shakespeareov Othello u režiji Ivice Boban te prijevodu legendarnog Vladimira Gerića. Othello će igrati na Lovrjencu od 20. do 24. kolovoza. Volite li pak više Radu Šerbedžiju,bismo vam svakako preporučili da posjetite Komolac 15. i 16. kolovoza kad će naš proslavljeni glumac ondje gostovati sa svojim Teatrom Ulysses. Igrat će nagrađivanu predstavu Antigona – 2000 godina kasnije.

2. Motovun Film Festival (26.7. – 30.7.)

Filmski festival u istarskom gradiću Motovunu jedan je od naših najpoznatijih festivala takve vrste, a ove godine slavi svoj 19. rođendan. Mnogobrojni zaljubljenici u film pohrlit će stoga pod Regočevo brdo na pet dana i to od 26. do 30. srpnja.

Ako ste ikad bili u Motovunu, znate da je program krcat svakojakim naslovima. No, mi bismo iz ovogodišnje ponude ipak izdvojili nekoliko sljedećih naslova: Noćni život Damjana Kozole, Dobru ženu Mirjane Karanović, Neke žene Kelly Reichardt koja za svoj indie film uspjela zainteresirati Lauru Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te Sve najbolje naše domaće redateljice Snježane Tribuson koja je ovim filmom ljestos pobrala čak tri Arene u Puli.

3. SuncéBeat Festival (20.7. – 27.7.)

Upravo je u tijeku šesti po redu SuncéBeat Festival. Radi se o glazbenom festivalu koji organizira dugovječni Southport Weekender, a ove se godine najavljuje najimpozantniji line up ikad. Dnevne svirke izvode se u privatnoj uvali u Tisnom dok se noćni program događa u obližnjem noćnom klubu na otvorenom, Barbarella’su.

Na dosadašnjim izdanjima SuncéBeata svirali su velikani elektroničke glazbe kao što su Larry Heard, Prosumer i DJ Harvey, a ove će godine mnogobrojnu publiku zabavljati Roy Ayers, Black Coffer. Kerri Chandler, Louie Vega, Late Nite Tuff Guy i mnogi drugi. Cijeli line up možete pogledati OVDJE.

4. Splitsko ljeto (14.7. – 14.8.)

Splitsko ljeto druga je naša prilično poznata ljetna manifestacija koja je, također, već u tijeku. No, ne brinite. Ostalo je još više nego dovoljno vremena kako biste provjerili što je split ove godine pripremio za svoje goste željne kulture budući da festival traje sve do 14. kolovoza.

Tako nas, uz mnoga zanimljiva gostovanja čiji raspored možete provjeriti OVDJE, do kraja Splitskog ljeta čekaju još dvije najavljivane kazališne premijere. Prva je baletna predstava Na putu proslavljenog koreografa i splitskog miljenika Igora Kirova koja je na rasporedu 4. kolovoza. Igrat će na Sustipanu, a njen je početak zakazan za 21 sat.

Nakon baleta slijedi prava dramska poslastica, Mletački trgovac Williama Shakespeara u režiji Aleksandra Ogarjova koja će od 10. kolovoza igrati u Oceanografskom institutu na Marjanu također s početkom u 21 sat.

5. SuperUho (1.8. – 3.8.)

Treće izdanje SuperUha donosi i treću lokaciju na kojoj će se festival održati. Tako će se ovaj mnogima omiljeni glazbeni festival ove godine održati u Primoštenu (gdje će se, navodno, zadržati idućih pet godina), a trajat će od 1. do 3. kolovoza. SuperUho će i dalje voditi Mate Škugor, a gradonačelnik ovog priobalnog gradića Stipe Petrina poželio je festivalu toplu dobrodošlicu.

Što se line upa tiče, stvari zvuče prilično obećavajuće. Slušat ćemo, primjerice, Pipse, Mudhoney, Petera Hooka, Baden-Baden, Marka Lanegana, Franz Kafka Ensemble te mnoge, mnoge druge.

6. Liburnia Film Festival (22.8. – 26.8.)

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. Filmovi se gledaju na otvorenoj na poznatoj opatijskoj Ljetnoj pozornici, a LFF će se ove godine održati 14. put i to od 22. do 26. kolovoza.

