Naš kritičar ostao je noćas budan do kraja; evo njegove analize Oscara

Ovo je bila jedna od najzabavnijih, najuzbudljivijih i najmaštovitijih večeri

Faye Dunaway and Warren Beatty present during the live ABC Telecast of The 89th Oscars® at the Dolby® Theatre in Hollywood, CA on Sunday, February 26, 2017., Image: 322586413, License: Rights-managed, Restrictions: For Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, PictureLux
FOTO: Profimedia, PictureLux

Svi vi koji ste prespavali ovu noć, možete žaliti. Bila je to jedna od najzabavnijih, najuzbudljivijih, najmaštovitijih, najboljih, ali i najšokantnijih dodjela Oscara ikad. Ove godine Akademija je po 89. put dodijelila najvažniju filmsku nagradu. Kad je Justin Timberlake, čija je pjesma nominirana za Oscara, ušao u plesnom ritmu s plesačima u dvoranu i izveo hit Can’t stop the feeling, cijela dvorana digla se na noge, a među zvijezdama koje su plesale u zavodljivom ritmu, oduševljene Justinom, bile su i dive Meryl Streep i Nicole Kidman.

Već s takvim prštavim početkom dodjele u Dolby Theatreu u Hollywood& Highland centru bilo je jasno da ovo neće biti još jedna uštogljena dosadna priredba puna izbotoksiranih likova, utegnutih u preuske toalete, u kojima jedva dišu i konobarske smokinge. Doista je bilo tako. Jimmy Kimmel, koji je prvi put bio domaćin ove dodjele, bio je senzacionalan: duhovit, ironičan, pametan, šarmantan, ali bez imalo kerefekanja. Jedan od najboljih domaćina unazad desetak godina, stoga bih baš volio da ga vidimo i dogodine.

Celebrity kultura i zabava za društvene mreže

Ovo je bila noć u kojoj su zvijezde bile izuzetno dobro raspoložene, bomboni i kolačići su im u smotuljcima u dvorani padali s neba, zvijezde su pred kamerom čitale najgore tweetove o sebi. Obični turisti, koji kruže autobusom Hollywoodom i slikaju vile zvijezda, imali su prilike ući za vrijeme prijenosa u dvoranu, selfati se sa zvijezdama. Jennifer Aniston poklonila je jednoj gospođi svoje sunčane naočale koje je izvadila iz torbe, a Denzel Washington kao celebrity kum odobrio vjenčanje budućem bračnom paru.

Saznali smo tko su svježi oskarovski očevi – prilično otromboljeni Mel Gibson, po deveti put, i Mahershala Ali, po prvi put (samo četiri dana prije dodjele dobio je curicu), kalkuliralo se koliko će, na kraju večeri, kipića osvojiti La La Land, koji je imao 14 nominacija… Onima koje više od filmova i nagrada zanima celebrity kultura, red carpet i oprave, moram reći da su među najelegantnijima bile modne ikone Nicole Kidman, Charlize Theron i nova oskarovka Emma Stone (nosila je Givenchy), sve u raznim varijantama zlatne, glavnoj couture boji ove sezone, dok su muškarci nekako podbacili, no definitivno je u trendu ne crni, već tamnoplavi smoking sako, još ako je od baršuna…

Finale dodjele koje kao scenarij trilera

Meryl Strep proslavila je dvadesetu nominaciju, u tamnoplavoj toaleti s hlačama libanonskog dizajnera Eliea Saaba, umjesto Lagerfelda s kojim je u svađi. Naime, na Chanelovoj reviji Hauteu Couturea u Parizu zapela joj je za oko metalna oprava, koju je poželjela nositi u oskarovskoj noći, Lagerfeld je sa svojim timom Chanela prionio na posao kako bi zadovoljio zahtjeve dive. Nekoliko dana prije dodjele tim Streep kontaktirao je tim Lagerfeld i obavjestio ih da je najveća filmska diva današnjice odlučila odjenuti opravu drugog dizajnera.

Na to je Karl sasuo paljbu kako je Meryl sigurno dobila veliki novac da nosi tuđu tolaetu, umjesto njegove, koju joj je namjeravao pokloniti, Meryl je ogorčeno odbursila kako nikada ne bi primila novac za tako nešto i nastao je predoskarovski fight, o čemu su divljale društvene mreže danima prije dodjele. Grand finale Oscara je ličio na najbolji scenarij trilera, no o tome nešto kasnije.

Jedini patetični, plačni govor večeri

Već prva kategorija za najboljeg sporednog glumca nije razočarala. Pobijedio je novi seks simbol Hollywooda Mahershala Ali, za sjajnu epizodu u filmu Mjesečina, a naša publika zapazila ga je u posljednjoj viđenoj sezoni kultne serije Kuća od karata. Kostimografkinja Coleen Atwood osvojila je četvrtog Oscara za spektakl Fantastične zvijeri, bilo je to prilično neočekivano, jer je favoritkinja je bila Madelaine Fontaine za kostime bivše prve dame u Jackie (koju u filmu nosi nominirana oskarovka Natalie Portman, koja se, pošto je nekoliko dana pred predviđenim terminom poroda, nije pojavila).

