Nakon 17 godina genijalni Terry Gilliam konačno je završio snimanje svog, sada već kultnog, filma o Don Quijoteu

Montipajtonovac je nekoliko je puta mijenjao glumce, producente... Sve zapravo

FOTO: IMDB

Trebalo mu je 17 godina, ali Terry Gilliam je konačno završio snimanje Čovjeka koji je ubio Don Quijotea. Gilliam, koji iza sebe ima filmove poput Monty Python i Sveti Gral, Strah i prezir u Las Vegasu i Dvanaest majmuna, desetljećima je imao probleme oko financiranja filma; obustavljao je snimanje nekoliko puta, mijenjao glumačku postavu, otkupljivao prava na film… A onda se u nedjelju oglasio na Facebooku te uz fotografiju s filmskog seta obznanio fanovima da je snimanje konačno gotovo te se zahvalio svima koji su strpljivo čekali i vjerovali da će uspjeti.

Predprodukcija je započela prije 17 godina, ali Gilliam je krenuo s planiranjem filma još 1998. godine. Inicijalno, Jean Rocherfort trebao je glumiti Quijotea, a Johnny Depp je trebao biti glavni junak filma – marketinški stručnjak Toby Grisoni (ime je dobio po scenaristu filma, Tonyju Grisoniju) koji putuje kroz vrijeme i upoznaje Cervantesovog junaka, a glavnu žensku ulogu imala je Deppova tadašnja supruga, Vanessa Paradis. Idućih deset godina, ulogu Quijotea dobili su Robert Duvall, Michael Palin, John Hurt, dok je Grisonija trebao glumiti Ewan McGregor.

Sorry for the long silence. I've been busy packing the truck and am now heading home. After 17 years, we have completed…

Gepostet von Terry Gilliam am Sonntag, 4. Juni 2017

Potpuno novi glumci

Montipajtonovac Gilliam toliko se mučio oko snimanja da je 2002. snimljen dokumentarac o tome, pod naslovom Lost in la Mancha. Gilliam je zadnjih mjeseci ponovno počeo snimati film, s novom postavom: Jonathan Pryce glimi Quijotea, Adam Driver Grisonija, a u glavnoj ženskoj ulozi je Olga Kuryleno. Film je nastao kao koprodukcija nekoliko država, ali izvršni direktor pariškog Alfama Films, Paolo Blanco, za Hollywood Reporter je izjavio kako njegova kompanija ima prava na film, kojeg je Gilliam snimao potajno, bez odobrenja.

“Toliko dugo se radilo na ovom filmu da završetak snimanja izgleda veoma nerealno, jer svaka racionalna osoba bi odustala još davno, ali katkad, tvrdoglavi sanjari ipak pobijede na kraju”, napisao je Gilliam u svojoj zahvali fanovima na Facebooku, i usporedio svoju filmsku ekipu s Quijoteom – oni su sanjari, idealisti, i usprkos brojnim preprekama, nisu se predali. Ipak, čekanju nije kraj, jer sada na red dolazi kino distribucija, koju bi mogao omesti Alfama Films.