Svi vam cijeli život tvrde da su crtići samo za klince? Varaju se, a ovo je 10 najboljih crtića za odrasle

Od urnebesnih komedija do srcedrapajućih drama, crtići za odrasle mogu biti sve

Usprkos činjenici što su se animirani filmovi u posljednjih nekoliko godina razvili u nevjerojatnim smjerovima, još uvijek postoji gomila ljudi koja je još uvijek uvjerena da je to format namijenjen djeci. No, otkako su Pixar i DreamWorks objavili naslove kao što su „Up“, „How to Train Your Dragon“ ili WALL-E“ postalo je jasno da animacija nudi mnogo i to ne samo djeci.

Osim toga, postoje animirani filmovi koji sasvim sigurno nisu namijenjeni djeci, već isključivo odrasloj publici. Crtići koje ćemo vam predstaviti u nastavku u istoj mjeri obiluju scenama seksa, nasilja i psovki kao njihovi neanimirani filmski rođaci.

1. Akira (1988.)

Ovaj je crtić brutalno nasilan i mračan i definitivno je zaslužio etiketu paradnog primjera anime žanra. Postapokaliptična narativna struktura koja prati trojicu sjebanih junaka u njihovim nastojanjima da raskrinkaju zavjere svoje vlade zapravo postoji samo kao paravan seriju akcijskih sekvenci.

Stoga nimalo ne čudi činjenica što se već neko vrijeme šuška kako bi ovaj animirani film mogao dobiti i svoju live-action verziju. Navodno je u nekon trenu čak i Leonardo DiCaprio bio u igri za tumačenje jedne od uloga.

https://www.youtube.com/watch?v=7G5zQW4TinQ

2. Watership Down (1978.)

Ovaj se crtić temelji na nagrađivanom istoimenom romanu Richarda Adamsa. Radnja prati nekoliko zečeva koji žele stvoriti novi doma nakon što je njihov stari uništen. Iako film službeno nije dobio oznaku 18+, obilje nasilja zagotovo će u mlađih gledatelja rezultirati s pokojom noćnom morom.

3. Persepolis (2007.)

Ovaj se animirrani film bazira na kritički društvenom stripu Marjane Satrapi i prati odrastanje jedne iranske djevojke koja živi u izrazito turbulentnim vremenima. Ovaj su crno bijeli animirani film jednoglasno prihvatili svi kritičari, ali iako mu možda nedostaje ono čime Akita obiluje, ovaj je film svakako rađen za odrasl(lij)u publiku zbog problematike kojom se bavi.

4. Fritz the Cat (1972.)

Ovo je prvi animirani film u povijesti koji je dobio oznaku 18+. „Fritz the Cat“ je urnebesno smiješna komedija koja naslovnog junaka prati na njegovom putu kroz svijet seksa i droge i zapravo je najbolji prikaz jednog prolog vremena koje možete zamisliti.

5. Waking Life (2001.)

Čini se da je Richard Linker dobro iskovao svoj zanat na indie filmovima prije nego što se okrenuo animaciji. Ovaj je film primjer pametnog rada koji se bavi potragom na odgovore za neka od najvećih problema koji muče čovječanstvo.

6. Perfect Blue (1998.)

Radi se o trileru koji prikazuje nedaće koje prate pjevačicu koja je u nekom trenutku odlučila postati glumicom. Govorimo o japanskom crtiću tako da je jasno da film obiluje scenama nasilja i golotinja i odlučite li ga pogledati shvatit ćete cijelu filozofiju anime.

7. Heavy Metal (1981.)

Ovdje se radi o svojevrsnom omnibusu koji pokriva sve od trilera preko sci-fija do mjuzikla. Ovaj se animirani film smatra kultnim unutar krugova underground scene, a toliko je popularan da je dobio čak i svoj nastavak. No, nije to sve. U jednom se trenutku pričalo čak da bi mogao dobiti i svoju neanimiranu verziju, a imena koja su se spominjala uključivala su Finchera, Snydera i Camerona.

8. Waltz with Bashir (2008.)

Ovo je animirani ratni film s autobigrafskim elementima koji prezentira priču čovjeka koji je bio uključen u Libanonski rat. On pokušava što točnije rekonstruirati svoja sjećanja, a to znači da vam nikako neće nedostajati nasilja, oružja niti krvi.

9. Ghost in the Shell (1995.)

Još jedan japanski film, no je za razliku od prijašnjih baziran na istoimenoj manga seriji koja prikazuje neko futurističko društvo. Volite li si-fi, ovo je film za vas. Čak je i James Cameron jednom rekao kako je ovo prvi pravi animirani film napravljen za odrasle.

10. South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999.)

Kamo bi ova lista došla bez ovog filma? Ako ste odrastali u devedesetima, onda sigurno znate o čemu bi se u filmu moglo raditi, a ako niste, pogledajte ga jer si ne možete dopustiti živjeti u neznanju kad je South Park u pitanju.