7. Kazalište Ulysses (15.7. – 28.8.)

Mnogi ljubitelji kazališta već više od jednog desetljeća svako ljeto hodočaste na Brijune kako bi pogledali neku od predstava koje Šerbedžijino Kazalište Ulysses nudi tijekom ljeta. Sezona je, doduše, već počela, no, realno, tek je na početku s obzirom na to da traje do kraja kolovoza. Osim uhodanih predstava te brojnih gostovanja tako ćemo gledati i dvije premijere.

Predstava Shakespeare ljetne noći – varijacije autorski je projekt Lenke Udovički, Željke Udovičić Pleštine, Nigela Osbornea i Rede Šerbedžije te ujedno prva ovosezonska premijera. Igrat će u tvrđavi Minor na Malom Brijunu od 28. do 31. srpnja s ciljem da publici rastumači zašto je kultni britanski dramatičar još uvijek aktualan u današnje vrijeme.

I druga premijera bit će posvećena Shakespeareu, ovaj put originalnom. Rupert Goold režirat će, naime, na Malom Brijunu u tvrđavi Minor poznatu sramu Richard III. Predstava će se izvoditi na engleskom jeziku i to u produkciji britanskog kazališta Almeida Theatre. Richarda III. moći ćete pogledati od 11. do 13. kolovoza.

8. Dimensions Festival (25.8. – 28.8.)

Dimensions Festival, ili kako ga mi u Zagrebu zovemo Dimenzije, gostovat će peti put u štinjanskoj tvrđavi Ponte Christo. Festival se zbog beskompromisnog odabira izvođača nametnuo kao ultimativni događaj za sve ljubitelje klupske glazbe, a ove ćemo godine najjače DJ-e slušati od 25. do 28. kolovoza.

Dimenzije će u pulskoj Areni otvoriti razvikani Massive Attack, a zatim će dobru atmosferu u Štinjanu nastaviti nabrijavati neka od najvećih imena elektronske scene poput Larryja Hearda, Mr. Fingersa, Octavea Oneoma, Ritchieja Hawtina, Rona Trenta te Daniela Averyja. Bit će tu, naravno, i naši lokalni majstori kojima se ipak, iskreno, najviše veselimo.

9. Špancirfest (19.8. – 28.8.)

Pred sam kraj ljeta, ne kalendarskog već onog koje se zapravo broji, Varaždin će po 18. put svoje goste uveseliti s popularnim Špancirfestom. Novitet je da se glavna pozornica seli na najveći varaždinski trg, Kapucinski trg. A posjetitelji će se od ove godine moći uvjeriti koliko je Špancir ovih godina odrastao, što će se u najvećoj mjeri ogledati u priličnom moderniziranom izdanju ovog omiljenog sjevernohrvatskog festivala.

Što se line upa tiče, tu su stvari prilično uzbudljive. Varaždinci će tako ove godine u svoj barokni grad dovesti prilično šarenu (i zvučnu) ekipu koja je jednostavko prevelika kako bi se poimence nabrojila. No, istaknuli bismo TBF, Jinx, Laibach, Brkove, Esmu Redžepovu, Pavel, Lovley Quinces i Punčke.

10. Sonus Festival (21.8. – 25.8.)

Nismo zaboravili niti na mnogima nezaobilaznu ljetnu party destinaciju Zrće. Novalju će tako od 21. do 25. kolovoza tresti beatovi iz zvučnika sa Sonus Festivala na koji će pohrliti svi oni partijaneri željni klasičnog techno zvuka.

Sonus je kao svoje ovoljetne headlinere najavio Richieja Hawtina, Svena Vätha, Dixona i Pan-Pota koji će svojim kreativnim stilovima zasigurno Sonusu pomoći da ustabili svoju reputaciju kao internacionalne techno Meke.

11. Vukovar Film Festival (22.8. – 27.8.)

Vukovar Film Festival, službeno festival podunavskih zemalja, održat će se ove godine jubilarni 10. put. VFF prikazuje filmove iz podunavskih i susjednih zemalja i to je jedini festival koji se održava, doslovce, na Dunavu.

Ove godine održat će se od 22. do 27. kolovoza, a novitet je da će se paralelno uz događaju u Vukovaru i njegovoj okolici istovremeno održati Revija VFF-a u Belom Manastiru.