Na prodaju kreće jedna od najvažnijih kolekcija plakata iz Prvog svjetskog rata i svi izgledaju genijalno

Najpoznatiji grafičari prošlog stoljeća sudjelovali su u masovnoj ratnoj propagandi

FOTO: Guernsey's

Edward McCrahon bio je američki časnik koji je godinama predano skupljao postere iz vremena I. svjetskog rata i uspio je stvoriti kolekciju od otprilike 2.000 postera. U međuvremenu je to postala najbolja kolekcija takve prirode na svijetu što je prepoznala i aukcijska kuća Guernsey’s koja će preuzeti organizaciju i njezinu aukciju.

Arlan Ettinger, predsjednik Guernsey’sa, siguran je da se radi o najboljoj kolekciji na svijetu. “Čini se da je samog početka kolekcija zamišljana kao jedna opsežna zbirka grafičkih prikaza odnosa mnogih različitih nacija koja ilustrira njihovu uključenost u I. svjetski rat.”

Zbirka uključuje neke od ikona grafičkog dizajna uopće, a među takve se svakako ubraja i onaj glasoviti poster kojim je Uncle Sam Amerikance regrutirao za vojsku. Poželite li se i sami uključiti u dražbu, možete to učiniti putem interneta 30. lipnja. Kako ne postoje minimalna ograničenja siguran sam da ćete se lako dokopati nekog originalnog komada.

Životno djelo jednog ratnog veterana

Iako su svi u ovoj kolekciji zastupljeni posteri patriotske prirode, teme kojima se bave pokrivaju zapanjujuće širok dijapazon aktivnosti. Većina ih naravno pripada američkoj ratnoj propagandi, ali u toj zbirci su zastupljeni i posteri iz petnaestak različitih zemalja kao što su primjerice Francuska, Italija, Njemačka, Kanada, Kuba i Kina.

Mnoge postere iz McCrahonove zbirke izradili su poznati ilustratori, a Leyendecker i Christy su samo neki od poznatijih. “U ovoj kolekciji postoje mnogi komadi koje javnost dosad još nije vidjela”, rekao je Ettinger.

Kad je prvi svjetski rat završio američki je časnik (koji je prije no što se SAD uključio u rat dvije godine služio u francuskoj vojsci) svo svoje vrijeme posvetio tome da poveća obujam svoje zbirke. Do tridesetih godina prikupio je dovoljno materijala da bi mogao početi izlagati diljem zemlje.

“To je stvarno vremenska kapsula jedne drugačije ere u kojoj su ovakve stvari bile veoma uzbudljive, domoljubne i cijenjene”, zaključio je Ettinger. McCrahonovu kolekciju inače su odlučili rasprodati njegovi nasljednici, a očekuje se da će se pojedini komadi prodavati od 200 do 5000 dolara.

Dio plakata možete pogledati u našoj galeriji:

Na prodaju kreće jedna od najvažnijih kolekcija plakata iz Prvog svjetskog rata i svi izgledaju genijalno