Nakon 400 godina otkrivena grobnica Cervantesa, literarnog oca Don Quijotea

Istraživači su Cervantesove posmrtne ostatke otkrili u kripti jednog samostana

Miguel Cervantes
FOTO: Wikipedia

Forenzični arheolozi su u Madridu otkrili grobnicu legendarnog španjolskog pisca Miguela Cervantesa, oca literarnog junaka Don Quijotea. Grobnica je otkrivena u jednom madridskom samostanu, gotovo 400 godina nakon piščeve smrti. Cervantes je pokopan 1616., ali njegov je lijes kasnije nestao. Naime, kad je 1673. godine samostan obnovljen, njegovi su ostaci prebačeni u novu zgradu i trebala su stoljeća da budu ponovno pronađeni.

Istraživači koristili i infracrvene kamere

Ekipa od 30 istraživača koristila je infracrvene kamere, 3D skenere i radare ne bi li istražila zaboravljenu kriptu ispod zgrade samostana. Cervantesovi ostaci pronađeni su u jednoj niši, zajedno s mnoštvom drugih posmrtnih ostataka. Među njima su vjerojatno i oni njegove supruge, koja je po povijesnim zapisima pokopana u istu grobnicu.

Istraživačima će idući korak biti da uz pomoć DNK analize potvrde da kosti doista pripadaju Cervantesu, najpoznatijem španjolskom piscu i ocu moderne novele. Nakon potvrde, piščevi ostaci pokopat će se u novu grobnicu na istome mjestu.