No, presudila je očito raskošnost i brojnost Atwoodovih kostima. Za najbolju šminku i frizure nagrađen je trojac na čelu s Talijanom Alessandrom Bertolazzijem za akcijski spektakl Suicide squad. U kategoriji najboljeg dokumentarca kritičari su se dvojili između dva naslova: Fire at sea Gianfranca Rossija i Život je crtić Rogera Rossa Williamsa. No, pobjedu je odnio najduži dokumnatarac u povijesti Oscara, koji traje punih sedam sati i 47 minuta, a podijeljen je u pet nastavaka: O. J. Made in America, o famoznom procesu O.J. Simpsona, autorskog dvojca Ezre Edelmana i Caroline Waterlow. Ratni spektakl Mela Gibsona Greben spašenih osvojio je Oscara za montažu zvuka (Kevin O’ Connell) i najboljeg montažera (John Gilbert).

Nije bila iznenađujuća ni nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu. Iako se govorilo kao o potencijalnom iznenađenju veliki povratak Nicole Kidman u holivudsku A ligu, s impresivnom epizodom adoptivne majke u Lavu, bilo je svima jasno da je sigurna pobjednica Viola Davis za fascinatnu rolu supruge (zapravo, glavnu žensku rolu) u cijenjenom filmu Denzela Washingtona Ograde. Dobro izgledajuća, odlična glumica, s manje kila, ošišanom kosom i pristajalom crvenom haljinom održala je jedini patetični, plačni govor, kojom je zatupila uzvanike, ali i publiku.

Najemotivniji trenuci posljednje dodjele

Neki od najemotivnijih vrhunaca večeri bili su kad su neke zvijezde odabrale filmove u kojima su ih najviše dirnule neke kolege, poput oskarovca Javiera Bardema, vidno ganutim ulogom Meryl Streep u Mostovima okruga Madison, s kojom se potom pojavio kao prezenterski par. Prelijepa oskarovka Charlize Theron odabrala je čuveni film Apartman, kao film koji obožava, zbog nezaboravne veteranke Shirley Maclaine. I kad su zajedno dvije dive iz dvije holivudske ere zajedno izašle na scenu, izazvale su ovacije publike, koja im se ustala i dodjelile nagradu za najbolji strani film.

Bilo je očekivano da će se borba voditi između njemačkog Tonija Erdmanna Maren Ade i iranskog Trgovačkog putnika Asghara Farhadija. Posve zasluženo, pobijedio je Farhadijev film. Naravno da se autor osobno nije pojavio na dodjeli, jer je odlukom Trumpa njegova zemlja na listi onih čijim je građanima do daljnjega zabranjen ulaz u Ameriku. Pročitano je Farhadijevo pismo zahvale na nagradi, ali i jasne političke poruke.

Bio je to i najpolitičniji moment ceremonije, za koju se procjenjivalo da bi mogla uništiti filmski glamur, a priredbu odvesti u antitrumpovskom tonu. No, to se na kraju ipak nije dogodilo. Jedino je Kimmell svako malo nešto spustio, poslavši tweet predsjedniku, ili dobacivši Meryl kako je precijenjena, aludiravši na isti izraz kojom se prvi čovjek SAD-a obratio slavnoj glumici.

Podsjetnik na tridesetak umjetnika

Glazbene točke iz nominiranih filmova bile su besprijekorne, pjevali su Sting (četvrta nominacija) i John Legend, čak dva songa iz La La Landa. Posve očekivano, Oscara za najbolji dugometražni crtić odnio je blockbuster Zootropola, iako je moj favorit predivni švicarski film Moj život kao tikvica. Najboljom scenografijom proglašena je ona bračnog para Wasco za vizuelno razigrani La La Land, za montažu zvuka nagrađen je Sylvain Bellemare za Dolazak, dok je filmom s najboljim specijalnim efektima proglašena najnovija verzija više puta ekranizirane Knjige o džungli, ovoga puta igrano-animirana, u režiji Roberta Legata i njegovog tima.

Dirljiv je bio i dolazak komičara Setha Rogena s dobro držećim, usprkos teškoj bolesti, Michaelom J. Foxom, junakom Povratka u budućnost, koji su dodjelili nagradu za montažu. Najboljim kratkim dokumentarnim filmom proglašen je britanski Piper (Bijele kacige) Alana Barrilara i Marca Sondheimera, dok su pobjedu u kategoriji najboljeg kratkog igranog filma odnijeli, u konkurenciji u kojoj su bili samo europski i nijedan američki naslov (evo i male nade za hrvatske filmaše u budućnosti) odnijeli Mađari s filmom Sing, o pjevačici u dječjem zboru, Kristofa Deaka i Anne Udvardy.

