Mislili ste da znate sve o Yoko Ono? Ovih sedam anegdota bi vas moglo iznenaditi

Povodom njezine nove izložbe u njujorškoj MoMA-i, mediji otkrivaju slabo poznate detalje iz života ove legendarne umjetnice

FOTO: factmag.com

Ponekad se čini da o Yoko Ono znamo zaista sve. Ova je mitska umjetnica aktivna na međunarodnoj umjetničkoj sceni još od 60-ih, a podjednako je poznata po svom vrlo produktivnom umjetničkom radu i braku s legendarnim Johnom Lennonom, gitaristom, pijanistom i pjesmotvorcem Beatlesa, kojeg je upoznala 1966. dok je izlagala u jednoj galeriji u Londonu. Svoj prvi glazbeni album, “Yoko Ono / Plastic Ono Band” objavila je 1970., a zagriženi fanovi Beatlesa otada pa nadalje (neopravdano) je smatraju glavnim krivcem za raspad tog najpopularnijeg benda svih vremena.

Yoko Ono ove godine čeka retrospektivna izložba u njujorškoj MoMA-i, “Yoko Ono: One Woman Show, 1960. – 1971.“, posvećena upravo razdoblju tijekom kojeg se proslavila. Izložba će okupiti otprilike 125 (dokumenata) performansa, video-radova, filmova, radova na papiru, instalacija i arhivskih materijala. U očekivanju ove velike izložbe, s jednog od vodećih portala za suvremenu umjetnost i vizualnu kulturu ArtNet News prenosimo vam neke činjenice o Yoko Ono koje vjerojatno niste znali, a mogle bi promijeniti način na koji ju vidite.

1. Yoko Ono bila je jedna od prvih žena koje su primljene na studij filozofije na uvaženom Sveučilištu Gakushuin u Tokiju.

2. Njezin drugi muž (od njih trojice sve skupa), filmski producent Tony Cox, kidnapirao je i sakrio njihovu kćer Kyoko, te pobjegao od Yoko Ono i pridružio se jednoj kršćanskoj sekti, prekinuvši svu komunikaciju sa suprugom. Ono je ponovno vidjela svoju kćer tek kad je ova navršila 31. godinu.

3. Osim što je feministica, Yoko Ono je i aktivistica za zaštitu okoliša. Skupa sa sinom Seanom Lennonom osnovala je udruženje Artists Against Fracking, zelenu inicijativu koju podržavaju zvijezde poput Roberta De Nira, Lady Gage i Paula McCartneya.

4. Yoko Ono odbija “ostarjeti” ili dopustiti kritikama da utječu na nju. Jednom prilikom napisala je otvoreno pismo svojim kritičarima u kojem je stajalo “Ne možete me spriječiti da budem onakva kakva jesam i želim biti… Upijajte moju energiju ili zašutite.”

5. Kada su John Lennon i Yoko Ono imali bračne probleme, ona ih je pokušala riješiti na nekonvencionalan način. Svjesno je utjecala na to da Lennon na neko vrijeme uđe u ljubavnu vezu s May Pang, njihovom zajedničkom asistenticom, te je podržavala njihov odnos. Lennon i Pang viđali su se punih 18 mjeseci i za to vrijeme on i Yoko Ono bili su razdvojeni. Lennon je kasnije to razdoblje svog života nazvao “izgubljenim vikendom”.

6. Yoko Ono sama je osmislila reklamnu kampanju za svoju neslužbenu izložbu u MoMA-i 1971., i to tako da je na zemljištu muzeja oslobodila cijele rojeve muha, pozivajući posjetitelje da ih prate dok su letjele gradom. Prateći reklamni oglasi prikazivali su Yoko Ono kako drži veliko slovo F, koje je upotpunilo ime muzeja tako da piše “Museum of Modern (F)art”. Ne može se reći da nema smisla za humor!

7. Umjetnica je na svoj 82. rođendan objavila singl-ploču od 10 inča, na kojoj je radila s pjevačem Antonyem Hegartyem i avangardnim kompozitorom Johnom Zornom. Yoko Ono i Hegarty snimili su novu verziju njezine pjesme “I Love You, Earth” iz 1985. godine. Tako je pokazala da iznad svega još uvijek cijeni dvije vrijednosti – mir i ljubav, kao što je sve dosad činila svih ovih godina.