Možda biste trebali obratiti pažnju na Cinesift, čini nam se da postaje najbolji sajt s ocjenama filmova

Jednom programeru iz Britanije smetalo je što servisi poput Rotten Tomatoes nemaju jasne kriterije i nisu pregledni pa je napravio svoj

FOTO: Cinesift/Screenshot

Mike Fox iz Velike Britanije po zanimanju je programer, ali njegov omiljeni hobi je gledanje filmova. Bio je nezadovoljan online bazama podataka filmova i sajtovima koji nude recenzije, stoga je uposlio svoje programerske vještine u stvaranje vlastitog, opsežnog filmskog sajta. Nazvao ga je Cinesift, i prije godinu dana, objavio njegovu prvu verziju. Sajt je i dalje startup, ali uz pomoć investitora, mogao bi postati velik.

Želio je sajt koji na jednom mjestu nudi sve najbitnije informacije o nekom filmu. Kako bi dobio kompletnu ocjenu nekog filma, Mike je odlučio kombinirati informacije iz nekoliko online baza podataka. Smetalo ga je to što sajtovi poput Rotten Tomatoes nemaju jasne kriterije, što miješaju recenzije amatera, profesionalnih filmaša i plaćene objave, a izuzetno su ga živcirale reklame. Na svojem sajtu, stavio je samo najbitnije informacije.

Cinesift spaja vodeće filmske sajtove u jedan

Cinesift koristi ocjene filmova sa sajtova RottenTomatoes, IMDb, Letterboxd i Metacritic te stvara jednu, univerzalnu ocjenu. Možete i provjeriti kriterije prema kojima je određena ocjena nastala, uključujući recenzije profesionalaca, publike, te broj glasova. Sajt ima minimalan dizajn, i sav fokus je na funkcionalnosti.

Kad ga je Fox incijalno predstavio na Redditu, korisnici su se oduševili, i zamolili ga da doda još opcija. Nova verzija Cinesifta, objavljena u ponedjeljak, u tražilici prikazuje i gdje je sve film dostupan: Netflix, Amazon Prime ili DVD, i lako se možete prebaciti sa Cinesifta na direktno gledanje odabranog naslova. Filmove tražite prema naslovu, ocjeni, žanru, broju recenzija, dostupnosti za gledanje i vremenskom periodu objave.

Cinesift nudi i opciju registriranja, i tek kao korisnik sajta možete utilizirati sve opcije – raditi popise najdražih filmova, označiti one koje ste gledali ili tek namjeravate gledati, te raditi vlasitite kolekcije. Koji je film s najvišom ocjenom na Cinesiftu? Donekle ironično, ali isti film kao na RottenTomatoes i IMDb-u. Kum, redatelja Francisa Forda Coppole.