Nedavno je otkriven dokument zahvaljujući kojem je Bachova glazba spašena od zaborava

Radi o genijalnom otkriću koje baca sasvim novo svjetlo na povijest glazbe

FOTO: YouTube

Kad je Jochann Sebastian Bach umro 1750. godine njegova je glazba zaboravljena. Svega par njegovih skladbi objavljeno je za njegova života. Njegova glazba preživjela je u rukopisima od kojih su mnogi izgubljeni ili su sačuvani tek parcijalno. Tako da bismo, s obzirom na rečeno, trebali biti presretni što od Bachove glazbe imamo barem to što imamo.

Bachova glazba ponovno je otkrivena tek početkom 19. stoljeća i to zahvaljujući Felixu Menselssohnu. Mendelssohn je 11. ožujka 1829. godine, još za tinejdžerskih dana, ravnao Bachovom Mukom po Mateju koju je, doduše, dosta skratio i aranžirao prema vlastitom nahođenju i tako je pretvorio u instituciju kakvu mi danas znamo.

Njegove izvedbe Bachove Muke po Mateju smatrane su revolucionarnim otkrićem, a sama skladba objavljena je netom nakon toga. To dokazuje nedavno otkriveni dokument koji su sklopili Mendelssohn, novinar Adolf Bernhard Marx i izdavač Adolf Martin Schlesinger 1829. godine.

Originalni ugovor iz 1829. godine
Originalni ugovor iz 1829. godine Sotheby's

Bach je nakon Muke po Mateju postao hit

Radi se o dokumentu koji nudi dosta detaljan uvid u pozadinsku priču možda najpoznatije Bachove skladbe. Zahvaljujući tom ugovoru znamo da je Schlesinger objavio originalnu verziju skladbe. No, ne znog toga što ju je cijenio više od Mendelssohnove. Štoviše, čini se da bi u slučaju da je koristio njegovu, a ne original poznatom skladatelju morao platiti mnogo više nego u slučaju da koristi original.

Treba spomenuti da je nakon objave Muke po Mateju ona odmah postala veliki hit koji je potaknuo daljni interes za Bacha zahvaljujući kojem se etablirao kao jedan od najvažnijih skladatelja u povijesti glazbe. A taj ugovor koji je omogućio cijelu tu priču naći će se danas na dražbi u londonskoj podružnici Sotheby’sa, a očekuje se da će dostići vrijednost od 7.000 eura.