MOP, studentski festival multimedije i digitalne kulture, na pravi način preobražava Varaždin

Drugo izdanje festivala donosi mnoga iznenađenja i prerasta u nešto vrlo ozbiljno

Atmosfera na prošlogodišnjem MOP festivalu u Varaždinu
FOTO: Dinko Simac/www.mop-fest.com

Pod geslom “Digital world in focus” u Varaždinu će se od 21. do 23. svibnja održati četvrto izdanje MOP-a, festivala multimedije i digitalne kulture. Festival je to koji organizira istoimena udruga, čiji su članovi sadašnji i bivši studenti Sveučilišta Sjever u Varaždinu i Koprivnici. Sveučilište Sjever nastalo je integracijom više studijskih programa Veleučilišta u Varaždinu (elektrotehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo) i Medijskog sveučilišta u Koprivnici, koje je započelo s radom akademske godine 2012./13. Upravo su studenti usmjerenja Multimedija, oblikovanje i primjena na Sveučilištu Sjever najzaslužniji za pokretanje festivala prije četiri godine, a danas intenzivno surađuju i s kolegama studentima Medijskog dizajna u Koprivnici, i drugima.

U fokusu festivala je edukacija u domeni digitalne kulture i multimedije, čime se okupljaju studenti i predavači, dizajneri i umjetnici, glazbenici i ostali stvaraoci kojima su digitalni mediji imanentni u svakodnevnoj praksi, kako bi zajednički promišljali svoje profesije i radili na razvoju kulturne vidljivosti sjeverozapada Hrvatske. Područja obuhvaćena festivalom su dizajn interakcija, vizualne komunikacije, multimedijalna produkcija i oblikovanje, te audiovizualne umjetnosti i inženjerstvo u kontekstu razvijanja kreativne industrije kao jedne od temelja prepoznatljivosti tog dijela zemlje, ali i Hrvatske u cjelini. Tim festivala čine članovi udruge MOP – Fran Mubrin, Igor Pičuljan, Anja Kralj, Mihael Miklošić, Luka Marčec, Matija Moharić, Dino Trojak, Oliver Potočnik, Dario Črnila i Dunja Terzić.

Vizualni identitet MOP festivala 2015.
Vizualni identitet MOP festivala 2015. www.mop-fest.com

Program ovogodišnjeg festivala obuhvaća niz umjetničkih i dizajnerskih postava, poput izložbe “Electro – Baroque” članova poznate zagrebačke udruge Radiona.org, koja ovom prilikom povezuje zvuk i biologiju kroz elektroničke uređaje, uradi-sam audio instrumente i instalacije. Bit će tu i izložba “Odgovor nepoznatog” nekolicine studenata Sveučilišta Sjever, na kojoj će se djela iz više područja umjetnosti publici predstaviti pomoću QR kodova koje su osmislili i programirali studenti. Pored izložbi, festival nudi mnogo radionica različitih sadržaja, koje variraju od učenja raznovrsnih softvera i programskih jezika do upoznavanja neizbježnih kreativnih praksi kao što su fotografija, ilustracija i druge. Organizirane su i projekcije kratkih dokumentarnih filmova, a svaki od tri dana festivala prati glazbeni program, najjači u subotu, 23. svibnja.

Publika na jednoj od prošlogodišnjih prezentacija
Publika na jednoj od prošlogodišnjih prezentacija www.mop-fest.com

Tada će se na više lokacija u Varaždinu sukcesivno odvijati nekoliko tematskih tuluma s glazbenim podlogama od reggaea i duba, do funka, hip-hopa, drum’n’bassa i drugih. Zanimljivosti neće nedostajati, a publika će se u sklopu predavanja i neformalnog dijela programa imati priliku družiti s gostima, stručnjacima u različitim područjima, kojih će mnogo posjetiti Varaždin tih dana. Nekadašnji glavni grad Hrvatske je nakon svima znanog i uglavnom dobro posjećenog Špancirfesta dobio novo, sasvim drugačije ali itekako bitno događanje čija je možda najveća vrijednost to što ga organiziraju vrlo aktivni studenti. Potvrđuje to da se studentski život saživio s Varaždinom i postupno preobražava grad.