Mladi Luka Ljubas sinoć je postao prvi hrvatski violinist koji je osvojio ugledno natjecanje Vaclav Huml

Ljubas je ujedno osvojio i sve Posebne nagrade

FOTO: Luka Ljubas Facebook

Mladi violinist Luka Ljubas sinoć je u Zagrebu proglašen pobjednikom Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, što ga čini prvim hrvatskim violinistom koji je u 40 godina tog natjecanja osvojio prvu nagradu. Vijest o pobijedi objavili su organizatori, ali i Ljubas sinoć na svom Facebook profilu: “Prvi sam Hrvat koji je osvojio prvu nagradu u 40-godišnjoj povijesti natjecanja Vaclav Huml. Osvojio sam i sve Posebne nagrade! Bez riječi sam!”.

U petak je održano finale natjecanja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje je nastupilo 36 natjecatelja iz 15 zemalja. Žiri su činili Viktor Tretiyakov iz Moskve, Tonko Ninić i Zlatko Stahuljak iz Zagreba, članovi Shizuka Ishikawa iz Praga, Goran Končar iz Zagreba, Kimiko Nakazawa iz Tokija i Leonid Sorokow iz Beča, a uz natjecatelje je nastupila i Zagrebačka filharmonija pod dirigentskim vodstvom maestra Uroša Lajovica.

Nagrađene još dvije natjecateljice iz Hrvatske

Prvu nagradu Zlatko Baloković u iznosu od pet tisuća eura dobio je Ljubas, dok su druga i treća (3,5 i 2,5 tisuće eura) pripale Leonidu Zheleznyju iz Rusije i Anne Marie Wehrmeyer iz NJemačke. Četvrta i peta nagrada pripale su Katarini Kutnar i Uni Stanić, također iz Hrvatske.

Ljubas je dobio i sve Posebne nagrade; Posebnu nagradu Zagrebačke filharmonije za najbolju suradnju s orkestrom po odabiru članova Zagrebačke filharmonije – Koncert sa Zagrebačkom filharmonijom, Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 500 eura za najbolju izvedbu djela Franje Krežme Scherzino, te koncerte s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Varaždinskim komornim orkestrom, te solistički recital u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb.