Marvel je u sve svoje filmove potajno ubacio predivnu posvetu Star Warsima

Kao u Star Warsima, svaki Marvelov film ima scenu u kojoj netko ostane bez ruke

FOTO: Lucas Films

Star Wars i Marvel filmovi imaju dosta toga zajedničkog. I jednima i drugima je vlasnik Disney, i jedni i drugi su postavljali rekorde u glednosti i jedni i drugi se baziraju na bogatim pozadinskim pričama koje nikada do kraja nisu ispričane.

Ali ima još jedna stvar koja ih povezuje. Barem tako Kevin Feige, šef Marvel Studiosa, objašnjava Cinema Blednu – teške ozljede. U svakom od Marvelovih filmova u takozvanoj ‘Fazi dva’ – od Iron Mana 3 do još neprikazanog Ant-Mana – neki od likova ostane bez ruke. I to ne slučajno, nego kao posvetu Star Wars filmovima.

Feige, koji je opsjednut Star Warsima, kaže da ovaj tribute nije bio namjeran na početku, ali kada su shvatili povezanost su ga počeli forsirati. George Lucasof filmski serijal je prepun amputacija. Darth Vader odreže Luke Skywalkerovu ruku. Darth Vader ostane bez većine ekstermiteta u borbi s Obi-Wanom. I onda u Revenge of the Sithu Count Dooku i Mace WIndu oboje ostanu bez ruku.

Pregledajte nekoliko posljednjih Marvelovih filmova i primjetit ćete vrlo slične stvari. Ruke nestaju u Iron Manu 3, Thoru 2, Captain Americi 2 i Guardians of the Galaxy. Zanimljivo je da se prihvaćanje ovog motiva pojavilo u mračnom dobu Marvelovih filmova. Ali Feige kaže da sličnosti sa Star Warsima staju tu. Šest filmova iz ‘faze dva’ nisu zamišljena kao Marvelov Empire Strikes Back – mračna sredina prije triumfalnog kraja – nego samo slučajnost.