Neki fanatici izračunali su koliko je vjerojatno da će neki lik iz Igre prijestolja umrijeti

Studenti Tehničkog fakulteta u Münchenu napravili su dosta genijalnu studiju

FOTO: YouTube

U današnje vrijeme ništa ne može pobjeći procesu analize podataka, čak niti serija poput Igre prijestolja. Posljednja u nizu takvih analiza je i ona studenata Tehničkog fakulteta u Müncehenu koji su svoja znanja primjenili na to kako bi nam pomogli shvatiti vjerojatnost smrtnosti pojedinih likova iz poznate serije, piše Guardian.

Pri svojoj analazi kreativni njemački studenti koristili su podatke koje su prikupili iz najrazličitijih internetskih izvora, Martinovih knjiga i serije koju producirao HBO. Algoritam koji su koristili kategorizira svaki lik prema više od 20 različitih karakteristika uključujući njihovu dob, spol i popularnosti kod gledatelja, odnosno čitatelja.

Više muškaraca, ali i veća šansa da oni umru prvi

Možda niste znali da u cijelom svijetu Igre prijetolja postoji točno 2.028 likova dok se u prosjeku njih 30 pojavi u svakoj od epizoda popularne serije. Zanimljivo je i da je muških likova ima dvostruko više nego ženskih.

Istraživanje je pokazalo da je veća vjerojatnost da će plemenite likove igrati muškarci dok će žene istovremeno mnogo vjerojatnije biti prikazane kao pučanke.

No, s druge strane, postoji i mnogo manja šansa da ženski likovi budu ubijeni. Podatak do kojeg su njemački studenti tijekom svog istraživanja došli govori da vjerojatnost smrti za muškarce iznosi 33 posto, a za žene 10 posto manje. Dakle, 23 posto.

U Westerosu nitko do 70. nije siguran

Izračunali su i dob u kojoj je najverojatnije da će neki lik umrijeti i došli do zaključka da do 70. nitko nije siguran. Najvjerojatnija dob za umiranje kreće se pak u Westerosu između 31. i 40. godine života.

Kasnije su u svoju računicu uključili još neke faktore rizika i tako izračunali koji će likovi najvjerojatnije u skorije vrijeme biti ubijeni. Neki od njih su, doduše, već mrtvi, ali to samo potvrđuje njihovu studiju. A jedan od njih je i Jon Snow koji je, priznaju autori studije, umro relativno neočekivano (tj. ako uopće jest umro).

Nova sezona, šesta po redu, inače počinje 24. travnja pa bismo uskoro mogli saznati jesu li bili u pravu sa svojim izračunima. U nastavku slijedi lista likova za koje autori studije smatraju da će najvjerojatnije umrijeti pa vam preporučujemo da na Telegramu potražite neki drugi zanimljiv tekst u slučaju da vas ne zanimaju spoileri.

1. Tommen Baratheon

Trenutačni kralj koji sjedi na Željeznom prijestolju ima najveću šansu za umiranje, čak 97 posto. No, to nimalo ne čudi. Ipak se radi o dječaku koji ne uživa ničiju potporu.

https://www.youtube.com/watch?v=_t94wFKCUKc

2. Stannis Baratheon

Stannis, Robertov brat koji je i sam htio postati kralj i na putu do prijestolja ubio čak i vlastitu kćer jedinicu, imao je 96 posto šanse za umiranje. Svi znamo da je to i zaslužio.

https://www.youtube.com/watch?v=A2TXdR64p-M

3. Daenerys Targaryen

Mlada kraljica Andalsa, Rhoynara i prvih ljudi, khaleesi, kraljica Meereena i Majka zmajeva sljedeća je na listi za umiranje. Njezine prognoze ne stoje nimalo dobro, štoviše, zaustavile su se na 95 posto šanse da bude sljedeća na listi za odstrel.

https://www.youtube.com/watch?v=OrHw0nQHqTs

4. Davos Seaworth

Bivši švercer i Stannisova desna ruka. Vjerujemo da će mnogi žaliti za njegovom smrću, ali nekako mislimo da je ona dosta izgledna s obzirom na to da su mu njemački studenti dali tek 9 posto šanse za preživljavanje.

5. Petyr Baelish

Isto toliko je vjerojatno i da će umrijeti (ili preživjeti, ovisi o tome vidite li čašu napola punu ili napola praznu) ima i Petyr Baelish, vrhunski špijun neutažive žeđi za vlasšću. On će, dakle, isto umrijeti s 91 posto vjerojatnosti, uvjereni su studenti Tehničkog fakulteta u Münchenu.

6. Jon Snow

E, Jon Snow sasvim sigurno nije trebao umrijeti da se pitalo njemačke studente. Oni su mu, naime, dali tek 11 mizernih posto šanse za umiranje.