Kao najbolji direktor fotografije po prvi puta u karijeri Oscara je osvojio Šveđanin Linus Sandgren, za La La Land. I glazbene nagrade osvojio je posve očekivano, za najbolju glazbu i pjesmu Justin Hurwitz, stalni skladatelj redatelja Damiena Chazellea, za La La Land. Jedan od dirljivijih momenata večeri bio je izlazak Jennifer Aniston, koja nas je podsjetila na tridesetak velikih američkih i europskih filmskih umjetnika koji su nas napustili unazad godine dana, s naglaskom na kolegu Billa Paxtona, koji je preminuo noć uoči dodjele i čija fotografije nije stigla biti uvrštena u prilog: In memoriam.

Najmlađi nagrađeni redatelj u povijesti

Kad su se na sceni u paru pojavili oskarovci Ben Affleck i Matt Damon, koji su zajedno trijumfirali kao autori originalnog scenarija za Dobri Will Hunting, bilo je jasno da više nisu zlatni holivudski dečki, već gotovo sredovječna gospoda. Posve zasluženog Oscara dobio je Kenneth Lonergan, scenarist i redatelj hvaljene obiteljske drame Manchester by the sea, za najbolji originalni scenarij. Dok je najbolje adaptiranim scenarijem proglašen onaj redatelja Barrya Jenkinsa za sjajan film Mjesečina, rađen prema priči Tarella Alvina McCraneya.

Odlično je izgledala oskarovka Halle Berry, čija je karijera već godinama u velikoj krizi, s afro frizurom, u Versaceovom outfitu , dodjelivši nagradu za najboljeg redatelja, prilično suzdržanom Damienu Chazelleu za La La Land, koji je s 32 godine time postao najmlađi nagrađeni redatelj u povijesti Oscara. Lanjska dobitnica Oscara za glavnu ulogu u Sobi Brie Larson, u crnoj toaleti Oscara de la Rente, dodijelila je, posve očekivani, Oscar za najboljeg glavnog glumca Casseyu Afflecku, sjajnom akteru, koji je cijeli život bio u sjeni Bena, dvostrukog oskarovca, koji je bio vidno dirnut bratovim trijumfom.

Time je i mlađi Affleck, nakon duge i naporne karijere, napokon ušao u A ligu Hollywooda. Kad je lanjski oskarovac Leonardo di Caprio izašao na pozornicu da dodjeli nagradu najboljoj glumici, filmski fanovi bili su podijeljeni u dva tabora: jedan je zdušno navijao za europsku divu Isabelle Hupert, nagrađenoj BAFT-om i Cesarom za glavnu ulogu u trileru Elle, te drugi za mladu holivudsku zvijezdu , koja pjeva i pleše u La La Landu. Akademija se odlučila za Emmu Stone.

Kako je došlo do najnelagodnije zabune ikad

I sve je bilo prilično očekivano, dok se na pozornici nije pojavio posljednji prezenterski par, i to kakav: glavni junaci kultnog krimića Bonnie & Clyde Arthura Penna, snimljenog točno prije 50 godina, vidno podmlađena Faye Dunaway i vidno ocvali Waren Beatty došli su dodijeliti nagradu za najbolji film. Bili su vidno uzbuđeni, pod priličnom tremom, u jednom trenutku Waren je otvorio omotnicu, pomalo zbunjeno pogledao, dodao omotnicu Faye, koja je uzviknula: La La Land i ekipa mjuzikla godine istrčala je na pozornicu i počela preuzimati Oscare, dok su producenti Adele Romanski, Dede Gardner i Jeremy Kleiner slavili, na scenu su se popeli i Ryan Gosling i Emma Roberts.

U jednom trenutku nastalo je komešanje, prekinut je govor, nastala je pauza od desetak sekundi, da bi se mikrofona latio Jordan Horowitz i pokazao, držeći omotnicu u ruci, kako je došlo do greške u objavi pobjedničkog filma, a potom i Waren Beatty, koji je pokazao omotnicu na kojoj je pisalo kako je najbolji film Mjesečina (nezvisni film snimljen u tri tjedna s budžetom od milijun i pol dolara) , a ne La La Land. Šok publike u dvorani, ali i milijunskog tv auditorija je bio potpun.

‘Želim vidjeti tu omotnicu!’

Ekipa La La Landa (koji se na kraju s 14 nominacija morao zadovoljiti sa šest nagrada) razočarano je počela vraćati kipiće i pokunjeno se vraćati u dvoranu, dok je ekipa Mjesečine na čelu s redateljem Barryem Jenkinsom, koji je prije primanja nagrada, uzviknuo: „Želim vidjeti tu omotnicu!“ počela slaviti. Razjašnjeno je kako je Beattyu bila uručena pogrešna omotnica. Dobio je onu na kojoj je pisalo ime nagrađene u ranije dodijeljenoj kategoriji – Emme Stone za La La Land.

Holivudske legende Faye i Warren time su izazvali posve neočekivan svršetak priredbe, a spretni domaćin Jimmy Kimmel brzo se snašao, primio mikrofona, ispričao još jednom svima i završio prijenos dodjele. Volio bih kad bi i Oscari za 2018., kada će biti jubilarna 90. dodjela Akademije, bili održani s podjednakom količinom odličnih, toliko žanrovski raznolikih filmova, sjajnih glumačkih i umjetničkih ostvarenja, prisustvom velikih zvijezda.