Netflix snima film o norveškom masovnom ubojici Andersu Breiviku, javljaju da će ga režirati Paul Greengrass

Snimanje počinje već ove jeseni u Norveškoj

Norwegian mass killer Anders Behring Breivik makes a Nazi salute as he arrives to a makeshift court in Skien prison’s gym on March 15, 2016 in Skien, some 130 km south west of Oslo, for his lawsuit against the Norwegian state, which he accuses of violating his human rights by holding him in isolation.
Rightwing extremist Anders Behring Breivik is serving a maximum 21-year sentence for killing 77 people -- eight in a bomb attack outside a government building in Oslo and another 69, most of them teenagers, in a rampage at a Labour Youth camp on the island of Utoya in July 2011. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
FOTO: AFP

Paul Greengrass, kojeg većina pamti po filmovima o Jasonu Bourneu, specijalizirao se kao redatelj filmova prema istinitim događajima koji su izazvali priličan interes javnosti (Bloody Sunday, Green Zone, Captain Phillips, United 93). Sada će za Netflix režirati film o najvećem terorističkom napadu u Norveškoj, u kojem je Anders Breivik ubio 77 ljudi, javlja Deadline.

Taj događaj se pamti kao najveći napad u Norveškoj još od Drugog svjetskog rata, a Anders Behring Breivik, koji stoji iza napada i koji samog sebe opisuje kao kršćanskog desničara, izjavio je da mu je cilj napada bio skrenuti pažnju na problem imigracije. Svoj ubojiti pohod započeo je bombom kućne izrade postavljenom ispred ureda norveškog premijera, kada je stradalo osam osoba.

Film će se snimati u Norveškoj s lokalnim glumcima

Zatim se prerušio u policajca i zaputio na otočić Utoya na kojem se održavao ljetni kamp Laburističke mladeži, gdje je naoružan automatskim oružjem gotovo mehanički pucao po svima koji su mu se našli na putu. Napad je trajao više od sat vremena, stradalo je 68 mladih ljudi. Breivik je nakon napada osuđen na najveću moguću kaznu zatvora u trajanju od 21 godine.

Greengrass počinje sa snimanjem ove jeseni na lokacijama u Norveškoj, a uloge su dodijeljene lokalnim glumcima, bez velikih holivudskih imena. Greengrass će film o Breiviku snimiti dok čeka početak snimanja Memphisa, nekoliko puta najavljenog pa odgođenog filma o zadnjim danima Martina Luthera Kinga te potrazi za njegovim ubojicom.