Na zagrebački festival fotografije dolazi jedan od najvećih živućih umjetnika

Na ovogodišnjem Organu Vida će se pojaviti neki ozbiljno poznati ljudi

FOTO: Giovanni Coco/Organ Vida

Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje sedmo izdanje na temu Granice. Tradicionalno, početkom svake godine festival otvara javni međunarodni poziv na natječaj koji ove godine traje od 29. ožujka do 1. svibnja 2015., a početkom rujna finalisti će svoje radove izložiti u Galeriji Klovićevi dvori.

Središnja ovogodišnja tema: granice

Granice predstavljaju sveprisutnost ograničenja u današnjemu svijetu, krenuvši od granica između privatnog i javnog prostora, pa sve do onih između fizičke aktivnosti i duhovnog i intelektualnog življenja ili neumoljivih bioloških konačnosti i vječne aspiracije za besmrtnošću. One se ne odnose samo na fizičku, već i svoju metaforičku prirodu koja se iznova konkretizira na svojevrsnoj stvarnoj crti koja se smije preći samo po određenim uvjetima. Granice se mogu nadovezati i na samu geopolitičku stvarnost Zemlje i na ratove koji se vode upravo zbog postojanja određenih granica. Pokušati prijeći granicu uvijek je rizik, međutim, ta je želja toliko duboko utkana u ljudsku prirodu da je negacija mogućnosti pokušaja izravno nasilje nad čovjekom.

City of Dreams

Natječajna izložba kao okosnica festivala

Ovogodišnjim natječajem, Međunarodni festival fotografije Organ Vida poziva fotografe i umjetnike koji se izražavaju u mediju fotografije da promisle o fenomenu granica i fotografski uobliče posvuda prisutne prelaske, odlaske i granične trenutke onako kako ih vide i osjećaju.

Natječaj traje od 29. ožujka do 1. svibnja 2015. godine, a finalisti će svoje radove izložiti u rujnu za vrijeme trajanja festivala u Galeriji Klovićevi dvori koja je ujedno i centralna lokacija ovogodišnjega festivala, koji će trajati punih dva tjedna, od 3. do 18. rujna 2015. godine.

Predavanje Emme Bowkett

Postava genijalnih gostiju

Ovogodišnji žiri festivala koji će posjetiti Zagreb u rujnu čini sedmero vrlo impresivnih umjetnika i stručnjaka iz područja fotografske umjetnosti: Roger Ballen, fotograf i jedan od najvećih umjetnika 21. stoljeća, poznat po svojim crno-bijelim fotografijama iz Južne Afrike, kasnije fotografijama i videima koje ujedinjuje s crtanjem, slikanjem, kolažem i kiparstvom te spotovima glazbene grupe Die Antwoord; Sandra Vitaljić, hrvatska fotografkinja i izvanredna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost THT@MSU.hr i autorica knjige “Rat slikama — suvremena ratna fotografija”.

Doći će i Alessandro Imbriaco, mladi talijanski fotograf poznat po svojem projektu Jardin koji je osvojio nagradu European Publishers Award za najbolju knjigu i koji je predstavljen na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji, te na na jednom od najprestižnijih festivala fotografije u svijetu, Les Rencontres d’Arles; Hannah Starkey, britanska fotografkinja koja je diplomirala na londonskoj akademiji Royal Academy of Art i koja se u svojem radu pretežito bavi reprezentacijom žena u svakodnevnim životu, a rad joj zastupaju Galerija Saatchi, muzeji Tate Modern, Victoria & Albert i brojni drugi.

Radionica Georgea Georgioa

Tim inozemnih gostiju upotpunjuje i Rob Hornstra, nizozemski fotograf i samostalni izdavač, dobitnik prve nagrade na World Press Photo Awards 2012. godine, pokretač The Sochi Projecta 2009. godine te osnivač FOTODOK-a u Utrechtu; Michael Famighetti, urednik poznatoga međunarodnog fotografskog časopisa Aperture, te Simon Bainbridge, urednik najstarijeg fotografskog časopisa u svijetu, British Journal of Photography.

Cjelovite biografije članova žirija, kao i upute za prijavu na natječaj mogu se pronaći na stranicama Organa Vida.